24/08/2021 24/08/2021 Εορτάστηκε κι εφέτος με τη δέουσα πνευματικότητα και λειτουργική λαμπρότητα η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Την Κυριακή 22 Αυγούστου, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου. Στους ευσεβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής ο σεπτός Ποιμενάρχης απευθύνθηκε με...
24 Αυγούστου, 2021 - 15:47

Η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Κορίνθου

Διαδώστε:
Η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Κορίνθου

Εορτάστηκε κι εφέτος με τη δέουσα πνευματικότητα και λειτουργική λαμπρότητα η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Στους ευσεβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής ο σεπτός Ποιμενάρχης απευθύνθηκε με λόγους διδακτικούς επισημαίνοντας ότι ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της «Νέας Εύας», που γέννησε τον «Νέο Αδάμ». Οι Πιστοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να στρέφουν τον νου και την καρδιά τους στο πάντιμο και ευλογημένο πρόσωπο Της για να λάβουν ευλογία και χάρη, προστασία και υγεία, δύναμη και απαντοχή, παραμυθία και χαρά από την Μητέρα της Ζωής.

Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στις δοκιμασίες της πανδημίας και των εκτεταμένων πυρκαγιών, που δυστυχώς στέρησαν το από ετών καθιερωμένο «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», δηλαδή τη λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, δια μέσου του δάσους, από το παλαιό Μοναστήρι στην νέα Ιερά Μονή.

Τέλος ευχήθηκε στους παρισταμένους πιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικολάου Ταγαρά, Βουλευτού κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου και Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Χαρίλαου Βυτινιώτη, να προσευχόμαστε και να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην Παναγία, Μητέρα του Χριστού για να μας φωτίζει, ώστε να βρίσκουμε λύση στα προβλήματα, που μας ταλανίζουν.

Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην Αλμυρή Κορινθίας, όπου και μίλησε για την εορτή της Κοιμήσεως και την εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, τονίζοντας ότι η Εκκλησία μας δεν θρηνεί αλλά πανηγυρίζει, χαίρεται και αγάλλεται γιατί με την Κοίμησή Της δίνει την ελπίδα και την παρηγοριά ότι και εμείς θα αναστηθούμε.

Ολοκληρώνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αοίδιμο Εφημέριο της Ενορίας, Σύγκελλο π. Αθανάσιο Γκότση, που έφυγε από την παρούσα ζωή με φρικτό θάνατο, ευχόμενος όπως Κύριος ο Θεός αναπαύσει την ψυχή του, ενώ παράλληλα μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου στους ευσεβείς πανηγυριστές.

Στο Ξυλόκαστρο και στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Υψηλών Αλωνίων προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσολογιώτατος Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα στους Πιστούς.

Η εορτή κορυφώθηκε με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την Δευτέρα, 23 Αυγούστου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζευγολατιού. Ο Ποιμενάρχης στο κήρυγμά του, παρουσία και του Υφυπουργού κ. Νικολάου Ταγαρά, τόνισε τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία τιμά το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου με πρώτο το γεγονός ότι έφερε στα σπλάχνα Της και γέννησε τον Θεάνθρωπό Χριστό αλλά και για όσα προσέφερε υπέρ της του κόσμου σωτηρίας.

Με την προτροπή της δε «ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε» (Ιωάν. Β’, 5) καλεί διαχρονικά όλους τους πιστούς να ακούν, να μελετούν, να εφαρμόζουν και να τηρούν τους λόγους του Χριστού και το Ιερό Ευαγγέλιο, γιατί μόνον έτσι αλλάζει και σώζεται όχι μόνον ο άνθρωπος αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ολοκληρώνοντας, παρουσίασε στους Ενορίτες τον νέο Εφημέριο τους, Αιδεσιμολογιώτατο π. Δημήτριο Μπαλλά, τον οποίο υποδέχθηκαν με την ζητωκραυγή «Άξιος» και ευχήθηκε η Παναγία μας να σκεπάζει τις οικογένειες τους και την Πατρίδα μας!

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ι. Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου, παρουσία πλήθους Πιστών και του Αντιπεριφερειάρχου Π. Ε. Κορινθίας κ. Αναστασίου Γκιολή, στο οποίο μίλησε τονίζοντας ότι με την σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη ολοκληρώνεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στην συνέχεια ανέπτυξε σκέψεις στον χαρακτηρισμό του υμνωδού «…των θλιβομένων η Χαρά» και επεσήμανε ότι ο άνθρωπος έχει, δυστυχώς, πολλές αφορμές να θλίβεται στον «παρόντα αιώνα», όμως η Παναγία μας, που δοκίμασε και Αυτή τον πόνο, με αποκορύφωση τον πόνο Της στον Σταυρό του Υιού και Θεού Της, πλην τον πόνο εκ της αμαρτίας, αφού Αυτή είναι «αγία αγίων μείζων», Παναγία και Άχραντος, δηλαδή δεν εχράνθη, δεν μολύνθηκε ούτε από την σκιά της αμαρτίας, δύναται να βοηθήσει τον θλιβόμενο άνθρωπο. Προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται στην των Χριστιανών Προστάτιδα, ώστε και με την μετάνοιά τους και τις αγαθοεργίες τους να προσελκύουν το έλεος του Θεού που θα μας λυτρώσει από τα δεινά, που ταλαιπωρούν τον καθένα μας, το Έθνος μας και τον κόσμο ολόκληρο αλλά και θα μας χαρίσει την αιωνιότητα.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην Αλμυρή Κορινθίας λειτούργησε και μίλησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσολογιώτατος Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων