14/03/2021 14/03/2021 Λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για ταξίδι, ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μπουκόμπας π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης έγραψε τον απολογισμό του τριμήνου από την δράση της Ιεραποστολής σε αυτό το μέρος της Τανζανίας. Προτού παραθέσουμε τον απολογισμό του, να σημειώσουμε ότι ο π. Χρυσόστομος θα μεταβεί στην γενέτειρά του Μυτιλήνη, αλλά και στο Άγιον Όρος, στη Νέα Σκήτη, για εξομολόγηση και...
14 Μαρτίου, 2021 - 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2021 - 17:50

Θετικός ο απολογισμός τριμήνου Ιεραποστολής στην Τανζανία

Διαδώστε:
Θετικός ο απολογισμός τριμήνου Ιεραποστολής στην Τανζανία

Λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για ταξίδι, ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μπουκόμπας π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης έγραψε τον απολογισμό του τριμήνου από την δράση της Ιεραποστολής σε αυτό το μέρος της Τανζανίας. Προτού παραθέσουμε τον απολογισμό του, να σημειώσουμε ότι ο π. Χρυσόστομος θα μεταβεί στην γενέτειρά του Μυτιλήνη, αλλά και στο Άγιον Όρος, στη Νέα Σκήτη, για εξομολόγηση και στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, για να ευχαριστήσει τον γέροντα Εφραίμ που παρέχει τους μισθούς των ιερέων της Μπουκόμπας. Επίσης, θα δει τις αδελφές στο Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά και θα εξομολογήσει όσους θέλουν. Ακόμα, θα δει τους φίλους της Ιεραποστολής στην Αρναία. 

Όσο για τις σκέψεις του λίγο πριν το ταξίδι, γράφει:

Έρχομαι σε μια Ελλάδα ρημαγμένη, πάμφτωχη, κλειδωμένη μέσα με τα λόκ ντάουν!
Όμως αυτή την Ελλάδα αγαποῦμε, αυτή μας μεγάλωσε, τη γλώσσα της μιλάμε, αυτήν εκπροσωπούμε στα μήκη και πλάτη της γης και για τον Θεό της και για την Ορθοδοξία της μιλάμε στην…. Μπουκόμπα της Ανατολικής Αφρικής.

Αυτή την Ελλάδα περιμένουμε να μας βοηθήσει, να μας ενισχύσει, πνευματικά, ηθικά, οικονομικά…

Η ανάρτηση συνεχίζει με τον απολογισμό:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ (2)

Έρχομαι λοιπόν στην Ελλάδα να σας συναντήσω, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσω πάλι να σας δω και να σας πω γι’αυτά που γίνονται στην Ιεραποστολή στην Μπουκόμπα με την βοήθεια και την προσευχή σας. ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Συν Θεώ λοιπόν, το τρίμηνο που πέρασε Δεκέμβριος-Μάρτιος είχα μαζί μου την αδελφή Παρασκευή από την Μονή του Αγίου Κοσμά και μαμα-Γεωργία από την Αρναία. ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Η αδ. Παρασκευή κρατά τα οικονομικά της Ιεραποστολής και η μαμα-Γεωργία συντονίζει το φαγητό της αδελφότητος, την φιλοξενία και συζητούν, συντονίζουν και στηρίζουν το Ιερα ποστολικό έργο.

Παρηγοριά και στήριγμα ήταν η παρουσία για ένα μήνα του π. Θεολόγου Παντελή από τα Κύθηρα.

Η ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Σοβαρή εξέλιξη ήταν η χορήγηση άδεια μόνιμης διαμονής και εργασίας από το κράτος της Τανζανίας στον π. Χρυσόστομο και την αδ. Παρασκευή. Στη συνέχεια είχαμε την συνάντηση με τον περιφερειάρχη Καγκέρας, η γνωριμία και η συμφωνία για συνεργασία.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Οργανώθηκαν τα γραφεία της Επισκοπής με την τακτοποίηση των αρχείων, τα κομπιούτερ, τα φωτοτυπικά, και την πρόσληψη των απαραιτήτων υπαλλήλων. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ Όλους τους μήνες αυτούς συνεδρίασαν το Επισκοπικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Παιδείας και το Δ. Σ. του Νοσοκομείου “ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ”.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

Συνεχίσθηκε η περιοδεία του Ποιμένα της Επισκοπής στις Ενορίες σε καθημερινή βάση για την επικοινωνία με τους πιστούς και την ενίσχυση τους. Στις περιοδείες μαζί με την Θεία Λειτουργία είχαμε την προσφορά του λόγου του Θεού και μετά κατήχηση παιδιών και ενηλίκων.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ‘Απαραίτητη ήταν η συνάντηση με τη νεολαία της κάθε Ενορίας, που γινόταν προσπάθεια ορ γάνωσης της. Σ’ όλους μοιραζόταν κατηχητικό υλικό, εικόνες, σταυρουδάκια στους λαιμούς. ΤΑ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙΑ Τα κομποσχοινάκια που έφτιαξαν οι αδελφοί από Χαλκιδική έπιασαν το τόπο τους. Τους εξηγούσαμε πώς θα εξασκούν την νοερά προσευχή.

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

Οι χορήγηση μηνιαίου σταθερού μισθού στους ιερείς ήταν η πρώτη εντολή του Πατριάρχου, και πρώτη φροντίδα μας, που έπρεπε να γίνει, για να επιτευχθεί η ενότητα των ιερέων και η σταθερή σχέση τους με την Επισκοπή.
Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ από πρώτης Φεβρουαρίου δίνει πλέον σταθερό μηνιαίο μισθό, που αντιστοιχεί σε 47 Ευρώ το μήνα ή 1,5 Ευρώ την ημέρα. Οι δάσκαλοι πέρνουν 109 Ευρώ ή 3,5 Ευρώ την ημέρα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ
Χορηγήθηκαν υποτροφίες σε 16 για φοίτηση στα σχολεία της Επισκοπής ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΘΕΝΗΣ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και ενίσχυση σε 4 άλλους μαθητές και σπουδαστές.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Σοβαρές πνευματικές υποδομές ήταν η οργάνωση:

1. ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΕΡΕΩΝ δύο εβδομάδες στο Κασίκιζι, όπου συμμετείχαν και οι 35 ιερείς. Διδάχθηκαν ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ και ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΙΣΤΕΩΣ.

2. ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΩΝ 60 ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ της Μπουκόμπας μία εβδομάδα. Διδάχθηκαν ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ και ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΙΣΤΕΩΣ.

3. Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟ ΝΩΝ, η οργάνωση τους σε Σύνδεσμο Ορθοδόξων Επιστημόνων Επισκοπής Μπουκόμπας, η εκλογή του πρώτου Δ.Σ. και προγραμματισμος στήριξης της Ιεραποστολής σε κάθε τομέα.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

1. ΦΥΛΑΚΕΣ

‘Επίσκεψη στις φυλακές της Μπουκόμπας, ομιλία στους 780 φυλακισμένους, παράθεση του φαγητού της Πρωτοχρονιάς. 2. ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Χορηγία σε 8 ορφανά υποτροφίες στα Σχολεία της Επισκοπής
ΕΠΑΝΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Έχουν αρχίσει ομαδικές βαπτίσεις σ’ όλη πλέον την Επισκοπή. Στο Κιμούλι 19/1 στον Άγιο Μάρκο Ευγενικό 70 βαπτίσεις. Στην Νυακάγκερα 70 βαπτίσεις.
Στην Μονή Αγίας Μακρίνας 35 βαπτίσεις ύστερα από 10 χρόνια. Ο π. Προκόπιος έκανε 20 βαπτίσεις.
Και έχουμε συνέχεια…

ΞΕΧΑΣΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ…

Με τη χάρη του Θεού, λειτουργούσαμε κάθε μέρα 6-8 το πρωί στο Ναό του Ευαγγελισμού, αποθέτοντας τις δυσκολίες μας, τους λογισμούς μας, τους φόβους μας, τη φτώχεια μας, τα δάκρυα μας, την ευγνωμοσύνη μας και την αγάπη μας στα χέρια και τα πόδια του Χριστού μας.

π. Χρυσόστομος

Σήμερα το πρωί, Κυριακή της Τυρινής, με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου ο π. Χρυσόστομος λειτούργησε με τον π. Φιλάρετο στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Νταρ Εσ Σαλάμ της Τανζανίας. Δυστυχώς στο ποίμνιο υπήρχαν μόνο 2 Έλληνες και 14 Ιθαγενείς.

«Λίγοι οι τολμηροί, που αψήφησαν τον κορωνοϊό! Δυστυχώς η ολιγομελής Ελληνική Κοινότητα θρηνεί την απώλεια του 54χρονου Λουκά, που χθες μεταφέρθηκε στην Ελλάδα για ενταφιασμό.
Οι φτωχοί της Τανζανίας και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας αποδεκατίζονται από τον κορωνοϊό, που εισέβαλε μεταλλαγμένος από την Νότια Αφρική», καταλήγει ο π. Χρυσόστομος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων