16/08/2021 16/08/2021 Με την δέουσα κατάνυξη και την επιστροφή του κόσμου στους Ιερούς Ναούς εορτάστηκε  εφέτος το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Την παραμονή της εορτής, το Σάββατο, 14 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου, όπου και μίλησε στους Πιστούς για το πρόσωπο...
16 Αυγούστου, 2021 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2021 - 13:38

Μητροπολίτης Κορίνθου: “Η Παναγία είναι το πρότυπο της Σωτηρίας για κάθε χριστιανό”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κορίνθου: “Η Παναγία είναι το πρότυπο της Σωτηρίας για κάθε χριστιανό”

Με την δέουσα κατάνυξη και την επιστροφή του κόσμου στους Ιερούς Ναούς εορτάστηκε  εφέτος το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.

Την παραμονή της εορτής, το Σάββατο, 14 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου, όπου και μίλησε στους Πιστούς για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, επισημαίνοντας ότι η Παναγία με τον Υιό Της Χριστό αποτέλεσαν την νέα γενιά ανθρώπων, καθώς ο Χριστός είναι ο νέος Αδάμ και η Μαριάμ η νέα Εύα. Στο πρόσωπο της Παναγίας, ταυτίζουμε την ίδια την Εκκλησία. Η Παναγία είναι το πρότυπο σωτηρίας για κάθε Χριστιανό γιατί, ενώ ο Χριστός υπήρξε θεάνθρωπος, πού θέωσε την ανθρώπινη φύση και την ανέβασε στον ουρανό, αυτό το πραγματοποίησε με πορεία εκτός της αμαρτίας που για τους ανθρώπους είναι ακατόρθωτο. Η Παναγία όμως, ως άνθρωπος, αποτέλεσε με την Παναγιώτητα της το τέλειο πρότυπο ενάρετου όντος.

Η Παναγία, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, είναι η Ζωοδόχος Πηγή, δηλαδή η πηγή της ζωής των ανθρώπων, αλλά και η πηγή εκ της οποίας επήγασε η ζωή των ανθρώπων. Συνηθίζουμε όλοι οι άνθρωποι να Την επικαλούμαστε στην καθημερινότητα μας όχι μόνο σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές μας, καθώς είναι Αυτή που ως «ὄρνις ἐπισυνάγει τὰ νοσσία ἑαυτῆς ὑπὸ τὰς πτέρυγας» (πρβλ. Ματθ. κγ΄, 37), ακόμη και όταν αυτά προστρέχουν αχαρίστως στην προστασία και τη σκέπη Της. Είναι Αυτή πού μας παρέχει υγεία, δύναμη, παρηγοριά, προστασία, ακεραιότητα της Πατρίδας μας, φωτισμό, ακόμα και ότι υλικό ή πνευματικό στερούμεθα! Είναι αυτή πού γοργά ακούει και υπακούει ως «Γοργοεπήκοος ή Γοργοϋπήκοος» στις προσευχές μας και μεταφέρει ως «πρεσβεία θερμή» στον Υιό Της τις παρακλήσεις μας για να αποτελέσουν οι πρεσβείες Της «τείχος απροσμάχητον». Η πεποίθηση, ότι η Παναγία μας ακούει σε κάθε δυσκολία και κρίση που περνάμε, μας στερεί τον φόβο και μας θωρακίζει με την πεποίθηση ότι η Παναγία μας είναι η Κυρά και η Αρχόντισσα, η Μάνα που όλα τα προφταίνει, τα σκεπάζει, τα φροντίζει και ενεργή για τα πάντα. Αυτή την πεποίθηση την είχε δοκιμάσει ο Λαός μας διαχρονικά και είχε «μπολιαστεί» στην συνείδηση μας. Οφείλουμε σήμερα να ανασύρουμε από την διαστρεβλωμένη μνήμη μας αυτή την ιερή σχέση και να αναρωτηθούμε είναι η ζωή μας πλήρης από Θεό και Παναγιά; Έχουμε θεογνωσία ή όχι; Ακολουθούμε πλέον τα βήματα της ζωής της Παναγιάς, της νέας Εύας; Αν ναι τότε Εκείνη θα προστρέξει πάλι, καθώς έχει την δύναμη και την δυνατότητα και την θέληση να μας βοηθήσει, αρκεί να Της φωνάξουμε «Δέσποινα πρόσδεξαι, τὰς δεήσεις τῶν δούλων σου, καὶ λύτρωσαι ἡμᾶς, ἀπὸ πάσης ἀνάγκης καὶ θλίψεως» και «Την πάσαν ελπίδα μας εις σε ανατιθέμεθα Μήτερ του Θεού».

Ολοκλήρωσε ο Σεβασμιώτατος την ομιλία του εμφανώς συγκινημένος και ευχόμενος η Παναγία να στέκει πάντοτε αρωγός στην ζωή μας και να μας σκεπάζει κάτω από τα «φτερά» Της!

Ταυτόχρονα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιάτου. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος ανέθεσε την διακονία του λόγου στον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Απόστολο Νικολαΐδη, ο οποίος ομίλησε για το σπουδαίο μήνυμα της εορτής τονίζοντας ότι η Τιμή και η μνήμη της Θεοτόκου δίδει το μήνυμα της Αναστάσεως και της υπέρβασης του Θανάτου.

     

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων