28/09/2019 28/09/2019 Τελέστηκαν σήμερα στο Κάιρο τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του ναού ορόσημο για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Το πρωί το Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β’, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κύπρου, του Σεβ. Μητροπολίτου...
28 Σεπτεμβρίου, 2019 - 18:01
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2019 - 21:27

Πατρ. Αλεξανδρείας: “Όπου βρίσκεται ο Έλληνας μεγαλουργεί” – Τελέσθηκαν με έκδηλη συγκίνηση τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πατρ. Αλεξανδρείας: “Όπου βρίσκεται ο Έλληνας μεγαλουργεί” – Τελέσθηκαν με έκδηλη συγκίνηση τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (ΒΙΝΤΕΟ)

Τελέστηκαν σήμερα στο Κάιρο τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του ναού ορόσημο για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Το πρωί το Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β’, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κύπρου, του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λευρεωτικής κ. Νικολάου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος και αρχιερέων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν στον ιστορικό ναό και στην παράδοση του ενώ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και τους συντελεστές του έργου ανακαίνισης. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και μίλησε για την στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ μιλώντας για το ιεραποστολικό έργο της τοπικής εκκλησίας επεσήμανε πως: “η αγάπη θα νικήσει το σκοτάδι το φως του Χριστού θα λάμψει”.

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η κ. Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ από την αντιπολίτευση παραβρέθηκε ο Βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης. Τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτουλάχ Φατάχ Αλ Σίσι εκπροσώπησε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ Αλ Ενάνι.

Στο λόγο του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ αναφέρθηκε με συγκίνηση στο μεγάλο αυτό γεγονός της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και τόνισε πως η παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο λάμπει ακόμη και σήμερα μέσα από τα σπουδαία έργα, τονίζοντας πως “όπου βρίσκεται ο Έλληνας μεγαλουργεί’.

Η βράβευση του Χρήστου Καβαλή

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ απένειμε σήμερα, κατά την διάρκεια των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τον ανώτερο ταξιάρχη του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου ως δείγμα ορατόν της αποστολικής ευλογίας.

Επίσης παρέδωσε στην κοινότητα το ευαγγέλιο του Νέστορα Τσανακλή, με την υπογραφή του, το οποίο βρέθηκε κάτω από ένα μάρμαρο κατά τις εργασίες αναστήλωσης του Ναού.

Ο κ. Kαβαλής επεσήμανε πως υπήρχαν τέσσερα βασικά κίνητρα για το έργο. «Το μέλλον του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, το τεράστιο έργο που επιτελεί σε όλη την Αφρική ο Πατριάρχης άρα κ εμείς δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς, η ευγενική χορηγία της κ. Σοφιανού καθώς το έργο ήταν πολύ δύσκολο και η αγάπη των Ελλήνων της Αιγύπτου για το ναό που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό» τόνισε.

Η Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη Πρέσβειρα του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ αναγόρευσε την κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη σε Πρέσβειρα του Πατριαρχικού Θρόνου.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος θέλοντας να την ευχαριστήσει και προσωπικά της χάρισε την ιεραποστολική του ράβδο που την είχαν φτιάξει για εκείνον ορφανά απιδιά της Αφρικής.

Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης

Παρών στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο ήταν και ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ Αλ Ενάνι, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Δείτε στιγμές από τα θυρανοίξια όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Χρήστου Μπόνη 

Διαβάστε επίσης:

Στο Κάιρο χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας- Τελέσθηκαν με έκδηλη συγκίνηση τα θυρανοίξια του ΙΝ Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης

Ιστορικές στιγμές στο Κάιρο- Ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (βίντεο)

«Αυτός ο Ναός αποτελεί για τους Έλληνες της Αιγύπτου σημείο αναφοράς»

«Ο ναός συμβολίζει τη φιλία των λαών»

Σε ζωντανή μετάδοση αύριο τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Το κόσμημα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο Κάιρο- Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης- Δείτε ένα αποκλειστικό αφιέρωμα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων