03/11/2020 03/11/2020 Του Δρα Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου «Αυτό που αναμενόταν να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του», έγραφα στο προηγούμενό μου άρθρο, «ήταν να νικήσει πρώτα μέσα του τη φιλοδοξία και το πείσμα», κυρίως δε το πείσμα, γιατί η ισχυρογνωμοσύνη, η οποία συνιστά εγωιστική επιμονή, βλάπτει πάντοτε αυτόν που την...
03 Νοεμβρίου, 2020 - 10:05
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2020 - 9:04

«Ουδόλως αναιρώ όσα είπα…»

Διαδώστε:
«Ουδόλως αναιρώ όσα είπα…»

Του Δρα Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου

«Αυτό που αναμενόταν να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του», έγραφα στο προηγούμενό μου άρθρο, «ήταν να νικήσει πρώτα μέσα του τη φιλοδοξία και το πείσμα», κυρίως δε το πείσμα, γιατί η ισχυρογνωμοσύνη, η οποία συνιστά εγωιστική επιμονή, βλάπτει πάντοτε αυτόν που την έχει. Και συνέχισα: «Αυτό που αναμενόταν ήταν η παραίτησή του και η απόσυρση του στη μονή της μετανοίας του». Όταν προ ημερών έγραφα αυτά, δεν είχα υπόψη μου όσα γνώστηκαν στη συνέχεια, τα οποία αφορούσαν στα δύο γράμματα του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη Μόσχας (26 Ιουλίου 2018) και προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη (20 Οκτωβρίου 2020), τα οποία δικαιολογημένα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, εξαιτίας των αντιφατικων θέσεων που διατύπωσε σ҆ αυτά, σε σχέση με το λεγόμενο Ουκρανικό ζήτημα.

Ενώ, λοιπόν, αναμἐναμε από τον Αρχιεπίσκοπο να προβεί σε ουσιώδεις και πειστικές «διορθωτικές κινήσεις», με έκπληξη τον ακούσαμε να δηλώνει μέσω της τηλεοράσεως του ΡΙΚ1, στο βραδυνό Δελτίο Ειδήσεων της Πέμπτης, 29 ης Οκτωβρίου 2020, ότι «Ουδόλως αναιρώ όσα είπα το 2018», όσα δηλαδή περιέχονταν στο γράμμα που απέστειλε τότε στον Πατριάρχη της Μόσχας. Αγνοεί, φαίνεται, ότι όσα είπε τότε εκτίθενται στο γράμμα που απέστειλε στον Πατριάρχη Μόσχας και ότι αυτά πέρασαν ήδη στις δέλτους της Ιστορίας, διότι scripta manent. Συγκρίνοντας δε αυτά με όσα έγραψε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μόλις δυόμισι χρόνια μετά, διερωτήθηκα, αν αυτά τα δύο Έγγραφα προέρχονται από τον ίδιο συντάκτη και εάν ναί, από ποιές σκέψεις ο Αρχιεπίσκοπος παρεκινείτο τότε και τι είχε τώρα κατά νοῦν, όταν προέβαινε στη σχετική δήλωση που μεταδό-θηκε από την τηλεόραση. Εἶναι όντως τόσο εκ διαμέτρου αντίθετα όσα εξέθεσε στα γράμματά του προς τους δύο Πατριάρχες, ώστε, ακόμη και η γνωστή αγιογραφική φράση «καθόσον απέχουσιν ανατολαί από δυσμών» (Ψαλ. 102,12) να μην ειναι ικανή να αποδώσει επακριβώς την αντιφατικότητα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο αυτά κείμενα. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα ρηθέντα γράμματα του Αρχιεπισκόπου, προς τους δύο Προκαθημένους, τα οποία αναρτήθηκαν μάλιστα και στο Διαδίκτυο.

Κι όμως ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν αναιρεί όσα είπε το 2018»!

Στο γράμμα του προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, το 2018, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, τόνισε εμφαντικά: «Η Εκκλησία της Κύπρου ουδέποτε θα αποστεί από της θέσεως την οποία πολλάκις Σας έχουμε εκθέσει, ότι δηλαδή θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ως προς το λεγόμενο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία». Όμως μόλις δυόμισι χρόνια μετά, ο ίδιος άνθρωπος, αναιρώντας όσα γραπτώς δήλωνε προς τον Ρώσο Πατριάρχη, έγραφε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Εν τούτοις ορών ( 😉 το ατελέσφορον των προσπαθειών μου μετά πολλήν προσευχήν και περισυλλογήν απεφάσισα, όπως κατά την πρώτην υπ҆ εμού τελεσθησομένην θείαν Λειτουργίαν μνημονεύσω του νέου Προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτου κ. Επιφανίου, συμφώνως καὶ προς την Υμετέραν εκφρασθείσαν επιθυμίαν».

Όπως είναι γνωστό, κατά το συλλείτουργο που τελέστηκε στην Ιερά Μονή της Χρυσορρογιάτισσας, το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020, και κατά το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος προέβη στη χειροτονία του Ηγουμένου Παγκρατίου σε Χωρεπίσκοπο Αρσινόης, αφού αυτοβούλως περιέλαβε στα Δίπτυχα της Εκκλησίας Κύπρου, μνημόνευσε τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Με την αντιδεοντολογική και αντιεκκλησιαστική αυτήν ενέργειά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναί-ρεσε όσα έγραφε, το 2018, προς τον Πατριάρχη Μόσχας, τον οποίο, όπως προανέφερα, εβεβαίωνε τότε ότι «Η Εκκλησία της Κύπρου ουδέποτε θα αποστεί από της θέσεως την οποία πολλάκις Σας έχουμε εκθέσει …». Και όμως τώρα δηλώνει ότι «Ουδόλως αναιρώ όσα είπα το 2018»!

Από τη δήλωση του αυτήν και από την απόφασή του να ενεργήσει αντίθετα προς ρητές σχετικές Κανονιστικές Διατάξεις ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου. Την έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα. Όσο εξακολουθεί να παραμένει στη θέση αυτή, δεν μπορεί κανείς να νιώθει ήσυχος για το μέλλον της Εκκλησίας μας. Πολύ περισσότερο η Ιερά Σύνοδος, την οποία αγνόησε με όσα έγραψε, έκανε και είπε τον τελευταίο καιρό. Καταπάτησε ουσιώδη διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας μας, σύμφωνα με τον οποίον, «η ρύθμιση των σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου μετά των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ετεροδόξων Εκκλησιών και Ομολογιών και των λοιπών Θρησκευμάτων» είναι Αποκλειστική Αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου (Βλ. Άρθρο 7, §2). Και όμως, όπως ο ίδιος δήλωσε, μόνος του αποφάσισε για την αναγνώριση του Επιφανίου ως Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας, κατ҆ αθέτησιν των όσων βεβαίωνε τον Ρώσο Πατριάρχη. Και την απόφαση του αυτή δεν κοινοποίησε προηγουμένως σε κανένα! Έτσι αντιλαμβάνεται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄τον ρόλο του σε σχέση με το Συνοδικό σύστημα διοικήσεως της Εκκλησίας.

Αυτός είναι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου!

Ο Ανδρέας Ν. Παπαβασιλείου, είναι Διδάκτωρ Θεολογίας πρ. Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων