09/09/2023 09/09/2023 Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προς το δοκιμαζόμενο λαό της Επαρχίας Τρικάλων απηύθυνε ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος καθώς προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε πολλές περιοχές, από την κακοκαιρία Daniel. Παράλληλα, για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών στο Βόλο και στην Καρδίτσα, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της...
09 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:20
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2023 - 9:56

Κακοκαιρία Daniel: Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια από τον Μητροπολίτη Τρίκκης – Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό των πλημμυροπαθών σε Βόλο και Καρδίτσα

Διαδώστε:
Κακοκαιρία Daniel: Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια από τον Μητροπολίτη Τρίκκης – Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό των πλημμυροπαθών σε Βόλο και Καρδίτσα

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προς το δοκιμαζόμενο λαό της Επαρχίας Τρικάλων απηύθυνε ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος καθώς προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε πολλές περιοχές, από την κακοκαιρία Daniel. Παράλληλα, για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών στο Βόλο και στην Καρδίτσα, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, απέστειλε, εμφιαλωμένα νερά σε συνεννόηση με τις Ιερές Μητροπόλεις Δημητριάδος και Αλμυρού και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Δέκα άνθρωποι βυθίστηκαν μέσα σε τόνους λάσπης. Οι εικόνες με τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού θα χαραχθούν για πάντα στις μνήμες. Συνολικά 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως την Παρασκευή , σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.882 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Τα 10 μέτρα ξεπέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας η στάθμη του Πηνειού και τα νερά στα περίχωρα της Λάρισας έχουν κατακλύσει τις κατοικημένες περιοχές. Με μήνυμα από το 112, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κατοίκων από τις περιοχές Γιάννουλη, Άγιο Θωμά και Ιπποκράτη, ενώ τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς στα περίχωρα της πόλης, προκειμένου να ανακόψουν την περαιτέρω άνοδο της στάθμης του ποταμού.

Με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή». Ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» Κωνσταντίνος Δήμτσας σε επικοινωνία τόσο με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο όσο και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, τόνισε ότι: « η’ ‘’ΑΠΟΣΤΟΛΗ’’ θα εκφράσει εμπράκτως την συμπαράσταση στους πληγέντες, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσουμε μια απάντηση στην καταστροφή που υφίστανται οι συμπολίτες μας». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Έκκληση για ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

Η Ιερά Μητρόπολή Δημητριάδος και Αλμυρού απηύθυνε έκκληση στον λαό για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης της Τοπικής Εκκλησίας. Τα είδη που μπορούν όσοι το επιθυμούν να προσφέρουν είναι κυρίως:

  • Πλαστικά σκεύη μιας χρήσης
  • Ζυμαρικά
  • Λάδι
  • Ρύζι
  • Ντοματοπελτές
  • Κατεψυγμένα λαχανικά κ. ά.

Τα είδη θα συγκεντρώνονται στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα και στις ενορίες.

Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους Ιερείς του χειμαζόμενου Πηλίου, οι οποίοι προβαίνουν σε καταγραφή των αναγκών και την παροχή της πρώτης βοήθειας, τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε φάρμακα.

Συγκλονισμένοι από τις καταστροφές στα Τρίκαλα

“Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τα τελαυταία εικοσιτετράωρα τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι καταστροφές των ακραίων φυσικών φαινομένων της κακοκαιρίας «Daniel». Οι καρδιές μας στρέφονται παρακλητικά προς την Υπεραγία Θεοτόκο και ικετεύουν για τις πρεσβείες Της“, αναφέρει στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε σε πάνδημη προσευχή και ικεσία προς τον Θεό: “Η Εκκλησία μας διαχρονικά σε τέτοιας έκτασης καταστροφικές θεομηνίες δεν περιορίζεται σε κρίσεις δομών και έργων, αλλά στοχάζεται τα βαθύτερα πνευματικά αίτια και τον ενδεδειγμένο τρόπο τοποθέτησης και αντιμετώπισης μιάς τέτοιας καταστροφής. Για τον λόγο αυτό καλούμε κλήρο και λαό σε Πάνδημη προσευχή και ικεσία προς τον Θεό. Μεταφέραμε δε την Πανήγυρη του Γενεσίου της Θεοτόκου του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων το προσεχές Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να τιμήσουμε, αλλά και να παρακαλέσουμε την Μητέρα του Γένους μας να σταθεί παρηγορητικά στο πλευρό των πληγέντων αδελφών μας και ως αρίστη «Οικονόμος» να οικονομήσει όλες τις ανάγκες τους”.

Ως Μητροπολίτης της πληγείσης Πόλεως των Τρικάλων, αλλά και της ευρυτέρας περιοχής “καλώ σε αγώνα αλληλεγγύης, θυσιαστικής αυτοδιάθεσης και προσφοράς όλους τους πιστούς, κληρικούς και λαικούς, ώστε ενωμένοι σε τούτες τις δύσκολες στιγμές να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ποικίλα και απαιτητικά προβλήματα για την επαναφορά του τόπου μας στην κανονικότητα”.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κάνει έκκληση να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προσφέροντας είδη πρώτης ανάγης: “Απευθύνω δε έκκληση προς όλους για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης της Τοπικής μας Εκκλησίας σε τούτη την έκτακτη ανάγκη προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς αδελφούς μας. Είδη όπως: πλαστικά σκεύη μίας χρήσεως, είδη προσωπικής υγιεινής όπως σαπούνια, υγρά μαντήλια, χαρτιά υγείας και κουζίνας κλπ., και τρόφιμα όπως: ζυμαρικά, λάδι, ρύζι, όσπρια, γάλατα μακράς διαρκείας και συμπυκνωμένα, ντοματοπελτές κλπ. θα συγκεντρώνονται στα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών: Αγίου Στεφάνου, Αγίου Αθανασίου Μπάρας, Αγίου Κοσμά, Ζωοδόχου Πηγής Σαραγίων και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τις πρωινές ώρες από 8:00 π.μ. έως 11:00 π.μ., και τις απογευματινές ώρες από 6:00 μ.μ. έως 7:30 μ.μ..” (Διαβάσε αναλυτικά ΕΔΩ)

Άνοιξε το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για τους πλημμυροπαθείς

Τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι κάτοικοι της Καρδίτσας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, που «βύθισε» κάτω από το νερό δεκάδες χωριά του Θεσσαλικού κάμπου, περιγράφει ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος μιλώντας αποκλειστικά στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (ope.gr) και τη δημοσιογράφο Στέλλα Μοτίτσιου.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι άνοιξε το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πλημμυροπαθών.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση» προσθέτει συγκλονισμένος ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος όπως τονίζει, ανησυχεί κυρίως για τις επόμενες ημέρες, όταν και θα αποκαλυφθεί συνολικά το μέγεθος της καταστροφής.

Σήμερα που η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος καλεί όλους μας να παρακαλέσουμε και να προσευχηθούμε στην Παναγία να μας οδηγήσει στη σωτηρία και μέσω αυτών των αντίξοων καταστάσεων να αναπτυχθούμε πνευματικά!

Ο Φθιώτιδος Συμεών στο ope.gr για τις πληγείσες περιοχές της Μητρόπολης: Προσφέραμε φιλοξενία στα μοναστήρια μας και στον ξενώνα στον Δομοκό και στη Λαμία

Για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος, μετά την κακοκαιρία Daniel, μίλησε αποκλειστικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) και τη δημοσιογράφο Σβετλάνα Λεβίτσκι.

«Είναι κατεστραμμένα τα 2/3 του Δήμου Δομοκού, γέφυρες, δρόμοι, οδικά δίκτυα, έχει μεγάλες ζημιές αλλά είναι σε ύφεση. Άλλος κίνδυνος ζωής δεν υπάρχει σε εμάς, στα δικά μας χωριά. Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Ως προς το αν έχουν υποστεί ζημιές Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Κάτι σοβαρό όχι».

Για τα παιδιά από την Ουκρανία που προηγουμένως είχαν μεταφερθεί στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Μητρόπολης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος υπογράμμισε: «Τα παιδιά επέστρεψαν στο Κατασκηνωτικό Κέντρο γιατί ο καιρός άνοιξε στη Λοκρίδα. Κάνουν κανονικά το πρόγραμμά τους και όλα βαίνουν καλώς. Έχουν επιστρέψει στο Κασκηνωτικό Κέντρο με ασφάλεια και οι ομάδες υλοποιούν κανονικά το πρόγραμμά τους. Αύριο μάλιστα θα επισκεφθούν και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα».

Ως προς τις πρωτοβουλίες συνδρομής που έχει αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Εμείς προσφέραμε στους πληγέντες τρόφιμα, ρούχα, και νερά. Αυτά είναι τα βασικά. Και φιλοξενία στα μοναστήρια μας, στον ξενώνα στον Δομοκό και στη Λαμία, ό,τι κάναμε και στον Ιανό και σε άλλες περιπτώσεις».

Με αφορμή τη σημερινή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος είπε: «Το Γενέθλιο της Παναγίας να αποτελέσει γενέθλιον και για όλους μας, γιατί χάρις στην Παναγία γεννιέται η σωτηρία, γεννιέται η ελπίδα, γεννιέται η ανθρωπιά. Ευκαιρία λοιπόν να γεννηθούμε και εμείς μαζί με την Παναγία μας».

Συμπαράσταση προς δοκιμαζομένους από την ΔΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξ αφορμής των τραγικών γεγονότων των τελευταίων ημερών εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς όλους τους δοκιμαζόμενους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ευχήθηκε οι Υπηρεσίες του Κράτους και όλοι οι εθελοντές να έχουν δύναμη από τον Θεό για να προσφέρουν τα απαραίτητα, η δε Ελληνική Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην αποκατάσταση των πληγέντων. Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων είναι ευνόητο ότι θεωρείται δεδομένη. (Διαβάστε αναλυτικάΔΙΣ: Η πρώτη επίσημη αντίδραση για τις νέες ταυτότητες –«Η κρίση για τη νομιμότητα ανήκει στη δικαστική εξουσία της χώρας» )

Μια απέραντη θάλασσα λάσπης

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της μια απέραντη θάλασσα λάσπης, η οποία έχει καλύψει πλήρως τα σπίτια, με τους κατοίκους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ψηλότερους ορόφους ή στις ταράτσες των σπιτιών τους και να αποζητούν βοήθεια, πόσιμο νερό και φαγητό, συμφωνα με την ertnews.

Στο χωριό Αστρίτσα σπίτια ολόκληρα έχουν καταρρεύσει, ενώ χθες εντοπίστηκαν δυο νεκρές γυναίκες. Η καταστροφή είναι βιβλική. Το χωριό είναι μια απέραντη λίμνη και φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα 24ωρα. Πάνω από το 90% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εκτός Αστρίτσας. Το ευτυχές πάντως είναι ότι όλοι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους και κανείς δεν αγνοείται, ενώ επανέρχονται η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον και η Λάρισα. Η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού από την υπερχείλιση των φρεατίων. Μήνυμα από το 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι της Γιάννουλης, ενώ σε ετοιμότητα καλούνται όσοι βρίσκονται σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές. Διαρκείς είναι οι εκκλήσεις για εκκένωση και μέτρα προστασίας των κατοίκων Γιάννουλης και Αγίου Θωμά. Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της συνοικίας του Ιπποκράτη προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης.

Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο Δήμος Φαρκαδόνας. Ο Πηνειός υπερχείλισε και η στάθμη του νερού στα χωριά της περιοχής φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών. Η στάθμη του φθάνει μάλιστα τα 9,90 μέτρα, ενώ η προηγούμενη φορά που σήμανε συναγερμός η στάθμη του ήταν στα 6,80 μέτρα. Στο χωριό Πηνειάδα δεκάδες κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι, μαζί τους και συνεργείο της ΕΡΤ.

Πυροσβεστική, στρατός και πολιτική προστασία επιχειρούν με κάθε μέσο για τη διάσωση των παγιδευμένων. Με σούπερ πούμα οι διασώστες καταρριχώνται στις στέγες και τις ταράτσες όπου έχουν ανέβει οι πολίτες για να σωθούν. Σινούκ μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία και ασφαλή σημεία, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες, προβολείς και σφυρίχτρες εντοπίζουν εγκλωβισμένους ακόμη και μέσα στο σκοτάδι.

Στον Βόλο οι κάτοικοι παλεύουν κάθε λεπτό που περνά με την καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Η πόλη έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στο σύνολο των υποδομών της. Μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα από το μέγεθος της καταστροφής.

Η θάλασσα στην παραλία της Αγριάς Βόλου έχει αλλάξει χρώμα στα πενήντα πρώτα μέτρα από την ακτή. O κυκλώνας Daniel φούσκωσε τα νερά του χειμάρρου του χωριού και κατέβασε από το βουνό κορμούς, πέτρες και χώμα μαζί με κλαδιά, “θάβοντας” στη λάσπη τον παραλιακό δρόμο. Τα φέρτα υλικά έφτασαν έξω από τα σπίτια, μπήκαν σε υπόγεια και ισόγεια, κατέστρεψαν οικοσκευές και ότι υπήρχε στις αυλές. Οι κάτοικοι από το πρωί με φτυάρια έβγαζαν το χώμα από τα σπίτια , ενώ συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας έσκαβαν μέσα στο χείμαρρο για να ανοίξουν δρόμους για το νερό.

Και στο Πήλιο το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο. Τα χωριά παραμένουν αποκομμένα, οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, ξενοδοχεία άδεια και με προβλήματα στην υδροδότηση. Μηλίνα, Αργαλαστή, Πλατανιάς έχουν πλημμυρίσει. Στον οικισμό Ποτιστικά, το τοπίο είναι βομβαρδισμένο, επικρατεί αγωνία για τις έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνται. Χαρακτηριστικό είναι πως το οίκημα του ζευγαριού έχει παρασυρθεί ολόκληρο.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Άλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.

Στη Σκιάθο, γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών και την επισκευή καταστημάτων και σπιτιών. Η διαδικασία προχωρά γρήγορα ώστε να μην χαθεί και το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τις φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα

Μεγάλες καταστροφές από τη φονική κακοκαιρία “Daniel” – Η Εκκλησία στο πλευρό όσων δοκιμάζονται – Ενημερώθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Μητρόπολή μας θα σταθεί κοντά σε όσους έχουν ανάγκη»

Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Τελικά η κλιματική αλλαγή υπάρχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα” – Το μήνυμα από τον Βόλο που πλήττεται από την κακοκαιρία

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τηλεφώνησε για να μάθει τις εξελίξεις για τις πλημμύρες

Ι.Μ. Λαρίσης: Χωρίς Θεία Λειτουργία η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στις πληγείσες περιοχές – Το “ευχαριστώ” στους τολμηρούς ιερείς

Πηγη: ertnews, απεμπε

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων