08/11/2019 08/11/2019 Σαν σήμερα, το 1895, γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας ο αγιογράφος και λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου. Γεννημένος στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, ο Φώτης Κόντογλου αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Νέος ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου γνώρισε και σπούδασε τη “δυτική” λεγόμενη ζωγραφική, αλλά...
08 Νοεμβρίου, 2019 - 19:49
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2019 - 19:12

Σαν σήμερα, το 1895, γεννήθηκε ο Φώτης Κόντογλου

Διαδώστε:
Σαν σήμερα, το 1895, γεννήθηκε ο Φώτης Κόντογλου

Σαν σήμερα, το 1895, γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας ο αγιογράφος και λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου.

Γεννημένος στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, ο Φώτης Κόντογλου αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Νέος ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου γνώρισε και σπούδασε τη “δυτική” λεγόμενη ζωγραφική, αλλά τελικά αφιερώθηκε στη βυζαντινή τέχνη και ιδιαίτερα στην αγιογραφία. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στη συνοικία Κυπριάδου.

Ο Φώτης Κόντογλου φιλοτέχνησε πολλές φορητές εικόνες, εικονογράφησε εκκλησίες της Αθήνας, που σήμερα θεωρούνται μνημεία της βυζαντινής αγιογράφησης και συντήρησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά. Ανάμεσα στις σημαντικότερες δημιουργίες του συγκαταλέγονται η διακόσμηση μιας αίθουσας του Δημαρχείου Αθηνών και οι τοιχογραφίες του σπιτιού (https://bit.ly/2K2TeHI) του με την τεχνοτροπία του fresco. Κοντά του μαθήτευσαν μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι, όπως ο Τσαρούχης και ο Εγγονόπουλος. Παράλληλα, ο Κόντογλου υπήρξε προικισμένος συγγραφέας, υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και της ελληνικής παράδοσης, λάτρης της ελληνικής φύσης και μέγας Θαλασσογράφος. Αυτά τα θέματα πραγματεύεται στα βιβλία του και σε πάνω από τρεις χιλιάδες άρθρα του, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Φ. Κόντογλου μπορείτε να εντοπίσετε στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων #ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ στη διεύθυνση: https://bit.ly/33v6P2e, στην πύλη επιστημονικού περιεχομένου #OpenArchives στη διεύθυνση: https://bit.ly/2rlih24 και στον Εθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου #SearchCulture, στη διεύθυνση: https://bit.ly/34Hcnqn

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων