30/11/2021 30/11/2021 «Η Μαδαγασκάρη είναι ένας επίγειος παράδεισος, που δεν μπορεί όμως να θρέψει τα παιδιά της». Σε μια μόνο φράση, ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος περιγράφει την κατάσταση στο εξωτικό νησί του Ινδικού Ωκεανού -το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο- που δοκιμάζεται από ανομβρία και βαθιά επισιτιστική κρίση. Μια κατάσταση που οδηγεί πολλές φορές...
30 Νοεμβρίου, 2021 - 11:55
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2021 - 11:41

Η Επισκοπή Τολιάρας στο πλευρό των ανθρώπων που παλεύουν με την επισιτιστική κρίση

Διαδώστε:
Η Επισκοπή Τολιάρας στο πλευρό των ανθρώπων που παλεύουν με την επισιτιστική κρίση

«Η Μαδαγασκάρη είναι ένας επίγειος παράδεισος, που δεν μπορεί όμως να θρέψει τα παιδιά της». Σε μια μόνο φράση, ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος περιγράφει την κατάσταση στο εξωτικό νησί του Ινδικού Ωκεανού -το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο- που δοκιμάζεται από ανομβρία και βαθιά επισιτιστική κρίση.

Μια κατάσταση που οδηγεί πολλές φορές τους ανθρώπους σε πράξεις απελπισίας, όπως αυτές που μεταφέρει ο Επίσκοπος Πρόδρομος μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με ανθρώπους να μπαίνουν να βαπτιστούν στο ξύλινο βαρέλι που χρησιμοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και ταυτόχρονα να πίνουν νερό για να ξεδιψάσουν…

Στη γωνιά αυτή της αφρικανικής ηπείρου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τη δημιουργία της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης έχει απλώσει χείρα βοηθείας στον μαστιζόμενο λαό της περιοχής «σκύβοντας» με αγάπη και φροντίδα πάνω από τα προβλήματά του, προβλήματα που στον ανεπτυγμένο οικονομικά κόσμο μοιάζουν απλά, αλλά για τους κατοίκους της Νότιας Μαδαγασκάρης φαντάζουν ανυπέρβλητα τείχη στον δρόμο για μια καλύτερη καθημερινότητα. «Χρειάζονται μόλις 15 ευρώ για να πάει ένα παιδί σχολείο για έναν χρόνο αλλά αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο μισό μηνιάτικο ενός δημοσίου υπαλλήλου, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να στερούνται της βασικής εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος.

«Η Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης δημιουργήθηκε το 2018 και είμαι ο πρώτος Επίσκοπος της περιοχής. Μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου, δηλαδή ουσιαστικά το μήνυμα της αγάπης, της συγχώρεσης και της αποδοχής, το οποίο ασπάζεται ο καθένας από τους ντόπιους που ελεύθερα το επιλέγει. Σε καμιά περίπτωση δεν κάνουμε προσηλυτισμό. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι στον πόνο αυτών των ανθρώπων και τις δυσκολίες τους», λέει χαρακτηριστικά κι εξηγεί πως «με τη βοήθεια της Ελλάδας, στη Νότια Μαδαγασκάρη επιτελείται ένα πολύ μεγάλο έργο». Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες, χάρη στη βοήθεια αυτή μοιράστηκαν 40 τόνοι ρύζι καθώς «αυτή τη στιγμή 400.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνθήκες πείνας και δίψας στη Νότια Μαδαγασκάρη».

«Σ’ αυτά τα τρία χρόνια, με τη χάρη του Θεού, με την αγάπη και τη στήριξη πολλών ανθρώπων από την Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει ένα τεράστιο έργο. Έχουμε χτίσει εκκλησίες αλλά προσπαθούμε -κι αυτός είναι ο στόχος ο δικός μου- να κάνουμε πράξη αυτό που λέω στους ανθρώπους από την Ελλάδα, όταν μού ζητούν να χτίσουμε μια εκκλησία ακόμα. Τούς λέω προτιμώ να χτίσουμε ένα σχολείο, ένα ιατρείο ή ένα πηγάδι», τονίζει ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, εξηγώντας πως η Παιδεία και η Υγεία δεν είναι δωρεάν στην αφρικανική χώρα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά τα δύο αγαθά.

«Έχουμε ήδη έξι σχολεία στην Επισκοπή μας», σημειώνει και προσθέτει: «Συνολικά έχουμε 4500 μαθητές που φοιτούν εντελώς δωρεάν. Χάρη σε μια ομάδα δωρητών από την Κύπρο λειτουργεί μια κλινική που προσφέρει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες πολλών ειδικοτήτων και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για όλους,η οποία μάλιστα βραβεύτηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας της Μαδαγασκάρης ως η καλύτερη κλινική της περιοχής. Τα μηνιαία έξοδα της κλινικής ανέρχονται στις 4000 ευρώ και καλύπτονται από τον ιερό ναό της Αγίας Νάπας Κύπρου».

«Πόλεμος» για μια χούφτα νερό και παιδιά που ξεδιψούν από λακκούβες στον δρόμο

Οι άνθρωποι στη Νότια Μαδαγασκάρη δεν έχουν όμως μόνο το πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας ν’ αντιμετωπίσουν αλλά κυρίως το πρόβλημα της πρόσβασης σε πόσιμο νερό. «Θα σας πω ένα περιστατικό για να καταλάβετε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν εδώ για νερό. Εμείς ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαφτίζουμε όσους ελεύθερα το επιλέγουν. Λόγω του προβλήματος που υπάρχει με το νερό, όταν πηγαίνουμε στα χωριά για βαφτίσεις και δεν είμαστε κοντά σε θάλασσα ή σε κάποιο ποτάμι, κάθε φορά γίνεται πόλεμος για το τι θα γίνει το νερό μέσα από το βαρέλι που χρησιμοποιούμε», αφηγείται ο Επίσκοπος.

Θυμάται ακόμη πως σε μια άλλη περίπτωση, ύστερα από μια βάφτιση, είδε μια ομάδα παιδιών να έχει σχηματίσει έναν κύκλο στον δρόμο κι ενώ ο ίδιος θεώρησε πως είχαν κουραστεί και κάθισαν να ξαποστάσουν, στην πραγματικότητα «προσπαθούσαν να πιουν νερό από μια μικρή λακκούβα που υπήρχε»…

Ήδη η Ιεραποστολή στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης έχει ανοίξει 17 πηγάδια ενώ έχει στην κατοχή της μια υδροφόρα χωρητικότητας 12 τόνων και καθημερινά περιοδεύει σε διάφορα χωριά που έχουν ανάγκη, προσφέροντας στους ανθρώπους ένα πολύτιμο δώρο ζωής.

Κλείνοντας τη συνέντευξη στο «Πρακτορείο FM», ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης εύχεται «να υπάρχει στην Ελλάδα αυτή η αγάπη και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων όπως υπάρχει στην Αφρική. Οι άνθρωποι εδώ μας διδάσκουν πως πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ/ Σοφία Παπαδοπούλου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων