08/12/2023 08/12/2023 Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την κοίμηση του Γέροντα Εφραίμ Φιλοθεϊτη, του ανθρώπου που εισήγαγε τον Ορθόδοξο μοναχισμό στην Αμερική. Ο λαοφιλής Γέροντας άφησε ένα ευλογημένο έργο και μία πλούσια πνευματική παρακαταθήκη. Ήταν βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου (Κυριακή 8 Δεκεμβρίου πρωί στην Ελλάδα 2019) όπου ο μακαριστός Γέροντας της Αριζόνας, όπως καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού, μετέβη...
08 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2023 - 8:33

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας – Τέσσερα χρόνια από την κοίμηση του θεμελιωτή του Ορθόδοξου μοναχισμού και της πνευματικής ζωής στην Αμερική

Διαδώστε:
Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας – Τέσσερα χρόνια από την κοίμηση του θεμελιωτή του Ορθόδοξου μοναχισμού και της πνευματικής ζωής στην Αμερική

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την κοίμηση του Γέροντα Εφραίμ Φιλοθεϊτη, του ανθρώπου που εισήγαγε τον Ορθόδοξο μοναχισμό στην Αμερική. Ο λαοφιλής Γέροντας άφησε ένα ευλογημένο έργο και μία πλούσια πνευματική παρακαταθήκη.

Ήταν βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου (Κυριακή 8 Δεκεμβρίου πρωί στην Ελλάδα 2019) όπου ο μακαριστός Γέροντας της Αριζόνας, όπως καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού, μετέβη στον ουρανό πλησίον του Κυρίου.

Ο Μακαριστός Γέροντας ήρθε στην Αμερική από το Άγιον Όρος, έχοντας λάβει φως εκ του υψηλόφρονου Άθωνος , φέρνοντας πολύτιμα και τιμαλφή στο λαό της Αμερικής από την Μοναστική Πολιτεία, το κοινοβιακό πνεύμα εκ της Μονής Φιλοθέου, τον γλυκή μητροποθητό ασπασμό εκ Της Γλυκοφιλούσης, τον ζήλο του ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού, τον πόθο της ησυχίας του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά του κατά την εξόδιο ακολουθία του Γέροντα Εφραίμ.

Ακόμη στον επικήδειο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είχε υπογραμμίσει: «Ο Γέροντας Είναι μία μορφή η οποία χάραξε βαθιές γραμμές στην εκκλησιαστική μας ιστορία. Μία ολόκληρη ήπειρος, η αμερικανική, οφείλει την φύτευση και την ύπαρξη του ορθόδοξου κατ’ Ανατολάς Μοναχισμού σε αυτόν τον Γέροντα………. Η ιστορία αλλάζει, αλλά η σωτηρία των ανθρώπων όλων των ανθρώπων είναι αιώνια  και αυτός μερίμνησε για την σωτηρία όλων μας και μεριμνά και προσεύχεται και μας είχε όλους στο κομποσχοίνι του, άνδρες και γυναίκες, ιερείς, μοναχούς, μοναχές, λαϊκούς, αρχιερείς. Όλους μας είχε στο κομποσχοίνι και προσευχόταν για όλους». (Διαβάστε αναλυτικά: Στην Αιωνιότητα πέρασε ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, ο μοναχός που χάραξε βαθιές γραμμές στην εκκλησιαστική μας ιστορία (φωτογραφίες-βίντεο))

Η ζωή του Γέροντα Εφραίμ ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου 1928 από τον Βόλο, περπάτησε και ανδρώθηκε πνευματικά στο Άγιον Όρος και έριξε την σπορά του Λόγου του Θεού στην Αμερική, στην έρημο της Αριζόνας.

Επιμέλεια Βίντεο: Πέπη Οικονομάκη – Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην Αμερική

Δεκαεπτά μοναστήρια ίδρυσε στην Αμερική από το 1989, από τότε που άρχισε η δράση του έως και την κοίμησή του. Από το 1991 αφοσιώθηκες πλήρως στο έργο μεγάλο ιεραποστολικό του έργο, καθώς παραιτήθηκε από Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους.Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος γνώρισε στους κατοίκους των ΗΠΑ και του Καναδά την σπουδαιότητα της προσευχής και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας.

Πέρυσι, με αφορμή τα εκατό χρόνια που συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερική, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας: «Η προσωπικότητα του Γέροντα Εφραίμ θα γραφτεί στην ιστορία της Ορθοδοξίας, γενικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με χρυσά γράμματα, εάν δει κανείς την πορεία της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Έλειπε η μοναστική εμπειρία, έλειπε η πνευματικότητα ενός μοναστηριού. Αυτό το κενό ήρθε να συμπληρώσει ο Γέροντας Εφραίμ. Είναι ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου μοναχισμού στην Αμερική».

«Το κάθε μοναστήρι εκεί που βρίσκεται δημιουργημένο και φτιαγμένο, ευλογεί το μέρος όλο, τον κόσμο όλον, ειρηνεύει εκεί το μέρος όλο, φεύγουν τα δαιμόνια, έρχονται άγγελοι», είχε πει κάποτε ο Γέροντας Εφραίμ.

Επιμέλεια Βίντεο: Πέπη Οικονομάκη – Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Τα συγγράμματά του

Ο Γέροντας Εφραίμ αναλωνόταν στην προσφορά προς τον άνθρωπο. Σήμερα ο άνθρωπος εκτός από τις μαρτυρίες για αυτόν έχει τη δυνατότητα να μελετά το έργο του καθώς ο Γέροντας άφησε πίσω του εκτός από τα μοναστήρια και συγγραφικό έργο με πνευματικές νουθεσίες.

1.Πατρικαί Νουθεσίαι
2.Η τέχνη της σωτηρίας, τ. Α’
3.Η τέχνη της σωτηρίας, τ. Β’
4.Ο Γέροντας μου, Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης

Λόγοι Γέροντος Εφραίμ Αριζόνας

Λόγοι και Νουθεσίες του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας σε ένα οπτικό αφιέρωμα εκ μέρους του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”, προς τιμήν μίας εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της παγκοσμίου Ορθοδοξίας καθόλον το δεύτερο ήμισυ του προηγουμένου 20ου, αλλά και της πρώτης εικοσαετίας του παρόντος 21ου αιώνος.

Φωτογραφίες από το Πρακτορείο Ορθοδοξία:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σήμερα έφυγε για τους ουρανούς ο τελευταίος της Συνοδείας

Το Βλέμμα του Παραδείσου: Λόγοι Γέροντος Εφραίμ Αριζόνας

Οι τελευταίες εγκόσμιες στιγμές του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα

ΑΡΙΖΟΝΑ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – Κοίμηση Γέροντος Εφραίμ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»- Ο γέροντας που μετέτρεψε τις ερήμους σε «αγιασμένους τόπους»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7.00: Έφυγε σαν να μπήκε κατευθείαν στον Όρθρο

Οι πιστοί προσκυνούν το σκήνωμα του μακαριστού Γέροντα Εφραίμ (ΦΩΤΟ)

«Φύτρωσαν ναοί, μοναχοί και άνθη και ευωδιάζουν στις ΗΠΑ»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων