02/12/2019 02/12/2019 Το εξωκλήσι του Οσίου και Προφήτη Αββακούμ βρίσκεται στο δυτικό άκρο της κοινότητας Φτερικούδι, εκεί όπου παλαιότερα ήταν κτισμένο το χωριό Καλαμιθάσα. Το Φτερικούδι βρίσκεται 48 km νοτιοδυτικά της πρωτεύουσα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, καθότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα της Κύπρου. Ο Άγιος Αββακούμ, στον...
02 Δεκεμβρίου, 2019 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2019 - 10:43

Το εξωκκλήσι του Αγίου Αββακούμ στο Φτερικούδι

Διαδώστε:
Το εξωκκλήσι του Αγίου Αββακούμ στο Φτερικούδι

Το εξωκλήσι του Οσίου και Προφήτη Αββακούμ βρίσκεται στο δυτικό άκρο της κοινότητας Φτερικούδι, εκεί όπου παλαιότερα ήταν κτισμένο το χωριό Καλαμιθάσα. Το Φτερικούδι βρίσκεται 48 km νοτιοδυτικά της πρωτεύουσα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, καθότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα της Κύπρου.

Ο Άγιος Αββακούμ, στον οποίο είναι αφιερωμένο το εξωκλήσι, υπήρξε Κύπριος ασκητής που έζησε στην περιοχή της Καλαμιθάσας και συνδέεται με πολλά θαύματα. Πιστεύεται ότι ο Άγιος υπήρξε ένας από τους 300 «Αλαμάνους» αγίους που ήρθαν στην Κύπρο από την Παλαιστίνη και ασκήτεψαν σε διάφορα μέρη του νησιού. Ο σημερινός ναός, ο οποίος κτίστηκε το 1989 από τον οικονόμο Ανδρέα Πουμπουρή και με δωρεές των κατοίκων της περιοχής, βρίσκεται στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας που καταστράφηκε το 1575 από τους Τούρκους. Ο ναός είναι τύπου μονόκλιτου ξυλόστεγου «φραγκοβυζαντινού» ναού, με επικλινή στέγη. Στο υπόγειο του ναού υπάρχει το ασκητήριο και ο τάφος με το λείψανο του Αγίου.

Στο προαύλιο της εκκλησίας έχουν έρθει στο φως, με πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές, σημαντικά ευρήματα από τη 2η χιλιετία π.Χ. (εποχή του Χαλκού). Πρόκειται για τεράστιους μονόλιθους, όπως στήλες από γαβρόλιθο της περιοχής, καθώς και ένας υπερμεγέθης λίθος σε σχήμα κώνου και που όλα αυτά έχουν δεχθεί επεξεργασία από ανθρώπινο χέρι. Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν την ύπαρξη πιθανότητα οργανωμένου συνόλου στην περιοχή, την συγκεκριμένη περίοδο.

Ο ναός του Αγίου Αββακούμ και το λείψανο του αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών ιδιαίτερα την ημέρα λατρείας του στις 2 Δεκεμβρίου.

Πηγή: bigcyprus.com.cy

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων