20/05/2019 20/05/2019 Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, τελέσθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019  Άρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέόυ Β’, επί τη συμπληρώσει 83 ετών από τις Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και την έλευση της παλαιφάτου ιεράς Εικόνος της Παναγίας “ΤΟΥΡΛΙΑΝΗΣ”, οι οποίες είχαν μεταφερθεί λιτανευτικώς στο Ναό από τον Ιερό...
20 Μαΐου, 2019 - 10:07

“Μέσα από το αίμα των πατέρων μας θεμελιώθηκε η ελευθερία μας”

Διαδώστε:
“Μέσα από το αίμα των πατέρων μας θεμελιώθηκε η ελευθερία μας”

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, τελέσθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019  Άρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέόυ Β’, επί τη συμπληρώσει 83 ετών από τις Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και την έλευση της παλαιφάτου ιεράς Εικόνος της Παναγίας “ΤΟΥΡΛΙΑΝΗΣ”, οι οποίες είχαν μεταφερθεί λιτανευτικώς στο Ναό από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

Παρέστησαν εκπρόσωπος του ΡΚαθολικού Επισκόπου κ. Πέτρου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρίγος, ο Δήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκός, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Χρ. Πάπιτση και κ. Μ. Δαδάος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερμουπόλεως κα Ανθή Χαλκιά, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής, ο Διοικητής της Φρουράς Σύρου, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας του Λιμενικού Σώματος, ο Διοικητής και μαθητές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι Πρόεδροι και Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ” Ο Εύξεινος Πόντος”, και Πελοπονησίων, με τις παραδοσιακές στολές τους, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως και μέγα πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι « Σήμερα ανακαλούνται στη μνήμη μας πολλές αναμνήσεις και ιερές θρησκευτικές και πατριωτικές, η Εύρεση της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και η Γενοκτονία των Ποντίων. Το ένα γεγονός χαροποίησε το λαό της Σύρου και τον ώθησε να ανεγείρει τον περικαλλή Ναό του επι του μακαριστού Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου, ο οποίος κατ’ επιθυμίαν του έχει εκεί ενταφιασθεί, και το δεύτερο μας προκαλεί λύπη κατ’ άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα μας διεγείρει το εθνικό συναίσθημα, καθώς μέσα από το αίμα και τα δάκρυα των πατέρων μας θεμελιώθηκε η ελευθερία μας και διαμορφώθηκε η ελληνορθόδοξη ιδιοπροσωπία μας».

Τέλος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο και Πρεσβ. Λουκά, τους Ιεροψάλτες, Επιτρόπους και Διακονητές, τον Αρχιμ. Αλέξιο για τη μετακομιδή της Αγίας Εικόνος της Παναγίας «Τουρλιανής» και τα τοπικά Μέσα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που κατέγραψαν και αναμετάδωσαν τις εκδηλώσεις.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ υπό τις επευφημίες των παρισταμένων τίμησε με το μετάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως συνταξιοδοτηθέντες εκπαιδευτικούς της Σύρου.
Στη συνέχεια τελέσθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των σφαγιασθέντων κατά την Ποντιακή Γενοκτονία και ομίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σύρου κ. Τελώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων και στο χαρακτηρισμό της ως «Άουσβιτς εν πορεία».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Αγίου Νικολάου και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το εσπέρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, θα τελεστεί η ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο «Τουρλιανή» και αύριο το πρωί η θεία λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας η Αγία Εικόνα θα επιστρέψει στο Καστρομονάστηρό της, στην Άνω Μερά Μυκόνου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων