17/07/2021 17/07/2021 Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας με τη μνημειακή τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου στο Δημαρχείο Αθηνών, στην οποία παρελαύνουν αγωνιστές, στρατηγοί, ηγεμόνες, βασιλείς, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και άγιοι του Γένους. Μυθολογικοί ήρωες, όπως ο Θησέας, ιστορικά πρόσωπα της αρχαιότητας, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, βυζαντινοί αυτοκράτορες και πολέμαρχοι...
17 Ιουλίου, 2021 - 20:43
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2021 - 20:51

Η τοιχογραφία που παρελάζει το Γένος: Άγιοι, φιλόσοφοι, στρατηγοί

Διαδώστε:
Η τοιχογραφία που παρελάζει το Γένος: Άγιοι, φιλόσοφοι, στρατηγοί

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας με τη μνημειακή τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου στο Δημαρχείο Αθηνών, στην οποία παρελαύνουν αγωνιστές, στρατηγοί, ηγεμόνες, βασιλείς, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και άγιοι του Γένους. Μυθολογικοί ήρωες, όπως ο Θησέας, ιστορικά πρόσωπα της αρχαιότητας, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, βυζαντινοί αυτοκράτορες και πολέμαρχοι σαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όλοι τους δοσμένοι με βυζαντινή τεχνοτροπία. Το πιο σημαντικό που κάνει σε αυτή την τοιχογραφία ο καλλιτέχνης είναι ότι αναπαριστά τις κυριότερες μορφές του ελληνισμού σαν να είναι άγιοι της Εκκλησίας.

Ο Φώτης Κόντογλου το 1937 ενσάρκωσε όλες τις μεγάλες μορφές του Γένους και αναστήλωσε το Πάνθεον της Ρωμιοσύνης σε 28 τοιχογραφημένα μέτρα.

Ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός, που πρωτοστάτησε στο κίνημα για τη στροφή της ελληνικής τέχνης προς την πνευματική ένταση της βυζαντινής παράδοσης και τη δροσιά της λαϊκής ζωγραφικής, κατέθεσε ένα έργο-σταθμό στη γόνιμη διαδρομή του.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων