11/02/2020 11/02/2020 Συνεκλήθη το πρωί της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η Στ΄ κατά σειρά Γενική Ιερατική Σύναξη για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος». Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του προς τους...
11 Φεβρουαρίου, 2020 - 16:51
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2020 - 15:39

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. ξεκινά στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Διαδώστε:
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. ξεκινά στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Συνεκλήθη το πρωί της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η Στ΄ κατά σειρά Γενική Ιερατική Σύναξη για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του προς τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε κάθε μία από Κυριακές της ευλογημένης και κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου παρουσιάζοντας αναλυτικά τα νοήματα και τα μηνύματα που μπορεί κάποιος να διδαχθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφορές της αληθινής ταπεινώσεως και της ταπεινοσχημίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να έχει κανένας πνευματική πορεία και πνευματική ζωή, χωρίς να υπάρχει η αληθινή ταπείνωση και το ταπεινό φρόνημα, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν το ζητούμενο για την ζωή του καθενός».

Στο δεύτερο μέρος της Συνάξεως, παρουσιάστηκε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινάει στις 18 Φεβρουαρίου «Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης», το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.), με την συνεργασία της Ιεράς μας Μητροπόλεως, και απευθύνεται σε εθελοντές, στελέχη και συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς αλλά και σε φορείς που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών του δεξιοτήτων για την υποστήριξη του έργου που προσφέρεται στις κοινωνικοπρονοιακές και λοιπές εκκλησιαστικές δομές.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 28 ωρών και οι συμμετέχοντες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης θα λάβουν «Βεβαίωση Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης», σύμφωνη με το «Σύστημα Πιστοποίησης της Επιμόρφωσης» (ΦΕΚ Β’ 592/2010) και μοριοδότηση με βάση το καθεστώς μοριοδότησης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ακολούθησε ενημέρωση περί θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας καθώς επίσης ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των Εορτίων Εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα, επί τῇ ευκαιρίᾳ της εορτής της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης, όπου την παραμονή το εσπέρας (27 Φεβρουαρίου 2020) θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον φερώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό της πανέμορφης κωμοπόλεως της Όσσας, τόπος καταγωγής της Αγίας και το πρωί της επομένης, η καθ΄ έτος τελούμενη Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα.

Εφέτος η Θεολογική Ημερίδα (Ι΄ κατά σειρά) θα έχει ως κύριο θέμα «Εκκλησία και σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα» και θα πραγματοποιηθεί εις το Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως «Αγία Κυράννα» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 25, Λαγκαδάς), το πρωί της Παρασκευής 28ης Φεβρουαρίου 2020.

Οι εργασίες της Ημερίδος, που συνδιοργανώνεται από την Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με τις Θεολογικές Σχολές της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του εγκεκριμένου, από τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς, Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με εισηγητές έγκριτους Καθηγητές των ως άνω Σχολών, μεταξύ αυτών και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Γέροντος Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Τέλος υπήρξε ευρεία συζήτηση και γόνιμος διάλογος πάνω σε θέματα λειτουργικής, πνευματικής και διοικητής φύσεως και προβλημάτων των κατά τόπων ενοριών της Μητροπόλεως, ενώ η Ιερατική Σύναξη περάτωσε τις εργασίες της με γεύμα που παρατέθηκε στην Τράπεζα της Μονής.

Προ της ενάρξεως της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος εδέχθη εις το Γραφείο του, αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μελισσοχωρίου, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει γύρω από θέματα πνευματικών αναζητήσεων και προβληματισμών που απασχολούν τα παιδιά, καθώς επίσης και να ακούσει τις σκέψεις τους πάνω σε θέματα των δικών τους ενδιαφερόντων.

Δείτε φωτογραφικό υλικό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων