24/10/2019 25/10/2019 Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης Επιμέλεια αφιερώματος: Ναταλία Δανδόλου Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη Κάμερα: Αλέξης Κωνστάντης Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη, Μανώλης Δημέλλας, Κώστας Κουράκος Από το περασμένο Σάββατο ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές  στο Περιβόλι της Παναγίας και το Πρακτορείο Ορθοδοξία κάλυψε κάθε στιγμή της ιστορικής αυτής επίσκεψης, από την άφιξή Του μέχρι και...
24 Οκτωβρίου, 2019 - 9:32
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2019 - 13:09

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιο Όρος

Διαδώστε:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιο Όρος

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Επιμέλεια αφιερώματος: Ναταλία Δανδόλου

Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη

Κάμερα: Αλέξης Κωνστάντης

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη, Μανώλης Δημέλλας, Κώστας Κουράκος

Από το περασμένο Σάββατο ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές  στο Περιβόλι της Παναγίας και το Πρακτορείο Ορθοδοξία κάλυψε κάθε στιγμή της ιστορικής αυτής επίσκεψης, από την άφιξή Του μέχρι και το συγκινητικό «αντίο»

Το αφιέρωμα του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη στο Άγιο Όρος

Η κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία ακολούθησε τα βήματα του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολμαίου, στο Άγιο Όρος και κατέγραψε μοναδικές στιγμές.

Δείτε την ιστορική αυτή επίσκεψη μέσα από τα βίντεο του πρακτορείου μας:

Η επίσημη Υποδοχή του έγινε στις Καρυές. Στη συνέχεια εν πομπή, όλοι κατευθύνθηκαν εις τον πάνσεπτον ναόν του Πρωτάτου, όπου χοροστατησε ο Πατριάρχης στην επίσημη Δοξολογία, πλαισιούμενος από τον Πρωτεπιστατη Γερ. Συμεών Διονυσιάτη, την Ιερά Επιστασία, τους Καθηγουμένους των Ιερών αγιορείτικων Μονών, τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, εκπροσώπους στρατιωτικών αρχών, αγιορείτες μοναχούς και προσκυνητές.

 

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Καθηγούμενος της  ΙΜ Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρος, λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ενσαρκώνει την έμπρακτη στοργή της μητρός- Εκκλησίας.

Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης έλαβαν στο Περιβόλι της Παναγίας αφού με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ΙΜ Ξενοφώντος προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και συλειτουργούντων Αρχιερέων και Καθηγουμένων της Αθωνικής Πολιτείας.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Καθηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Γερ. Αλέξιος. Αναφέρθηκε στην ιστορική επετειακή θεία λειτουργία για τα 200 χρονια, στην παραμύθια που προσφέρει στην αδελφότητα η παρουσία του Παναγιωτάτου, στο χρυσούν Ιωβηλαίο των 50 ετών ιερατικής διακονίας του Πατριάρχου και ενθύμισε την παρουσία του Πατριάρχου στη χιλιετιρίδα του Αγίου Όρους, η οποία έμεινε αλησμόνητη.

Πανηγυρική ομιλία εκφώνησε κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο Γέροντας Λουκάς Ξενοφωντινός μνημονεύοντας τους κτήτορες του Καθολικού και τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του και απηύθυνε ευχαριστίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τις Αγιορείτικες Μόνες αλλά και του προσέφερε εκ μέρους της Ξενοφωντινής αδελφότητας το εικόνισμα των εν Κωνσταντινούπολη και Άγιον Όρος Αγίων, τονίζοντας ότι η Παναγία είναι ο σύνδεσμος των δύο τόπων.

«Όλοι εκείνοι οι τόποι περιμένουν ένα λιβάνι, το Χριστός Ανέστη, ένα αιωνία η μνήμη, λίγα άνθη», δήλωσε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολμαίος στην αντιφώνησή στο Καθολικό της Ι.Μ. Ξενοφώντος, αναφερόμενος στα προσκυνήματα και τους ναούς της Κων/πόλης και της Ανατολής

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εν λόγω Αγιορείτικη Μονή φύτεψε μία ελιά, το σύμβολο καταλλαγής, ευφορίας και ειρήνης, έξω από το νέο Συνοδικό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης για την μελέτη Αγιοκατάταξης τεσσάρων μεγάλων μορφών της Ορθοδοξίας, τεσσάρων χαρισματικών Αγιορειτών, του Δανιήλ Κατουνακιώτη, του Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη, του Ιωσήφ τον Ησυχαστή και του Εφραίμ Κατουνακιώτη.

Στην αδελφότητα της Ι.Μ. Εσφιγμένου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

 

Επίσκεψη στο Κυριακό της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του αγ. Παντελεήμονος

Στη Βατοπαιδινή σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σαράι) στις Καρυές


Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

 

Τον Παναγιώτατο υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γερ. Εφραίμ με την πολυάριθμο αδελφότητα στην είσοδο της Μονής.
Ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στην προ 30ετίας εγκατάσταση της Βατοπαιδινής Αδελφότητος από την Πατριαρχική Εξαρχία, στην οποία μετείχε και ο νυν Παναγιώτατος και έκλεισε τον λόγο του ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Αγιοκατάταξη των 4 Αγιορειτών Οσίων.

Η Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Τρισάγιο στο τάφο του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού ετέλεσε η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Συνοδικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στον όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη

Η ξενάγηση του Οικ. Πατριάρχη στο Σκευοφυλάκιο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Στο φημισμένο ελαιοτριβείο της ΙΜΜ Βατοπαιδίου ο Οικ. Πατριάρχης

Λίγο πριν την αναχώρησή ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε μία ελιά στο προαύλιο της Μονής Βατοπαιδίου, σύμβολο καταλλαγής, ευφορίας και ειρήνης.

Στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου λίγο πριν από την καθιερωμένη φωτογραφία με όλη την αδελφότητα.

«Η Αθωνιάδα Ακαδημία είναι μικρογραφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου»  δήλωσε η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας σε μοναχούς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας, στο εκκλησάκι εντός της σχολής, στο ‘Αγιο Όρος.

 

 

Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Άγιο Όρος, η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παντοκράτορος όπου τον υποδέχτηκαν ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Γαβριήλ με την Αδελφότητα.

Tρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού Ηγουμένου της Μονής Παντοκράτορος, Βησσαρίωνος ετέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίηση στην Αθωνική Πολιτεία

 

Λίγο πριν την αναχώρηση του  από το Άγιο Όρος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ .κ Βαρθολομαίος επιφύλασσε μία ακόμα χαρμόσυνη είδηση.

Ενώπιον της Σύναξης της Ιεράς κοινότητας, ανήγγειλε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προχωρήσει στη μελέτη και πέμπτης αγιοκατάταξης, αυτή του Γέροντα Σωφρόνιου του Έσσεξ

Με δάκρυα στα μάτια και φωνή που «έσπαγε» από συγκίνηση αποχαιρέτησε τους Αγιορείτες Πατέρες έπειτα από την τετραήμερη παραμονή και την ιστορική επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων