16/10/2023 16/10/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων και την πρώτη Θεία Λειτουργία στον νεοαποκτηθέντα ναό της Ενορίας της Υπαπαντής του Χριστού στο Verviers του Βελγίου την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, συλλειτουργούντων ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και από την Ελλάδα. Συμμετείχε πλήθος πιστών της περιοχής με...
16 Οκτωβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2023 - 22:03

Θυρανοίξια Ιερού Ναού της Υπαπαντής στο Verviers του Βελγίου

Διαδώστε:
Θυρανοίξια Ιερού Ναού της Υπαπαντής στο Verviers του Βελγίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων και την πρώτη Θεία Λειτουργία στον νεοαποκτηθέντα ναό της Ενορίας της Υπαπαντής του Χριστού στο Verviers του Βελγίου την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, συλλειτουργούντων ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και από την Ελλάδα.

Συμμετείχε πλήθος πιστών της περιοχής με τη τιμητική παρουσία του Θεοφιλεστάτου Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου της Λιέγης κ. Jean-Pierre Delville, του Πρωτοσυγκέλλου του Αιδεσιμολ. κ. Eric De Beuckelaer, καθώς και του Δημάρχου του Verviers κ. Alexandre Loffet.

Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στους Πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και στην διδασκαλία των Πατέρων της. Επιπλέον, τελειώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε εν συντομία και στην ιστορία της Ενορίας και την ανάγκη για τον νέο ναό που είναι καλύτερος και λειτουργικότερος, με χώρους που εξυπηρετούν την ποιμαντική διακονία των πιστών, ανάγκες που δεν εξυπηρετούνταν στον παλαιό ναό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο της Λιέγης κ. Jean-Pierre Delville για την παραχώρηση του ωραίου αυτού ναού στην Ορθόδοξη Ενορία του Verviers και τον Δήμαρχο κ. Alexandre Loffet για την καλή συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά του στις ανάγκες της Ενορίας, γεγονός που φανερώνει την καλή συνεργασία αλλά και την σημαντικότητα των επαφών και των σχέσεων με τις άλλες Ομολογίες και τους τοπικούς άρχοντες, ενώ ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Jean-Pierre Delville απηύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας την χαρά για την πρόσκληση να παραβρεθεί στα Θυρανοίξια του ναού και στην πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την παραχώρηση του ναού και τις πρώτες απαραίτητες εργασίες.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ακόμη τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Πρεσβύτερο Κωνσταντίνο Δέδε και τον μέχρι πρότινος Ιερατικώς Προϊστάμενο Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Καρασαββίδη για το δύσκολο έργο που ανέλαβαν μαζί με τους συνεργάτες τους καθώς και τους πιστούς της Ενορίας, αυτό της μετακομίσεως της Ενορίας στον νέο ναό και όλων των απαραίτητων έργων που απαιτούνται για την καλή λειτουργία και τον καλλωπισμό του.

Τέλος, ευχαρίστησε και τον ψαλτικό χορό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιλάριος Επίσκοπος Πικταύων» της Ιεράς Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Κολοβού που με την ωραία ψαλμωδία λάμπρυνε την ξεχωριστή αυτή ημέρα της ζωής της Ενορίας του Verviers.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι πέραν των Ορθοδόξων πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, προσήλθαν και Ρωμαιοκαθολικοί που ήταν συνδεδεμένοι με την συγκεκριμένη εκκλησία και ήθελαν να δουν με περιέργεια και ζωηρό ενδιαφέρον, τί σημαίνει ένας ρωμαιοκαθολικός ναός να μετατρέπεται σε Ορθόδοξο, μαρτυρία ζωντανή για τον ιεραποστολικό χαρακτήρα των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου όπου γης.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα στην αίθουσα της Ενορίας και εν συνεχεία σε κέντρο δεξιώσεων ελληνικό γλέντι με την συμμετοχή του Δημάρχου και του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών.

Η ίδρυση της Ορθόδοξης Ενορίας στο Verviers ανάγεται στην εποχή από το 1957 και εντεύθεν, όταν έφθασαν οι πρώτοι Έλληνες στην περιοχή για να δουλέψουν στα ανθρακωρυχεία της Λιέγης και του Verviers. Αρχικά εκκλησιάζονταν στην Ενορία της Αγίας Βαρβάρας στην Λιέγη. Από το 1967 και μετά, καθορίστηκε να μεταβαίνει ο ιερέας της Λιέγης στο Verviers μία φορά τον μήνα για να τελεί την Θεία Λειτουργία σε αίθουσα του Ρωμαιοκαθολικού σχολείου στην Rue des Foxhalles. Με την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως το 1969, ο τότε Μητροπολίτης Βελγίου Αιμιλιανός φρόντισε για την ανεξαρτητοποίηση της Ενορίας του Verviers από την Ενορία της Λιέγης βρίσκοντας τον κατάλληλο χώρο και μόνιμο ιερέα. Με την βοήθεια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1970 παραχωρήθηκε ο ναός στην Rue du Limbourg 10 που μέχρι και τώρα εξυπηρετούσε την λειτουργική ζωή της Ενορίας.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

First Liturgy in new church in Verviers, Belgium (15-10-2023)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων