04/08/2021 04/08/2021 Με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, της Βουλευτού Κυκλάδων της ΝΔ κας Αικατερίνας Μονογυιού, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας κ. Στυλ. Μπρίγγου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, Δημοτικών Συμβούλων, του Λιμενάρχη Μυκόνου, και ολίγων προσκεκλημένων, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, συνοδευόμενος από τους...
04 Αυγούστου, 2021 - 9:52
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2021 - 9:53

Ο Μητροπολίτης Σύρου στα Εγκαίνια Έκθεσης για τη Μαντώ Μαυρογένους

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύρου στα Εγκαίνια Έκθεσης για τη Μαντώ Μαυρογένους

Με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, της Βουλευτού Κυκλάδων της ΝΔ κας Αικατερίνας Μονογυιού, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας κ. Στυλ. Μπρίγγου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, Δημοτικών Συμβούλων, του Λιμενάρχη Μυκόνου, και ολίγων προσκεκλημένων, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, συνοδευόμενος από τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους Μυκόνου και Άνω Μεράς και τους Εφημερίους της νήσου, τέλεσε χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου τα εγκαίνια της Έκθεσης με τίτλο «Το αρχιπέλαγος φλέγεται», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και την οποία διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Προ της τελέσεως της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη Εκδήλωση τελείται υπό το βάρος των όσων συμβαίνουν στο λεκανοπέδιο, που υποχρέωσαν την κα Υπουργό να μεταβεί εσπευσμένως στην Αθήνα, και με την ευχή να απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πρόκειται για μια σπονδυλωτή έκθεση, κατά την οποία παρουσιάζονται, μέσω ενός εύρους αντικειμένων, προερχόμενων από όλα τα κυκλαδονήσια, πτυχές της προεπαναστατικής κοινωνίας του αρχιπελάγους, μεταξύ άλλων και εικόνες από την Κίμωλο και τη Σίφνο.

Στην Έκθεση κυριαρχεί η αναφορά στην Μυκόνια ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, την Bella Greca, που αποτελεί την προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα, με την διάθεση του συνόλου της μεγάλης οικογενειακής της περιουσίας και την προσωπική της συμμετοχής σε πολεμικά επεισόδια του αγώνα.

Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης, με επίκεντρο το κορυφαίο έργο του νεοελληνικού διαφωτισμού, τη Χάρτα του Ρήγα, συνδέει το πνευματικό έργο με τη διαμόρφωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και τους αγώνες τους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Μετά τα εγκαίνια, τον προγραμματισμένο χαιρετισμό της κας Υπουργού Πολιτισμού ανέγνωσε ο Γεν. Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου.
Χαιρετισμούς, ωσαύτως, απηύθηναν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ και ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων