27/07/2021 27/07/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κήρυξε τον θείο λόγο, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη, του Στρατηγού Διοικητού της XVI Μεραρχίας Αναστασίου Αλεξιάδη και πλήθους προσκηνυτών. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου τόνισε:...
27 Ιουλίου, 2021 - 12:14
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2021 - 11:31

Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στο Διδυμότειχο

Διαδώστε:
Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στο Διδυμότειχο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κήρυξε τον θείο λόγο, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη, του Στρατηγού Διοικητού της XVI Μεραρχίας Αναστασίου Αλεξιάδη και πλήθους προσκηνυτών.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου τόνισε:

«Ενώ ο κόσμος και ο άνθρωπος δημιουργήθηκαν μέσα στο χρόνο και λειτουργούν «εν  χρόνω», ο προορισμός τους είναι υπέρχρονος. Αντίθετα ενώ ο άχρονος και αιώνιος Θεός είναι έξω από τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου, πληροί με την πανταχού παρουσία Του το κάθε μόριο της δημιουργίας και την πιο ελάχιστη χρονική στιγμή.

Γι’ αυτό ούτε ο Θεός είναι ξένος προς τον χρόνο – τον οποίο μετατρέπει σε καιρό, δηλαδή ευκαιρία σωτηρίας – μήτε ο άνθρωπος άσχετος με την αιωνιότητα και την αθανασία. Και δεν υπάρχει παρηγοριά μεγαλύτερη από το να γνωρίζουμε ότι η αιωνιότητα δεν είναι απρόσιτη, αλλά κτίζεται από ρινίσματα της καθημερινότητάς μας. Τούτο επιμαρτυρεί ο αδιάψευστος ο λόγος της Γραφής: «ο κόσμος παράγεται και η επιθυμία αυτού, ο δε ποιων το θέλημα του Θεού μένει εις τον αιώνα» (Α΄ Ιωάν. 2,17).

Αυτή την αιώνια αλήθεια έζησαν οι μάρτυρες της Εκκλησίας μας, όπως η Οσιομάρτυς και αθληφόρος Αγία Παρασκευή, η οποία έσχε ως προορισμό της επίγειας ζωής της την αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού. Γι’ αυτό, αγωνίσθηκε και γι’ αυτό μαρτύρησε και έγινε για όλους εμάς πρότυπο μίμησης και φρονήματος χριστιανοπρεπούς…

Αυτή η αλήθεια της εν Χριστώ ζωής των αγίων μας, της ελευθερίας, της αγάπης και της θυσίας είναι ο θεμέλιος λίθος και η εγγύηση για το μέλλον της ανθρωπότητος. Στηριζόμενοι επί του ενθέου αυτού ήθους δυνάμεθα να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του παρόντος, που δυστυχώς απειλούν όχι μόνο το «ευ ζην» αλλά και αυτό το «ζην» της ανθρωπότητος…»

Το πρωί της επομένης, ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής Ασημενίου Διδυμοτείχου, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη και του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου. Επίκαιρα ομίλησε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χατζηαντωνίου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Διαφωτίσεως και  Δημοσίων Σχέσεων.

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσης των ιερών ακολουθιών προέστη ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αστεριάδης, πλαισιούμενος από αδελφούς της Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων