30/10/2022 30/10/2022 Στο μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης μετέβει σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Το πρωί, ο Σεβασμιώτατος λειτουργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ των Καταρρακτινών θυμάτων των Ναζιστικών Κατοχικών Δυνάμεων. Στις 26-27 Οκτωβρίου 1943, το χωριό Καταρράκτης Άρτης,...
30 Οκτωβρίου, 2022 - 19:05
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2022 - 18:33

Στο μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης ο Μητροπολίτης Άρτης

Διαδώστε:
Στο μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης ο Μητροπολίτης Άρτης

Στο μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης μετέβει σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Το πρωί, ο Σεβασμιώτατος λειτουργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ των Καταρρακτινών θυμάτων των Ναζιστικών Κατοχικών Δυνάμεων.

Στις 26-27 Οκτωβρίου 1943, το χωριό Καταρράκτης Άρτης, πυρπολήθηκε ολοσχερώς από την ορεινή ταξιαρχία Εντελβάις των Ναζί και φονεύθηκαν Καταρρακτινοί. Ο Καταρράκτης έχει χαρακτηρισθεί «Μαρτυρικό Χωριό».

Το μαρτυρικό Χωριό Καταρράκτης

Ο Καταρράκτης ήταν ένας από τους 26 οικισμούς των Τζουμέρκων που περιήλθαν στην Ελλάδα το 1881. Το μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης Άρτας, είναι το πρώτο στην περιοχή των Τζουμέρκων, που εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των Μαρτυρικών χωριών, με Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Α/79/1-06-2017).

Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, όταν η ορεινή ταξιαρχία Εντελβάις των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 11 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό. Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσα(ι)να. Με το διάταγμα της 17ης Σεπτεμβρίου 1926, “ίνα μεταβληθώσι ξενόφωνα ή κακόηχα ονόματα συνοικισμών, πόλεων ή κωμών”, οι επιλογές ονομασίας ήταν δύο: η πρώτη Αγία Αικατερίνη από το ομώνυμο Μοναστήρι και η άλλη Καταρράκτης. Τελικά επικράτησε η δεύτερη και πήρε το σημερινό του όνομα από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση, λίγο πιο ψηλά από το χωριό, κοντά στον συνοικισμό Κρυοπηγή.

Στον μύλο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σχωρετσάνων συνήλθαν οι Τζουμερκιώτες οπλαρχηγοί για την προετοιμασία του ιερού αγώνα : Κατσαντώνης (Αντώνης Μακρυγιάννης), Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης, Κουτελίδας, Τσαρακλής, ο ηγούμενος της Μονής Διονύσιος και οι δημογέροντες των Σχωρετσάνων, Αγνάντων,Μελισσουργών, Πραμάντων και Χόσεψης (έτος 1819-1820).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων