22/01/2022 22/01/2022 Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην πλατεία μπροστά από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, η τελετή ανάληψης καθηκόντων -για δεύτερη θητεία- του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και της Αντιπροέδρου Ιλιάνα Γιότοβα. Επιμέλεια-Απόδοση: Ευγενία Δίτσα Μπροστά από τον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό, ο πρόεδρος Ράντεφ έλαβε την τιμητική εντολή από τον Αρχηγό της...
22 Ιανουαρίου, 2022 - 12:35
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2022 - 12:49

Βουλγαρία: Τελετή ανάληψης καθηκόντων του προεδρικού ζεύγους μπροστά στον Καθεδρικό Ναό

Διαδώστε:
Βουλγαρία: Τελετή ανάληψης καθηκόντων του προεδρικού ζεύγους μπροστά στον Καθεδρικό Ναό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην πλατεία μπροστά από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, η τελετή ανάληψης καθηκόντων -για δεύτερη θητεία- του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και της Αντιπροέδρου Ιλιάνα Γιότοβα.

Επιμέλεια-Απόδοση: Ευγενία Δίτσα

Μπροστά από τον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό, ο πρόεδρος Ράντεφ έλαβε την τιμητική εντολή από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, υποκλίθηκε μπροστά στη σημαία της Βουλγαρίας, χαιρέτισε τους άνδρες της Φρουράς και ανέβηκε στο βάθρο, για να εκφωνήσει τον λόγο του μετά τους 21 πυροβολισμούς του Στρατού, που σηματοδότησαν την έναρξη της 2ης θητείας του. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νικόλα Μίντσεφ, ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ, υπουργοί, βουλευτές, αξιωματικοί του Στρατού, ανώτεροι δικαστές, διπλωμάτες και απλοί πολίτες.

Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιανουαρίου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας έψαλλε παράκληση στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό με αφορμή την έναρξη της δεύτερης θητείας του προεδρικού ζεύγους.

« Πριν από πέντε χρόνια, χαιρέτισα για πρώτη φορά τους Φρουρούς της Εθνικής Φρουράς μας εδώ, μπροστά στον καθεδρικό ναό. Θυμάμαι τα πρόσωπα πολλών από εσάς, τα μάτια των ανθρώπων που είχαν έρθει εκείνο τον παγωμένο Ιανουάριο, για να στηρίξουν τα πρώτα βήματα ελπίδας για μια νέα Βουλγαρία. Η ελπίδα μας ήταν κοινή και αυτή την ελπίδα την εμπιστευθήκατε σε μένα και την κυρία Γιότοβα. Η πρώτη θητεία ήταν εξαντλητική, αλλά ανανεώσατε το σύμφωνο εμπιστοσύνης από το οποίο αντλούμε δύναμη. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας», είπε ο Ράντεφ στην ομιλία του και συνέχισε:

«Περάσαμε πέντε χρόνια παλεύοντας για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Κάλεσα και δούλεψα για την ενότητα, με κατηγόρησαν ότι διχάζω… Η φωνή σας, όμως, απέδειξε κατηγορηματικά ότι η κοινωνία μας θέλει και πρέπει να αποχωριστεί ένα μέρος του κληρονομημένου παρελθόντος. Κερδίσαμε με κοινές προσπάθειες, βγάλαμε την κοινωνία από την απάθεια, επαναφέραμε στον λαό δίκαιες εκλογές και στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να μεταρρυθμίσουμε το απορριφθέν μοντέλο διακυβέρνησης, να ενισχύσουμε το κράτος, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, να αναβιώσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο λαός μίλησε και σήμερα γνωρίζουμε γύρω από ποιες αρχές οικοδομούμε την ενότητά μας: αυτές για τη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη διαφώτιση, για την αληθινή ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Βουλγαρίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος και συνέχισε:

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

Στην αρχή της θητείας μου είπα ότι δεν είχε σημασία για μένα πόσο καιρό θα ήμουν πρόεδρος, αλλά τι είδους πρόεδρος θα ήμουν. Αυτή η πεποίθηση με παρακίνησε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να μη συμβιβάζομαι με τις αρχές μου και να μείνω στο πλευρό του κόσμου. Θα συνεχίσω να είμαι πρόεδρος όλων των Βούλγαρων πολιτών, ανεξαρτήτως κόμματος, εθνότητας και θρησκείας. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια του λαού μου. Πιστεύω ότι μαζί θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό, ευημερούν και σύγχρονο κράτος.

Ζήτω η Βουλγαρία!», ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Πρόεδρος, που ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκείνους που πέθαναν για την ελευθερία της Βουλγαρίας.

Κείμενο και φωτογραφίες: Angel Karadakov

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων