30/04/2021 30/04/2021 Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί τον πυρήνα του Πάσχα της Καινής Διαθήκης. Οι εικόνες της μοναδικής αυτής δραματικής ιστορίας αρχίζουν να εκτυλίσσονται ενώπιον μας με γρήγορο ρυθμό. Τα γεγονότα έρχονται αλληλοδιαδόχως Μια μυστηριώδης δύναμη, ως στήλη φωτός, μας καθοδηγεί στην ιερά κλίμακα του Πάθους, που την αναβαίνει ο Θεάνθρωπος και την ποτίζει με ιερό ιδρώτα και...
30 Απριλίου, 2021 - 20:34
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2021 - 20:06

“Απαιτείται η εσωτερική καθαρότητα, ο θείος έρωτας και η μυστική εν Χριστώ Ιησού ζωή”

Διαδώστε:
“Απαιτείται η εσωτερική καθαρότητα, ο θείος έρωτας και η μυστική εν Χριστώ Ιησού ζωή”

Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί τον πυρήνα του Πάσχα της Καινής Διαθήκης. Οι εικόνες της μοναδικής αυτής δραματικής ιστορίας αρχίζουν να εκτυλίσσονται ενώπιον μας με γρήγορο ρυθμό.

Τα γεγονότα έρχονται αλληλοδιαδόχως Μια μυστηριώδης δύναμη, ως στήλη φωτός, μας καθοδηγεί στην ιερά κλίμακα του Πάθους, που την αναβαίνει ο Θεάνθρωπος και την ποτίζει με ιερό ιδρώτα και με το ολοπόρφυρο Τίμιο Αίμα Του.

Την πρώτη αυτή ημέρα του Πάθους οι πιστοί βιώνουν τέσσερα μεγάλα γεγονότα, που αναφέρονται στο σχετικό υπόμνημα της Μεγάλης Πέμπτης «τόν ἱερόν νιπτῆρα, τόν μυστικόν Δεῖπνον (δηλαδή τήν παράδοσιν τῶν καθ’ ἡμᾶς φρικτῶν μυστηρίων), τήν ὑπερφυᾶ προσευχήν καί τήν προδοσίαν αὐτήν».

Τους λιγοστούς κατοίκους του μικρού οικισμού της Σιταριάς, που στερείται μονίμου εφημερίου, επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός να συναντήσει την Μεγάλη Πέμπτη το πρωϊ ιερουργών το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην όμορφη, κατανυκτική και πρόσφατα ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ακολουθίας των Παθών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου, την οποία ακολουθία παρακολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας τα γεγονότα του Γολγοθά, μεταξύ άλλων, εσημείωσε: «Ανάβαση μυστική, ευλαβική στο Γολγοθά αναλαμβάνει σήμερα κάθε χριστιανική ψυχή, η οποία φλέγεται από ιερό ενθουσιασμό και πόθο άγιο να βιώσει τα μεγάλα υπερφυσικά γεγονότα, που συνιστούν την πένθιμη σκηνογραφία της σημερινής βραδιάς και ολοκληρώνουν το νόημα του Θείου Δράματος.

Προς σύλληψη όμως και βίωση του μυστηρίου του Σταυρού, απαιτείται η εσωτερική καθαρότητα, ο θείος έρωτας και η μυστική εν Χριστώ Ιησού ζωή . Με αυτά τα εφόδια ο ανθρώπινος λογισμός πτερούται και αποκτά την ικανότητα να ανυψωθεί στον αληθινό Γολγοθά, για να γνωρίσει -όσο βεβαίως τούτο ανθρωπίνως είναι δυνατό- το μυστήριο του Εσταυρωμένου Θεανθρώπου, το μυστήριο του Σταυρού».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων