29/12/2021 29/12/2021 Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι Μητροπολίτες που θα βρεθούν στην κάλπη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στις αρχές Ιανουαρίου – Οι σπουδές, η εκκλησιαστική διακονία και οι σχέσεις με το Φανάρι  Στον καταρτισμό του τριπροσώπου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης προχώρησε χθες η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.  Ύστερα από την...
29 Δεκεμβρίου, 2021 - 8:41
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2021 - 9:05

Τα προφίλ των τριών υποψηφίων για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Διαδώστε:
Τα προφίλ των τριών υποψηφίων για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι Μητροπολίτες που θα βρεθούν στην κάλπη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στις αρχές Ιανουαρίου – Οι σπουδές, η εκκλησιαστική διακονία και οι σχέσεις με το Φανάρι 

Στον καταρτισμό του τριπροσώπου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης προχώρησε χθες η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.  Ύστερα από την εκλογική διαδικασία, η οποία διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία, το τριπρόσωπο απαρτίζεται από τους Σεβασμθιωτάτους Μητροπολίτες:

  • Ρεθύμνης και Αυλοποτάαμου Ευγένιο που έλαβε 7 ψήφους
  • Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο που έλαβε 7 ψήφους
  • Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο που έλαβε 5 ψήφους

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας την οποία κίνησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ενημερώθηκαν τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση δια μέσου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ποια είναι όμως τα τρία πρόσωπα τα οποία θα βρεθούν στην κάλπη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου τον ερχόμενο μήνα; Ας δούμε αναλυτικότερα τα βιογραφικά τους με τις σπουδές και την διακονία τους προς την εκκλησία.

α. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος ( 57 ετών)

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, υπέρτιμος και έξαρχος Εσπερίας Κρήτης κ. Αμφιλόχιος (Ανδρονικάκης), γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης το 1964. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Χανιά. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1987. Εν συνεχεία, και στην ίδια Σχολή, παρακολούθησε διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας. Το έτος 1993 διακονώντας την Ελληνορθόδοξον Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, ως Ιερατικώς Προϊστάμενος στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κάρδιφ και περιχώρων, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κάρδιφ Ουαλίας της Μεγάλης Βρετανίας, από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (master) το 1995.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου το έτος 1990. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος και το έτος 1992 Πρεσβύτερος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο. Το ίδιο έτος η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. Στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας επί τέσσερα έτη.

Το έτος 1997 διορίσθηκε από τον Σεβασμιώτατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίο Εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισάμου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου. Δίδαξε σε Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή Κισάμου και από το έτος 2003 έως το έτος 2005 διετέλεσε Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Την 4η Οκτωβρίου 2005, εξελέγη από την Ιερά και Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου.

β. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (53 ετών)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ. Ευγένιος, κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαίου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής. Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαίου 2005.

Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε την 9η Σεπτεμβρίου του 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2010.

Από τον Μάρτιο του 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

γ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος (52 ετών)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, γεννήθηκε το 1969. Οι γονείς του ονομάζονται Ευτύχιος και Μαρίνα.

Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Ηράκλειο. Φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στον τομέα Ιστορίας – Λατρείας.

Το 1994 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Το 1995 χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1998 διορίσθηκε οικονόμος του ερειπωμένου Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου “Κυρία Ελεούσα”, το οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων.

Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 2001. Εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε διάφορες αποστολές και εκδηλώσεις.

Το 2004, εξελέγη από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής της Μετανοίας του Ηγούμενος αυτής και από τη θέση αυτή διηκόνησε την Εκκλησία ως και της εκλογής του.

Επί Ηγουμενίας του ανακαινίσθηκε το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, το Ηγουμενείο και άλλα τμήματα αυτής.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εξελέγη στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου του 2017 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Εκκλησία της Κρήτης: Αυτό είναι το τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων