25/11/2022 25/11/2022 Με την εκλογή δύο νέων Επισκόπων, την ανάθεση νέων καθηκόντων σε Αρχιερείς, την τιμητική διάκριση σε τρεις Αρχιερείς για την προσφορά τους, αλλά και την επισήμανση της σταθερής προσήλωσης στο  ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες τακτικές εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που διεξήχθησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Του...
25 Νοεμβρίου, 2022 - 9:04
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 - 12:42

Ο απόηχος της Συνόδου στο Κάιρο, η αντίδραση του Κλιν Λεωνίδα μετά την καθαίρεση και η πρόκληση των νέων Επισκόπων

Διαδώστε:
Ο απόηχος της Συνόδου στο Κάιρο, η αντίδραση του Κλιν Λεωνίδα μετά την καθαίρεση και η πρόκληση των νέων Επισκόπων

Με την εκλογή δύο νέων Επισκόπων, την ανάθεση νέων καθηκόντων σε Αρχιερείς, την τιμητική διάκριση σε τρεις Αρχιερείς για την προσφορά τους, αλλά και την επισήμανση της σταθερής προσήλωσης στο  ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες τακτικές εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που διεξήχθησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Όπως στο άκουσμα της εφαρμογής του σχεδίου εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, το Παλαίφατο Πατριαρχείο αντέδρασε με την εκλογή νέων Επισκόπων. Με εισήγηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου κατά την χθεσινή ολοκλήρωση των εργασιών της η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Πανάρετο Κυκκώτη σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Νιέρι και τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ξυνό σε Βοηθό Επίσκοπο Βερενίκης.

Η αντίδραση του Κλιν Λεωνίδα μετά την καθαίρεση

Την ίδια ώρα η πρώτη αντίδραση από την Ρωσική Εκκλησία για τις αποφάσεις που έλαβε το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο σχετικά με τη δράση της Μόσχας και την εισπήδηση στην Αφρική, ήρθε από τον Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα, ο οποίος καθαιρέθηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για βαρύτατα κανονικά παραπτώματα.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ασχολήθηκε διεξοδικά με την αντικανονική εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική και την δημιουργία Εξαρχίας. Μάλιστα, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της με ομόφωνη απόφαση αποφάσισε όπως διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, καθαιρέσει από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης τον Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, Έξαρχο στην Αφρική, ενώ καταδίκασε και τις θεωρίες για την διαποίμανση του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο.

Από την πλευρά του με δηλώσεις στο ria.ru ο Μητροπολίτης Κλιν υποστηρίζει ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν μπορεί να τον καθαιρέσει. Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης υποστηρίζει ότι η διακοπή της μνημόνευσης του Πατριάρχη Κυρίλλου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σημαίνει και την διακοπή των σχέσεων των δύο Εκκλησιών. Παραθεωρεί, όμως, το γεγονός ότι αυτή η σχέση έχει διακοπεί από το 2019 καθώς πρώτος ο Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας διέκοψε τη μνημόνευση του Πατριάρχη Θεοδώρου. Το ίδιο έπραξε και με τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του μακαριστού πλέον Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’. Αιτία της διακοπής της μνημόνευσης είναι η αναγνώριση από τις Εκκλησίες αυτές της Αυτοκεφαλίας της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο.

Ο Μητροπολίτης Λεωνίδας υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση της δράσης της Εξαρχίας στην Αφρική και υποστηρίζοντας ότι αυτή παρέχει ιεραποστολικό έργο. Με ανάρτηση σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μητροπολίτης Κλιν προβαίνει σε ακόμη ένα σχόλιο και σημειώνει ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ως προς το σκεπτικό της απόφασης της καθαίρεσης από το “υψηλό υπούργημα” της Αρχιερωσύνης του Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του καταλογίζει αποδεδειγμένα βαρύτατα κανονικά παραπτώματα. Χαρακτηριστικά  πρόκειται για:

  1. εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας,
  2. καθιέρωση αντιμηνσίων,
  3. διανομή αγίου Μύρου,
  4. εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων,
  5. φατρία,
  6. εθνοφυλετισμό κ.α.

Το επίκεντρο του ιεραποστολικού έργου και η πρόκληση των νέων Επισκόπων

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου ολοκληρώθηκαν χθες στο Κάιρο. Αρχικά η τελευταία ημέρα ξεκίνησε με την περικόσμηση από τον Μακαριώτατο με τον Ανώτερο Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζάμπιας κ. Ιωάννη, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος και Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου, για την συμπλήρωση δεκαετούς ευόρκου αρχιερατείας τους.

Επίσης, κατόπιν εισήγησης του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β’, προέβη στην μετάθεση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιέρι κ. Νεοφύτου στην Ιερά Επισκοπή Ελντορέντ της Κένυας, ενώ εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Πανάρετο Κυκκώτη σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Νιέρι και τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ξυνό σε Βοηθό Επίσκοπο Βερενίκης.

Ο νεοκλεγείς Επίσκοπος Νιέρι κ. Πανάρετος

Ακόμη, ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας προεβιβάσθη σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Ταμιάθεως ενώ, ο Βοηθός Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς ορίσθηκε ως Πατριαρχικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους Ιεράρχες του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου για το κοπιώδες και θυσιαστικό ποιμαντικό έργο που επιτελούν στην Αφρική.

Τέλος, επεσήμανε ότι στο επίκεντρο της ιεραποστολικής δράσεως παραμένει σταθερά η πνευματική κατάρτιση του Χριστεπωνύμου πληρώματος, ο ευαγγελισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των Αφρικανών αδελφών.

Όπως στο άκουσμα την εφαρμογής του σχεδίου εισπήδησης το Παλαίφατο Πατριαρχείο αντέδρασε με την εκλογή νέων Επισκόπων για την ενίσχυση του έργου της το ίδιο πράττει και αυτή την φορά. Αναθέτει σε νέους ιερείς την αποστολή της διαποίμνασης του λαού του Θεού με την προαγωγή τους στο Επισκοπικό αξίωμα. Ένα αξίωμα γεμάτο δοκιμασίες το οποίο καλούνται να το διακονήσουν με μοναδικό γνώμονα το Ευαγγέλιο του Χριστού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ιεράρχες αυτές τις ημέρες στο Κάιρο ο αγώνας για τα δίκαια του Πατριαρχέιου Αλεξανδρείας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική θα συνεχιστεί με οποιοδήποτε τίμημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

Αλεξάνδρεια – Μόσχα: Η επόμενη μέρα των τολμηρών αποφάσεων για την Αφρική

Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Σιγήν Ιχθύος από τη Μόσχα για τη διακοπή της μνημόνευσης

Ομόφωνες και σε πλήρη σύμπνοια οι αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τη Ρωσική Εκκλησία

Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Τελευταία ημέρα: Οι εργασίες, οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων