20/05/2022 20/05/2022 Μέσα στην μεταπασχάλια εαρινή περίοδο που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Προσκύνημα – Βαπτιστήριο της Αγίας παρά τους αρχαίους Φιλίππους, κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου. Της Ευγενίας Δίτσα Στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής (20 Μαΐου 2022) ακολούθησε ομαδική βάπτιση ενηλίκων από...
20 Μαΐου, 2022 - 14:29
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2022 - 15:03

Βαφτίσεις στο ιερό προσκύνημα – βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας ανήμερα της εορτής της (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Βαφτίσεις στο ιερό προσκύνημα – βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας ανήμερα της εορτής της (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Μέσα στην μεταπασχάλια εαρινή περίοδο που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Προσκύνημα – Βαπτιστήριο της Αγίας παρά τους αρχαίους Φιλίππους, κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου.

Της Ευγενίας Δίτσα

Στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής (20 Μαΐου 2022) ακολούθησε ομαδική βάπτιση ενηλίκων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

Εκεί, στα γάργαρα νερά του ποταμού Ζυγάκτη, στο ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο, όπου βαπτίστηκε πρώτη η Αγία Λυδία, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας υποδέχθηκε δύο νέα μέλη. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές…

Στο τέλος του μυστηρίου, ο Σεβασμιώτατος διάβασε στους νεοφώτιστους κάποιες από τις προσευχές της ακολουθίας του βαπτίσματος σε μετάφραση, όπως αυτήν όπου ο Κύριος παρακαλείται να ευδοκήσει «να φωτιστούν με το φωτισμό του προσώπου Του, να κρατήσει την πίστη τους ανεπιβούλευτη από τους εχθρούς, το ρούχο που ντύθηκαν της αφθαρσίας να το κρατήσει να μη μολυνθεί και να κρατήσει άσπαστη την πνευματική σφραγίδα που πήραν. Και έτσι να τους ελεήσει με το μεγάλο πέλαγος των αγαπητικών Του δώρων». (Όλη η ομιλία του Σεβασμιωτάτου υπάρχει στο παρακάτω βίντεο μετά το 3:16:00).

Νωρίτερα το πρωί, στην ακολουθία του Όρθρου είχε χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος στη συνέχεια προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας στην οποία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς.

 

Χθες το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο της Αγίας παρά τους αρχαίους Φιλίππους, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας).

Πώς βάφτισε ο Απόστολος Παύλος την Αγία Λυδία

Μέσα στο αιώνιο παρόν του Μυστηρίου της Χάριτος, της εν Χριστώ αναγεννήσεως και σωτηρίας μας, αναθάλλουν και καρποφορούν ακατάλυτοι πνευματικοί δεσμοί με τον ακούραστο εργάτη του ευαγγελίου, τον θείο Παύλο, ο οποίος την άνοιξη του 50 μ.Χ. ανοίγει διά της Νεαπόλεως, της σημερινής Καβάλας, την θύρα της Ελλάδος και της Ευρώπης, προκειμένου να απελευθερώση τους Λαούς από τα δεσμά της ειδωλολατρείας. Τιμητική συνοδεία του οι στενοί συνεργάτες του, άγιοι Απόστολοι, Λουκάς, Σίλας και Τιμόθεος, όπως και η αγία Λυδία η Φιλιππησία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, «η πανήγυρις της Αγίας μας προσελκύει πάντοτε όλους τους χριστιανούς στον ευλογημένο τόπο των Φιλίππων, για την αναβίωση των θαυμασίων της Πρόνοιας και της αγάπης του Θεού, όπως αυτή εκφράσθηκε με τα συγκλονιστικά γεγονότα τη παρουσίας του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους. Οι σύγχρονοι Φιλιππήσιοι, πιστοί στις παραδόσεις, τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια όσα εδίδαξε και μάς διδάσκει με τον λόγο και το παράδειγμά Του, εμπνεόμενοι και από την «τον Θεόν σεβομένη» Φιλιππησία Αγία μας».

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Απόστολος Παύλος ήθελε να ιδρύσει Εκκλησίες σε μεγάλα κέντρα επιρροής, σχεδίαζε να επισκεφθεί την Έφεσο, εμποδίστηκε, όμως, από το Άγιο Πνεύμα. Αφού διέσχισε τη Φρυγία και τη Γαλατία, κατευθύνθηκε προς τις μεγάλες πόλεις της Βιθυνίας. Εδώ ο Παύλος ίδρυσε τις Εκκλησίες της Γαλατίας, στις οποίες απηύθυνε αργότερα την Προς Γαλατάς Επιστολή.

Με υπόδειξη του Αγίου Πνεύματος παρέκαμψαν τη Μυσία και έφτασαν στην παραλιακή πόλη Τρωάδα, την αρχαία Τροία. Από την Τρωάδα, καθώς φαίνεται, προστέθηκε στη συνοδεία τους ο Λουκάς ο Ιατρός, ο γνωστός Ευαγγελιστής.
Εκεί στην Τρωάδα ο Θεός με όραμα κάλεσε τον Παύλο και τους συνεργάτες του, να πάνε στη Μακεδονία. Συγκεκριμένα είδε τη νύχτα σε όραμα έναν άνδρα Μακεδόνα που στεκόταν όρθιος, και τον παρακαλούσε λέγοντάς του: «Πέρασε στη Μακεδονία και βοήθησέ μας» (Πράξ. 16,9).
Στην Τρωάδα ο Παύλος είδε ένα όραμα που τον παρακινούσε να περάσει στη Μακεδονία και το οποίο θεωρήθηκε σαν θεϊκή εντολή. Έτσι ό Θεός άνοιγε την πόρτα της Ελλάδας και της Ευρώπης στο Χριστιανισμό. Το πέρασμα στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Εκκλησία και όλο τον κόσμο γιατί πρώτη αυτή από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γνώριζε το Χριστιανισμό και θα φώτιζε ύστερα και τ’ άλλα έθνη.
Ο Παύλος στους Φιλίππους
Η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα
(Πράξεις 16,11-40)
Ο Παύλος και οι συνεργάτες του έφτασαν με πλοίο στη Σαμοθράκη και από κει την επομένη στη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Προτίμησαν, όμως, για μεγαλύτερη επιτυχία στο έργο τους να πάνε στους Φιλίππους, την πιο σπουδαία πόλη από τις ρωμαϊκές αποικίες της Μακεδονίας.
Στους Φιλίππους οι Ιουδαίοι δεν είχαν συναγωγή. Προσεύχονταν, όμως, έξω από την πόλη κοντά σ’ ένα ποταμάκι, το Ζυγάκτη. Εκεί κήρυξαν οι Απόστολοι τον λόγο του Θεού σε μερικές γυναίκες. Με αυτές που πίστεψαν και βαπτίστηκαν, ίδρυσαν την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ανάμεσα τους, μάλιστα, ξεχώριζε για τις αρετές της μια πλούσια γυναίκα, η Λυδία, που ήταν έμπορος κόκκινων υφασμάτων.
Η Λυδία, η οποία αναγνωρίστηκε ως Αγία από την Εκκλησία μας, ήταν η πρώτη που βαπτίστηκε και είναι η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Μάλιστα, από ευγνωμοσύνη αυτή ανέλαβε και τη φιλοξενία των Αποστόλων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων