03/08/2023 03/08/2023 Tις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο προσωπικά, εκφράζει το Τοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο.  Απευθυνόμενο προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον ευχαριστεί...
03 Αυγούστου, 2023 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2023 - 9:48

Η Εκκλησία της Ουκρανίας ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αμέριστη στήριξη

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Ουκρανίας ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αμέριστη στήριξη

Tις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο προσωπικά, εκφράζει το Τοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο

Απευθυνόμενο προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον ευχαριστεί «για την αμέριστη υποστήριξη που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η Εκκλησία μας, ιδιαίτερα τώρα, κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Το Τοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως το ανώτατο καταστατικό όργανο διοίκησης της Τοπικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη διάταξη του Καταστατικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που προβλέπει τη σύγκλησή του κάθε πέντε έτη, συνήλθε σε συνεδρίαση στις 27 Ιουλίου 2023. στον ιστορικό καθεδρικό ναό της Μητροπόλεως Κιέβου -τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας- αποτελούμενο από τους επισκόπους, τους αντιπροσώπους του κλήρου, τους μοναχούς και τους λαϊκούς όλων των επισκοπών, καθώς και των θρησκευτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου.

Ευχαριστίες για την αμέριστη υποστήριξη

“Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του σε όλες τις αποφάσεις και ενέργειες της Ενωτικής Συνόδου της 15ης Δεκεμβρίου 2018, ιδίως στον Καταστατικό Χάρτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας που εγκρίθηκε σε εκείνη τη Σύνοδο, καθώς και στον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας που χορηγήθηκε από την Παναγιότητά Σας, τον οποίο η Τοπική μας Εκκλησία τηρεί χωρίς τροποποιήσεις ή παρεκκλίσεις.

Το Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο, τον μοναδικό κανονικό ιεράρχη στον θρόνο του Κιέβου και Προκαθήμενο της Τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, και ζητά τις άγιες προσευχές Σας γι’ αυτόν και για το πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Εκ μέρους του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ευχαριστούμε ειλικρινά και από καρδιάς την εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, τη Μητέρα μας, και την Παναγιότητά Σας προσωπικά για την αμέριστη υποστήριξη που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η Εκκλησία μας, ιδιαίτερα τώρα, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας προς τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος, με την ευλογία Σας, ηγήθηκε της επιτυχούς διεξαγωγής της Ενωτικής Συνόδου”, σημειώνεται.

Ζητούν να καταδικασθεί το δόγμα του «ρωσικού κόσμου»

Στην επιστολή του, το Συμβούλιο υπενθυμίζει με σεβασμό την προηγούμενη έκκληση του Συμβουλίου των Επισκόπων να καταδικασθεί το δόγμα του «ρωσικού κόσμου» ως αιρετική εκδήλωση του εθνοφυλετισμού, καθώς και να καταδικασθεί και να καθαιρεθεί ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος (Γκουντιάεφ) της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη διάδοση αυτού του δόγματος.

“Το Συμβούλιο υπενθυμίζει με σεβασμό την προηγούμενη έκκληση του Συμβουλίου των Επισκόπων να καταδικασθεί το δόγμα του «ρωσικού κόσμου» ως αιρετική εκδήλωση του εθνοφυλετισμού, καθώς και να καταδικασθεί και να καθαιρεθεί ο Πατριάρχης Κύριλλος (Γκουντιάεφ) της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη διάδοση αυτού του δόγματος και για την ευλογία και τη νομιμοποίηση των εγκλημάτων της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας”.

“Ζητούμε τις άγιες προσευχές Σας για την Τοπική μας Εκκλησία και για την Ουκρανία”

“Το Τοπικό μας Συμβούλιο μαρτυρεί τη σοφία, την ορθότητα και την ακρίβεια των αποφάσεων που έλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με την Εκκλησία της Ουκρανίας το 2018. Οικοδομούμε με επιτυχία την εκκλησιαστική μας ζωή πάνω στις αρχές της αυτοκεφαλίας και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Ενωτικής Συνόδου και οι κανονικές επιταγές του Τόμου θα εφαρμοστούν και από εκείνους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Ουκρανία που, για διάφορους λόγους, εξακολουθούν να παραμένουν υπό ρωσική μη κανονική δικαιοδοσία.

Είμαστε ανοιχτοί σε άμεσο διάλογο μαζί τους χωρίς προϋποθέσεις. Για να ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις μέσω της άμεσης επικοινωνίας στο πνεύμα των αποφάσεων της Ενωτικής Συνόδου και του Τόμου. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η άλλη πλευρά έχει θέσει όρους για διάλογο που θα σήμαιναν την παραβίαση του κανονικού δικαίου, την παραίτηση μας από τον Τόμο και την αυτοκεφαλία, ακόμη και από την ιερωσύνη μας, κάτι το οποίο είναι σαφώς συνειδητά απαράδεκτο.

Εκ μέρους του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την επίσκεψη της Παναγιότητάς Σας σε εμάς τον Αύγουστο του 2021 κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 30ής επετείου της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, για τις προσευχές Σας για την Ουκρανία, για τις δηλώσεις σας που καταδικάζουν την ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου» και τη σατανική ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις ενέργειές Σας, για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου, των Ουκρανών προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, καθώς και για όλα όσα αποσκοπούν στο να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος με τη νίκη της αλήθειας και μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία.

Διαβεβαιώνουμε την Παναγιότητά Σας για τη βαθειά αγάπη και ευγνωμοσύνη μας προς Εσάς, για τη συνεχή προσευχή μας για την υγεία, τη μακροζωία και την επιτυχή διακονία Σας. Ζητούμε τις άγιες προσευχές Σας για την Τοπική μας Εκκλησία και για την Ουκρανία”, καταλήγει η επιστολή την οποία υπογράφει εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας το Προεδρείο του Συμβουλίου το οποίο αποτελείται από τους:

Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο

Μητροπολίτη Λβιβ Μακάριο

Μητροπολίτη Βινίτση και Μπαρ Συμεών

Αρχιεπίσκοπο Τσερνιβτσί και Χοτίν Γερμανό

Επίσκοπο Χμελνίτσκι και Καμιάνετς-Ποντίλσκι Παύλος

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ορόμπετς

Μαριάν Βασίλοβιτς Μαρτυνιούκ

Φωτογραφία αρχείου: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Διαβάστε ακόμη: 

Η Ουκρανία θα γιορτάζει πλέον τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων