21/12/2023 21/12/2023 Στις 11 σήμερα το πρωί θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.  Η Αρκαδική γη θα δεχθεί σήμερα τον γόνο της και ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και...
21 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2023 - 8:15

Σήμερα στις 11 το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας κυρό Αλέξανδρο

Διαδώστε:
Σήμερα στις 11 το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας κυρό Αλέξανδρο

Στις 11 σήμερα το πρωί θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

Η Αρκαδική γη θα δεχθεί σήμερα τον γόνο της και ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας θα πουν το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό Ιεράρχη που σφράγισε με την ποιμαντορία του και την αγάπη του για τον λαό του και τον τόπο του, την σύγχρονη ιστορία της τοπικής Εκκλησίας.

Η πόλη της Τρίπολης πενθεί σήμερα με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. “Στην ευδόκιμη διακονία του έθεσε ευαγγελικώς «την χείρα επί το άροτρον» και έσπειρε τον «σίτο του Χριστού» στις ψυχές των πιστών”, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος   Τριπόλεως.

Από χθες το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι περνούν για να ασπαστούν την σορό του μακαριστού κυρού Αλεξάνδρου, ενώ Αρχιερείς τέλεσαν Τρισάγιο. Το βράδυ της Τετάρτης τελέστηκε Αρχιερατική Αγρυπνία ενώ σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.  Η ταφή του Μητροπολίτη Μαντινείας θα γίνει στον Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος Τριπόλεως.

Ο Ιερισσού Θεόκλητος στο PEMPTOUSIA FM για τον μακαριστό Μαντινείας κυρό Αλέξανδρο

Χθες στην εκπομπή Επικαιρότητα, στο ραδιόφωνο PEMPTOUSIA FM, η δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη φιλοξένησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, του οποίου υπήρξε πνευματικό τέκνο.

Η πορεία του στην διακονία της Εκκλησίας

Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Αλέξανδρος εκοιμήθη τις πρωινές ώρες της Τρίτης, 19 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 87 ετών, μετά από πολύμηνη ασθένεια την οποία αντιμετώπισε με γενναιότητα και σθένος.

Γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Πάπαρης Αρκαδίας. Μετά την αποφοίτησή του από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε ως Θεολόγος της Μέσης Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.

Μετά τη μοναχική κουρά του, χειροτονήθηκε Διάκονος το 1968 και Πρεσβύτερος το 1969 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β΄ (Φιλιππαίο) και υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Από το 1976 χρημάτισε Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Τον Μάιο του 1984 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ενώ τον Ιανουάριο του 1995 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Το 2017 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ορθόδοξη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου.

Σε παλαιότερη αποστολή του Πρακτορείου Ορθοδοξία στην Ιερά Μητρόπολη ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στρουμπάκος είχε συναντήσει τον μακαριστό πλέον Μητροπολίτη στο Γηροκομείο Λεωνιδίου όπου του είχε μιλήσει  για το πλούσιο πνευματικό, αλλά και φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς του. Η Εκκλησία, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος, “είναι η μάνα που αγαπάει με στοργή όλα της παιδιά αδιακρίτως, και δεν κοιτάζει χρώμα, ηλικία και καταγωγή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Μαντινείας – Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Σπάρτης

Η εκ βαθέων εξομολόγηση του Μαντινείας Αλεξάνδρου στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ για την Εκκλησία και την Ελλάδα

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου για την κοίμηση του Μητροπολίτη Μαντινείας

Η Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών για την εκδημία του Μητροπολίτη Μαντινείας

Δήμαρχος Τρίπολης για μακαριστό Μαντινείας: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – Ο επίσκοπος των έργων»

Κώστας Βλάσης: Η Αρκαδία μας θρηνεί για τον φωτισμένο της Ιεράρχη

Αρναία: Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες στον Μητροπολιτικό Ναό για τον μακαριστό Μαντινείας κυρό Αλέξανδρο

Αστέρας Τρίπολης: «Ο Σεβασμιώτατος Αλέξανδρος υπήρξε σπουδαίος πνευματικός καθοδηγητής»

Η Αρκαδία θρηνεί – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού στο Pemptousia FM για την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας κυρού Αλεξάνδρου

Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο τέλεσε ο Σπάρτης Ευστάθιος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων