06/07/2020 06/07/2020 Στον Ι. Ναό του Αγίου Βλασίου λειτούργησαν χθες Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, με αφορμή την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Σπυρίδωνος Λιόρδου και ενώ το λείψανό του ευρίσκετο στον  Ναό «εύκαιρον εις προσκύνησιν» υπό των ενοριτών του, τους οποίους διακόνησε...
06 Ιουλίου, 2020 - 16:02
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2020 - 16:06

Δισαρχιερατική Θ.Λειτουργία και Εξόδιος Ακολουθία

Διαδώστε:
Δισαρχιερατική Θ.Λειτουργία και Εξόδιος Ακολουθία

Στον Ι. Ναό του Αγίου Βλασίου λειτούργησαν χθες Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, με αφορμή την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Σπυρίδωνος Λιόρδου και ενώ το λείψανό του ευρίσκετο στον  Ναό «εύκαιρον εις προσκύνησιν» υπό των ενοριτών του, τους οποίους διακόνησε ως Εφημέριος επί μία τριακονταετία.

Τον Ιερό Άμβωνα κατά τη Θ. Λειτουργία διακόνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος στηριζόμενος στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής ομίλησε για τις αρετές της αγάπης και φιλαδελφίας, που κοσμούσαν τον Εκατόνταρχο, αφού παρακαλεί γονυπετής τον Ιησού όχι για συγγενή του αλλά για τον δούλο του, γνωρίζοντας όλοι μας ότι η αξία ενός δούλου της εποχής εκείνης ήταν όση και ενός πράγματος (res) και τονίζοντας ότι το «δένδρο», που βλάστησε τα ωραία άνθη της αγάπης και της φιλανθρωπίας, δεν ήταν άλλο από αυτό της πίστεως του, την οποία πίστη του εθαύμασε και ο Κύριος μας λέγοντας: «οὐδὲ ἐν τῷ Ἰσραὴλ τοσαύτην πίστιν εὗρον» (Ματθ. η΄, 10). Ολοκληρώνοντας ο άγιος Κεγχρεών, προέτρεψε τους παρισταμένους να έχουν την ειλικρινή πίστη του Εκατοντάρχου της περικοπής, προκειμένου δι᾿ αυτής να καλλιεργήσουν τις αρετές της αγάπης και της φιλανθρωπίας, διότι δια μέσου της Χριστιανικής πίστεως ο κόσμος γίνεται πιο όμορφος, καθώς μέσα απ’ αυτή φανερώνονται τα έργα της αγάπης!

 

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού πατρός Σπυρίδωνος Λιόρδου, παρουσία των Υφυπουργού κ. Χρίστου Δήμα, τέως Υπουργού κ. Νικολάου Ταγαρά, της Βουλευτού κ. Μαρίας-Ελένης Σούκουλη, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Αναστασίου Γκιολή και λοιπών Τοπικών Αρχόντων, Κληρικών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και πλήθους κόσμου.

Τον Επικήδειο εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του αοιδίμου πατρός, ο οποίος υπήρξε διακεκριμένος Κληρικός με αισθήματα ευθύνης και αγάπης τόσο έναντι των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφέρειας, όσο και έναντι του Ποιμνίου του. Μάλιστα η Ι. Μητρόπολίς μας αφουγκραζόμενη τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε στα στερνά του βίου του, προσπάθησε να τον ξεκουράσει, κατά το δυνατόν, επιβραβεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πρότερες διακονίες του.
Ο μακαριστός π. Σπυρίδων Λιόρδος γεννήθηκε το 1939, υπήρξε έγγαμος Ιερεύς και πατέρας τριών (3) παιδιών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κυρό Κυπριανό τον Νοέμβριο του 1971 και υπηρέτησε ως Εφημέριος σε Ενορίες της Μητροπολιτικής Περιφερείας μας και από του έτος 1989 Εφημέριος και ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Βλασίου. Από δε του έτους 1998 έως του έτους 2015 υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Επίτροπος Ξυλοκάστρου αναλώνοντας «εαυτόν» υπέρ της δόξης του Θεού και της διακονίας του Ποιμνίου του. Το όνομά του ταυτίστηκε με τον ιστορικό Ι. Ναό του Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου, τον οποίο και δύο φορές ανεστήλωσε. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Την ίδια ημέρα και στο Ι. Ησυχαστήριο του Τιμίου Σταυρού στον Μαψό Κορινθίας λειτούργησε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος.

Ο άγιος Ιεροκήρυξ λαμβάνοντας αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, που αναφερόταν στην θεραπεία του δούλου του Εκατοντάρχου, εστίασε στο πρόσωπο του Εκατοντάρχου και στην μεγάλη και βαθειά πίστη που επέδειξε στο πρόσωπο του Κυρίου μας. Αυτή την πίστη θαύμασε ο Κύριος και την προέβαλλε στους μαθητές του, ώστε να την διαδώσουν και να εύρει μιμητές. Κατέληξε δε την ομιλία του ο π. Άνθιμος με τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και με την βεβαιότητα ότι ο πιστός Χριστιανός και το μεγαλύτερο εμπόδιο να συναντήσει στον πνευματικό του αγώνα, αυτό θα εξαφανισθεί, εφόσον έχει ως σύμμαχό του τον Θεό!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων