08/03/2023 08/03/2023 Τεράστιες οι υλικές ζημιές από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που είχε ως επίκεντρο την Τουρκία, και οδήγησε στον θάνατο περίπου 6.000 πολίτες της Συρίας. Έναν μήνα μετά, οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζονται αδιάκοπα, και η ομάδα του Τμήματος Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (GOPA-DERD) της εν Αντιόχεια Ορθοδόξου Εκκλησίας συμβάλει ενεργά στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών...
08 Μαρτίου, 2023 - 10:01
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2023 - 9:58

Συνεχίζεται η προσφορά αγάπης στους σεισμόπληκτους της Συρίας

Διαδώστε:
Συνεχίζεται η προσφορά αγάπης στους σεισμόπληκτους της Συρίας

Τεράστιες οι υλικές ζημιές από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που είχε ως επίκεντρο την Τουρκία, και οδήγησε στον θάνατο περίπου 6.000 πολίτες της Συρίας. Έναν μήνα μετά, οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζονται αδιάκοπα, και η ομάδα του Τμήματος Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (GOPA-DERD) της εν Αντιόχεια Ορθοδόξου Εκκλησίας συμβάλει ενεργά στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών για τη μείωση των δεινών των σεισμόπληκτων.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομάδα του Τμήματος Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης μοίρασε τρόφιμα και πακέτα αγάπης σε οικογένειες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο “8 Azar School”, στο Khan Shekhoun της Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία). Τρόφιμα, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής μοίρασε και στη Χάμα, όπου εκτοπίστηκαν οικογένειες από το Χαλέπι και τη Λαττάκεια.

Ακόμη, η ομάδα διοργάνωσε εκστρατείες ενημέρωσης για το πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από τον σεισμό, πραγματοποίησε δραστηριότητες ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά σε διάφορα κέντρα διαμονής στη Χάμα. Παρέδωσε παιδικά παιχνίδια και προέβη σε μηνύματα αγάπης και υποστήριξης σε παιδιά που ζουν σε αυτά τα κέντρα.

Επίσης, στη Λαττάκεια, η ομάδα ετοίμασε και διένειμε γεύματα σε πληγέντες οικογένειες στις πόλεις Χάφτα και Λαττάκεια, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, καθώς και μοίρασε μερίδες έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων στο καταφύγιο Jabla, σε συνεργασία με την ΜΚΟΖΟΑ”, ενός διεθνή οργανισμού αρωγής και ανάκαμψης που παρέχει ανακούφιση σε άτομα που πλήττονται από βίαιες συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Και εκεί υλοποίησε δραστηριότητες ψυχολογικής υποστήριξης.

Στο Χαλέπι, η ομάδα του τμήματος μοίρασε ρούχα για όλες τις ηλικίες σε οικογένειες στεγάζονται σε καταφύγια, σε σκηνές και σε προσωρινές κατοικίες.

Στην Ταρτούς (ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο), η ομάδα πραγματοποίησε διάφορες δραστηριότητες για παιδιά στα πλαίσια ψυχολογικής υποστήριξης και μείωσης της ηθικής βλάβης που προκλήθηκε από τον σεισμό, σε συνεργασία με το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, πρώην Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τις Πληθυσμιακές Δραστηριότητες.

Ξεπερνούν τα $100 δισ. οι ζημιές από τον σεισμό σε Τουρκία-Συρία

Έναν μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό, «είναι ήδη σαφές ότι μόνο οι υλικές ζημιές θα ανέλθουν σε περισσότερα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Γκαζίαντεπ η Λουίζα Βίντον, υπεύθυνη για τη Τουρκία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Το κόστος της ανοικοδόμησης και ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, με περισσότερο οικολογικούς όρους, σημαίνει ότι αυτό το ποσόν θα ξεπερασθεί», δήλωσε η Λουίζα Βίντον.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, αλλά το ποσόν των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αυτό που θα παρουσιαστεί κατά την Διάσκεψη των Δωρητών στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες

Μπροστά σε αυτά τα ποσά, η Λουίζα Βίντον εξέφρασε «την απογοήτευση και την θλίψη της για την έλλειψη γενναιοδωρίας των δωρητών». Αυτήν την στιγμή, η έκκληση για δωρεές ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στις 16 Φεβρουαρίου δεν έχει καλυφθεί παρά κατά 9,6%, όπως είπε.

Η Λουίζα Βίντον τόνισε ότι «οι ανάγκες είναι τεράστιες, αλλά οι πόροι είναι σε έλλειψη».

 

           

Διαβάστε ακόμη:

Συρία: Με πίστη και αποφασιστικότητα συνεχίζεται η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων το Πατριαρχείο Αντιοχείας

Φωτογραφίες από το Πατριαρχείο Αντιοχείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων