06/04/2024 06/04/2024 Κατάμεστος ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη την Παρασκευή 5 Απριλίου από το πλήθος των πιστών που συνέρρευσε αθρόα για να βιώσει την καθηλωτική μυθωδία της τρίτης στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ έδωσε για ακόμα μια φορά τον μυσταγωγικό τόνο χοροστατώντας...
06 Απριλίου, 2024 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2024 - 16:40

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Γ’ στάση των Χαιρετισμών στην Παναγία της Ηλιουπόλεως

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Γ’ στάση των Χαιρετισμών στην Παναγία της Ηλιουπόλεως

Κατάμεστος ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη την Παρασκευή 5 Απριλίου από το πλήθος των πιστών που συνέρρευσε αθρόα για να βιώσει την καθηλωτική μυθωδία της τρίτης στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ έδωσε για ακόμα μια φορά τον μυσταγωγικό τόνο χοροστατώντας της Ιερής Ακολουθίας. Στο πλευρό του είχε τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιππώνος κ. Στέφανο, καθώς και τους Πατέρες του Ναού. Στην είσοδο τον περίμενε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, ο οποίος του ενεχείρισε με ταπεινότητα τα τρία κεριά της προσευχής του.

Οι Αιγύπτιοι Πρόσκοποι παρατεταγμένοι εν τάξη επεφύλαξαν στον Μακαριώτατο μια μοναδική υποδοχή με τους πανηγυρικούς παιάνες να αντηχούν χαρμόσυνα στον αέρα, γεμίζοντας με χαμόγελα το πρόσωπο του Πηδαλιούχου του Αλεξανδρινού Θρόνου, αλλά και τις καρδιές όλων των παρισταμένων.

Μπαίνοντας στο Ναό η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική. Οι Ελληνικοί ύμνοι και η Αραβική τους απόδοση περιπλέκονταν ταιριαστά στα στόματα όλων των πιστών, απογειώνοντας την ένταση της στιγμής. Από το Ιερό Ψαλτήρι αντηχούσε την Ελληνική λαλιά η καλλικέλαδη φωνή του Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρου Ρηγάκη, και στα Αραβικά του Άρχοντα Λαμπαδάριου Τόνυ Ατάλα. Πλάι τους ένα σμάρι πιστών που κρατούσαν αρμονικά τον τόνο και συνέβαλαν τα μέγιστα εν χορώ.

Μετά την απόλυση της Θείας Ακολουθίας ο Μακαριώτατος μίλησε από καρδιάς για τις γεμάτες συγκίνηση ημέρες που έζησε κοντά στους Αφρικανούς αδελφούς. Μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις δυσκολίες που συνάντησε στο ταξίδι του, αλλά και την χαρά που ένιωσε όταν εγκαινίασε σχολεία για Αφρικανόπουλα που δεν γνώρισαν την αγκαλιά της μάνας.

Έστρεψε επίσης την προσοχή και την προσευχή στο έγκλημα που συντελείται στην Γάζα και στην μεγάλη αδικία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. Και τέλος ευχαρίστησε από καρδιάς το ποίμνιο για την πίστη του και για την έμπρακτη αγάπη που δείχνουν στην Εκκλησία.


Στη συνέχεια παρατάθηκε κέρασμα που είχε επιμεληθεί ο Επίτροπος κ. Ζαχαρίας Φούμελης.

Την Ακολουθία τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα Ευαγγελία Θηραίου, ο κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, η κα Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C.

Βαίνουν προς την τελική φάση οι εργασίες ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων του Ναού και σε λίγο καιρό, όπως διαβεβαίωσε ο Πρωτοσύγκελος του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ο Ναός θα έιναι έτοιμος.

Πηγή: ekkairo

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων