26/01/2019 26/01/2019 Το πράσινο φως πήρε η διαδικασία της προγραμματικής σύμβασης, με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μητρόπολη Ζακύνθου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη διάσωση και αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, όπως μεταδίδει η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ert.gr). Μετά από 30 χρόνια συνεχών προσπαθειών της Μητρόπολης Ζακύνθου για τη διάσωση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, που δεσπόζει...
26 Ιανουαρίου, 2019 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2019 - 8:16

14εκ. για τη διάσωση του Καστρομονάστηρου Στροφάδων

Διαδώστε:
14εκ. για τη διάσωση του Καστρομονάστηρου Στροφάδων

Το πράσινο φως πήρε η διαδικασία της προγραμματικής σύμβασης, με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μητρόπολη Ζακύνθου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη διάσωση και αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, όπως μεταδίδει η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ert.gr).

Μετά από 30 χρόνια συνεχών προσπαθειών της Μητρόπολης Ζακύνθου για τη διάσωση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, που δεσπόζει στη Σταμφάνη από τον 13ο αιώνα, όταν χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Λάσκαρη), οριστικοποιήθηκε στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη –Βλαζάκη, παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, των Μητροπολιτών, Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομου και Ζακύνθουκ.κ Διονυσίου και του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Ελευθερίου Νιοτόπουλου, η προγραμματική σύμβαση για την ενεργοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να αξιοποιηθεί η συνολική χρηματοδότηση των 14.000.000 ευρώ, (10,5 εκ ευρώ από την ΠΙΝ και 3,5 από το Υπουργείο Πολιτισμού) για να αποκατασταθεί πλήρως το ιστορικό μοναστήρι από τις «πληγές «που υπέστη από τους σεισμούς, αλλά και από το πέρασμα των χρόνων, μετά και την τελευταία ανακαίνισή του που έγινε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη τον Παλαιολόγο, γύρω στα 1440 μ.Χ.

Την ίδια ώρα προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη και επικυρώθηκε, από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, η προοπτική να αναδειχθεί το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, ως ένα διεθνές κέντρο θρησκευτικού, πολιτισμικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» μέσα από ένα «Μνημόνιο Συνεργασίας», που θα συσταθεί μεταξύ της Μητρόπολης, της ΠΙΝ, αλλά και Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζήτησε από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, να επισπευσθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων του Ιονίου, προκειμένου να είναι σε θέση η ΠΙΝ να εκδώσει άμεσα Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για να χρηματοδοτηθούν και άλλα πολιτιστικά μνημεία.

Επίσης, στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΠΙΝ, η από κοινού απόφαση για την αποκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου Κεφαλονιάς, στη θέση που είναι σήμερα, με έργα επισκευής και περαιτέρω ανάδειξης του Μουσείου.

Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού ανάλαβε την υποχρέωση της κτιριακής αποκατάστασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ζακύνθου.

 

ΠΗΓΗ: ert.gr / Διονύσης Νέγκας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων