09/09/2023 09/09/2023 Με μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος κάνει έκκληση για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης. Στα 10 μέτρα βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού ενώ χωρίς διακοπή οι διασώστες έδωσαν και δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν Λαρισαίους σε διάφορα σημεία της πόλης. “Με...
09 Σεπτεμβρίου, 2023 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2023 - 14:55

Ι.Μ. Λαρίσης: Έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες – Απειλεί τη Λάρισα ο Πηνειός – Δραματικές διασώσεις

Διαδώστε:
Ι.Μ. Λαρίσης: Έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες – Απειλεί τη Λάρισα ο Πηνειός – Δραματικές διασώσεις

Με μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος κάνει έκκληση για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης. Στα 10 μέτρα βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού ενώ χωρίς διακοπή οι διασώστες έδωσαν και δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν Λαρισαίους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Με αίσθημα ευθύνης η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, πιστή στην παράδοση της Εκκλησίας που θέλει να προστρέχει στην ανάγκη όσων είναι εμπερίστατοι, αποφάσισε τη συλλογή τροφίμων, ειδών ατομικής υγιεινής, κλινοσκεπασμάτων και νερού. Θερμώς παρακαλούμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Λάρισας να συγκεντρώσει στους Ναούς νερό, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, καθώς επίσης και είδη ατομικής υγιεινής προκειμένου να μοιραστούν σε όσους τα έχουν ανάγκη άμεσα μέσα στην επόμενη εβδομάδα“, όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος.

“Μακροπρόθεσμη βοήθεια προγραμματίζεται, επείγει όμως η άμεση συγκέντρωση των παραπάνω ειδών για την εβδομάδα που αρχίζει, καθώς οι πλημμυροπαθείς μας μας χρειάζονται άμεσα”, υπογράμμισε.

“Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Άγιος Θεός να δώσει τη λύση, να σταματήσει η ταλαιπωρία μας και να επιστρέψουμε στα ειρηνικά μας έργα. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων όλους, για τη συμβολή τους. Η Παναγία να ευλογεί όλους”, ευχήθηκε.

Οι συνοικίες που πλημμύρισαν

«Στα 10 μέτρα βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, τονίζοντας πως με τον τεράστιο όγκο που έχει συσσωρεύσει το ποτάμι η «η Λάρισα κινδυνεύει να πλημμυρίσει». «Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τρία χωριά από την είσοδο και τρία από την έξοδο του ποταμού» δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ.

Ο Άγιος Θωμάς, συνοικία της Λάρισας, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  είναι μία από τις πρώτες περιοχές που πλημμύρισαν και το νερό φτάνει και τα τρία μέτρα σε κάποια σημεία. Δεκάδες τετράγωνα έχουν πλημμυρίσει ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας Πυροσβεστική και εθελοντές απεγκλώβισαν από το σημείο πολίτες καθώς και αυτοί που ήταν στον πρώτο όροφο άρχισαν να φοβούνται. Φαίνεται ότι η στάθμη του νερού έχει σταθεροποιηθεί αυτή τη στιγμή, ωστόσο είναι ακόμα πολύ το νερό.

Εκτός από τη συνοικία του Αγίου Θωμά υπάρχουν και άλλες περιοχές οι οποίες έχουν πλημμυρίσει όπως οι εργατικές κατοικίες Γιάννουλης ενώ υπάρχει ανησυχία για τη συνοικία του Ιπποκράτη καθώς υπάρχει ανάχωμα που χθες εμφάνισε ρωγμές και το οποίο προς το παρόν φαίνεται ότι αντέχει.

Στο χωριό Γιάννουλη δεν υπάρχει ρεύμα και το νερό μέχρι χθες το βράδυ ήταν στα χωράφια. Το νερό έχει αρχίσει να ανεβαίνει στο χωριό Φαλάνη το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί. Αρκετά δύσκολα είναι τα πράγματα εκεί που εκβάλλει ο Πηνειός, στο δέλτα του Πηνειού, καθώς φαίνεται ότι έσπασε σε αυτό το σημείο το ποτάμι. Υπήρξε εκκένωση της Αλεξανδρινής που είναι κοντά στο σημείο όμως και άλλοι κοντινοί παραλιακοί οικισμοί όπως τα Μεσάγκαλα ίσως αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα. Μεγάλες ποσότητες νερού υπάρχουν στον δρόμο από Λάρισα προς Συκούριο, στην έξοδο από τη Λάρισα προς την Εθνική Οδό, στο χωριό Κουλούρι, με τα νερά να έχουν φτάσει πάνω στον ΠΑΘΕ για αυτό και έχει σταματήσει η κυκλοφορία. Από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα τα αυτοκίνητα εκτρέπονται στο Κλειδί Ημαθίας και για την Πιερία – μετά το Κλειδί -και όσους θέλουν να κινηθούν προς Λάρισα σταματάνε τα αυτοκίνητα στα διόδια του Ευαγγελισμού. Από ρεύμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη είναι εφικτό να φτάσεις στη Λάρισα, αλλά δεν μπορείς να συνεχίσεις προς Θεσσαλονίκη.

Αποκαρδιωτικές εικόνες και στη συνοικία Νέα Σμύρνη της Λάρισας, που αυτή την ώρα πραγματοποιούνται απεγκλωβισμοί κατοίκων από τον στρατό με βάρκες. Στην περιοχή υπάρχει και οσμή πετρελαίου καθώς φαίνεται ότι έχουν ξεχειλίσει δεξαμενές ενώ από νωρίς το πρωί γίνονται απεγκλωβισμοί.

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών

Νωρίτερα η η Ιερά Μητρόπολη δημοσίευσε τηνανακοίνωση του Υπουργείου Υγεία για την Προστασία της υγείας μετά τις πλημμύρες

  • Οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές:

Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.
Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:

Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.
Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.

Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.
Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:

Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.
Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

  • Kρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:

Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.
Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.
Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60°C).
Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.

Συμπαράσταση προς δοκιμαζομένους από την ΔΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξ αφορμής των τραγικών γεγονότων των τελευταίων ημερών εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς όλους τους δοκιμαζόμενους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ευχήθηκε οι Υπηρεσίες του Κράτους και όλοι οι εθελοντές να έχουν δύναμη από τον Θεό για να προσφέρουν τα απαραίτητα, η δε Ελληνική Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην αποκατάσταση των πληγέντων. Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων είναι ευνόητο ότι θεωρείται δεδομένη. (Διαβάστε αναλυτικάΔΙΣ: Η πρώτη επίσημη αντίδραση για τις νέες ταυτότητες –«Η κρίση για τη νομιμότητα ανήκει στη δικαστική εξουσία της χώρας» )

Με πληροφορίες από ertnews, Ιερά Μητρόπολη Λαρισης, ΣΚΑΙ, ΑΠΕ  ΜΠΕ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Διαβάστε ακόμη:

Κακοκαιρία Daniel: Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια από τον Μητροπολίτη Τρίκκης – Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό των πλημμυροπαθών σε Βόλο και Καρδίτσα

Ι.Μ. Λαρίσης: Χωρίς Θεία Λειτουργία η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στις πληγείσες περιοχές – Το “ευχαριστώ” στους τολμηρούς ιερείς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων