27/10/2022 27/10/2022 Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της εν Πολωνίας Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ Σάββα, σε συνεδρίασή της στη Βαρσοβία, αποφάνθηκε για το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Οι ιεράρχες αφού αναφέρθηκαν σε μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων, αποφάσισαν ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος θα ονομάζεται Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία....
27 Οκτωβρίου, 2022 - 16:44
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2022 - 16:48

Η εν Πολωνία Ορθόδοξη Εκκλησία για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Διαδώστε:
Η εν Πολωνία Ορθόδοξη Εκκλησία για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της εν Πολωνίας Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ Σάββα, σε συνεδρίασή της στη Βαρσοβία, αποφάνθηκε για το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Οι ιεράρχες αφού αναφέρθηκαν σε μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων, αποφάσισαν ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος θα ονομάζεται Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σημειώνεται ότι και στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της εν Ρωσίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου, αναγνωρίστηκε το όνομα Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεράπευσε την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων με τον όρο να ονομάζεται Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και ως εκ τούτου να μην αναφέρεται πουθενά ο όρος Μακεδονική.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων σημείωσε με χαρά αυτή την πληροφορία και επιβεβαίωσε την προσευχητική σύνδεση με τη δεδομένη Εκκλησία.

Νωρίτερα, στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, εκφράστηκε η χαρά και η ευχαρίστηση για το γεγονός της επιστροφής στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Πανορθόδοξο κόσμο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Μάλιστα τονίστηκε ότι εύχεται το συντομότερο να καμφθούν τα όσα προβλήματα ανακύπτουν με την τελική ονομασία και την επίλυση των όποιων διοικητικών εκκρεμοτήτων υπάρχουν ακόμη.

Αλληλογραφία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Αυτοκεφαλία

Σύμφωνα με όσα έγραψε το ope.gr , ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος τόνισε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει αλληλογραφία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την συνέχιση των προετοιμασιών για τη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας, καθώς μόνο αυτό είναι αρμόδιο να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας.

“Στην περίοδο που έχουμε μπροστά μας, και ελπίζω ότι θα είναι στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να γίνει η οριστική παραλαβή του Τόμου για την αυτοκεφαλία μας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένας τέτοιος Τόμος έχει γενική ορθόδοξη σημασία. Μάλλον θα ακολουθήσει γραπτή αλληλογραφία, ίσως συνάντηση για να συμφωνηθούν τα τυπικά, καθώς και ο χρόνος και ο τόπος έκδοσης του Τόμου. Όλα βέβαια θα κριθούν ως στάση και απόφαση πληρότητας της Εκκλησίας μας – ενσαρκωμένη στην Ιερά Σύνοδο της ιεραρχίας μας”, ανέφερε.

Φωτογραφία orthodox.pl

Με πληροφορίες από orthochristian.com, orthodox.pl

Διαβάστε ακόμη:

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Το “αγκάθι” του ονόματος, η αναγνώριση και το Αυτοκέφαλο

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου – Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, τα μηνύματα και οι αποφάσεις

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων