23/03/2023 23/03/2023 Να συνεχίσουν την διακονία των ορθοδόξων αδελφών μας στη Λιθουανία κάλεσε τους πέντε Ορθοδόξους Ιερείς, οι οποίοι αποκαταστάθηκαν πρόσφατα από την Μητέρα Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Κατά την παραμονή του στην Λιθουανία, ο Παναγιώτατος συναντήθηκε με τους προσφάτως αποκατασταθέντες πέντε Ορθοδόξους Ιερείς, τους οποίους ευλόγησε πατρικώς και ενίσχυσε πνευματικώς για να συνεχίσουν την...
23 Μαρτίου, 2023 - 10:28
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2023 - 10:48

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους προσφάτως αποκατασταθέντες πέντε Λιθουανούς κληρικούς

Διαδώστε:
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους προσφάτως αποκατασταθέντες πέντε Λιθουανούς κληρικούς

Να συνεχίσουν την διακονία των ορθοδόξων αδελφών μας στη Λιθουανία κάλεσε τους πέντε Ορθοδόξους Ιερείς, οι οποίοι αποκαταστάθηκαν πρόσφατα από την Μητέρα Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Κατά την παραμονή του στην Λιθουανία, ο Παναγιώτατος συναντήθηκε με τους προσφάτως αποκατασταθέντες πέντε Ορθοδόξους Ιερείς, τους οποίους ευλόγησε πατρικώς και ενίσχυσε πνευματικώς για να συνεχίσουν την πολύτιμη για την Εκκλησία διακονία των ορθοδόξων αδελφών μας στην Λιθουανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα της Βαλτικής, είχε σημαντικές επαφές με τους κρατικούς αξιωματούχους της χώρας. Σε όλες τις συναντήσεις που είχε κυριάρχησε το ζήτημα της αποκατάστασης των πέντε κληρικών και η ιστορική δικαίωση με την επιστροφή του Οικουμενικού Πατριαρχείο στη Λιθουανία μετά από αιώνες με την οποία ανοίγεται και επίσημα ο δρόμος για τη δημιουργία Εξαρχίας μετά και την Συμφωνία που υπέγραψαν η Λιθουανική Κυβέρνηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κληρικοί είχαν καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας και προσέφυγαν για τη δικαίωσή τους μέσο της εκκλήτου προσφυγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ύστερα από ενδελεχή μελέτη της περίπτωσης των Πρωθιερέων Vladimiras Seliavko και Vitalijus Mockus και των Πρεσβυτέρων κ. Vitalis Dauparas, Gintaras Sungaila καί Georgy Ananiev, ο Παναγιώτατος εισηγήθηκε την άρση της καθαίρεσης από την ιερωσύνη και την αποκατάστασή τους. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, “οἱ λόγοι δι᾽ οὕς ἐπεβλήθησαν αἱ ποιναί οὐδόλως προέρχονται ἐκ κριτηρίων ἐκκλησιαστικῶν, ἀλλά ἐκ τῆς δικαίας ἐναντιώσεως τῶν εἰρημένων κληρικῶν εἰς τόν πόλεμον τῆς Οὐκρανίας”. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους δέχθηκε, κατόπιν αιτήματος τους, υπό το σεπτό του ωμοφόριο.

Διαβάστε αναλυτικά: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο περί της εκκλήτου προσφυγής κληρικών από την Λιθουανία που είχαν καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας

Στη συνάντηση παρέστησαν από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αυστρίας κ. Αρσένιος καθώς και ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Φωτογραφίες από τη συνάντηση: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαβάστε επίσης:

Τις Πρεσβείες Ελλάδας και Τουρκίας στη Λιθουανία επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Οικουμενικός Πατριάρχης: Μέσω του διαλόγου θα επαναφέρουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στην κοινότητα των κοινών αξιών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σέιμα – Σημαντική για τη Λιθουανία η άμεση ανταπόκριση της Μητρός Εκκλησίας λέει η Πρωθυπουργός

Ιδρύεται Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία – Υπογραφή Συμφωνίας Βαρθολομαίου με την Πρωθυπουργό της χώρας

Ιστορική υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Λιθουανικής Κυβέρνησης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Οι αλλαγές στην Εκκλησία της Λιθουανίας στη συνάντηση Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο Gitanas Nausėda

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μνημείο των Πεσόντων για την Λιθουανική Ανεξαρτησία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων