11/01/2023 11/01/2023 Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάμο αναπαύεται από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 ο μακαριστός Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος. Πικραμένος από τις κατηγορίες εναντίον που τον οδήγησαν εκτός του Πατριαρχικού θρόνου, ετάφη στη γενέτειρά του τη Σάμο. Σε ηλικία 13 ετών άφησε το αγαπημένο του νησί, τη Σάμο και την οικογένειά του και παρακολούθησε μαθήματα...
11 Ιανουαρίου, 2023 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2023 - 20:50

Το ύστατο χαίρε στον Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Το ύστατο χαίρε στον Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάμο αναπαύεται από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 ο μακαριστός Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος.

Πικραμένος από τις κατηγορίες εναντίον που τον οδήγησαν εκτός του Πατριαρχικού θρόνου, ετάφη στη γενέτειρά του τη Σάμο.

Σε ηλικία 13 ετών άφησε το αγαπημένο του νησί, τη Σάμο και την οικογένειά του και παρακολούθησε μαθήματα στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών. Εκεί, στην Αγία πόλη της Ιερουσαλήμ έδωσε όρκο ενώπιον του Πανάγιου Τάφου ότι θα υπηρετεί την Εκκλησία των Ιεροσολύμων μέχρι τέλους.

«Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη», είχε δηλώσει στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη. «Δεν πλήγωσαν εμένα αλλά το Πατριαρχείο μας», είχε πει σε άλλο σημείο της συνέντευξή τους δίνοντας τη δική του απάντηση στους διώκτες του.

Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες αποχαιρέτισαν τον Μακαριστό Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο. Όμως και η Σάμος τίμησε τον αγαπημένο της πρωθιερέα. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, στρατεύματα είχαν παραταχθεί δεξιά και αριστερά των δρόμων από όπου πέρασε το σκήνωμα του κεκοιμημένου Προκαθημένου.

Πιστοί με δάκρυα στα μάτια τον αποχαιρετούσαν. “Αξιος”, φώναζαν ανάμεσα στα δάκρυα και τους λυγμούς με δυνατή φωνή.

Η Εξόδιος Ακολουθία και η Ταφή

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας Σάμου τελέστηκε σήμερα η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κυρού Ειρηναίου ο οποίος εκοιμήθη χθες, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, σε ηλικία 84 ετών.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός. Συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος του Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου και ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος ο οποίος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η σορός του μακαριστού Πατριάρχη έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού λίγο μετά τις 10:30 σήμερα το πρωί με C130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δείτε βίντεο από την άφιξη της σορού ΕΔΩ 

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν οι τοπικές αρχές του νησιού με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου να αποφασίζει με ψήφισμά του όπως παραμείνουν μεσίστιες οι σημαίες την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας σε όλα τα δημοτικά καταστήματα και κτήρια του Δήμου.

Ο μακαριστός Ειρηναίος ετάφη στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Σάμου.

Όπως υπενθυμίζει η Ιερά Μητρόπολη στην ανακοίνωση της ο μακαριστός είναι ο τέταρτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων που αναδείχθηκε από τη συγκεκριμένη Μονή. Είχαν προηγηθεί οι Σάμιοι Πατριάρχες Κύριλλος Β’, Ιερόθεος και Τιμόθεος.

Κλήρος και λαός “αποχαιρέτησε” τον Πατριάρχη στην Αθήνα

Η σορός του εκλιπόντος Πατριάρχη τέθηκε χθες το απόγευμα σε λαϊκό προσκύνημα  στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου όπου τελέστηκε Τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Το βράδυ τελέστηκε ιερά αγρυπνία ενώπιον του σκηνώματος με πιστούς να προσέρχονται να προσκυνήσουν και να λάβουν για τελευταία φορά την ευχή του μακαριστού πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης

Επιμνημόσυνη δέηση σε Αλεξάνδρεια και Ιεροσόλυμα

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρέστη συμπροσευχόμενος σήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κυρού Ειρηναίου.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου είναι ιδιαιτέρως συγκινημένος από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχη, με τον οποίο συνεδέετο από τα χρόνια της παράλληλης διακονίας τους στην Αθήνα ως αρχιερείς-έξαρχοι των δύο Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, αντιστοίχως. Επίσης, φιλαδέλφως εκφράζει συλλυπητήριες ευχές προς την παλαίφατη Εκκλησία των Ιεροσολύμων.

Φωτογραφία: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας 

Διαβάστε αναλυτικά: Συγκίνηση και τρισάγιο από τον Πατριάρχη Θεόδωρο στη μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων

Σημειώνεται ότι ο Μακαριώτατος είχε επισκεφθεί τον αοίδιμο Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κυρό Ειρηναίο στην Αθήνα και είχε πολύωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, στο ευαγές καθίδρυμα όπου νοσηλευόταν μερίμνη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, προς τον οποίον εκφράζει τον δίκαιον έπαινο για τα εμπράκτως εκδηλωθέντα φιλόστοργα αισθήματά του προς τον κοιμηθέντα Πρωθιεράρχη.

Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού προκατόχου του κυρού Ειρηναίου τέλεσε σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.

Φωτογραφία: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων 

Ποιος ήταν ο Μακαριστός Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος Α’ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966 και την ίδια χρονιά του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 29 Μαρτίου 1981 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως. Διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα από το 1979 μέχρι το 2001. Το 1994 προήχθη σε Μητροπολίτη.

Εκλογή
Ύστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Διόδωρου ακολούθησε ένα κενό οκτώ μηνών με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με την ισραηλινή κυβέρνηση να απορρίπτει πέντε από τους υποψήφιους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν από τους επικρατέστερους. Στις 13 Αυγούστου 2001 εξελέγη τελικά Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Ειρηναίος, με 7 ψήφους σε σύνολο 17. Η εκλογή του αναγνωρίστηκε από την αρχή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εκτός της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο μακαριστός Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Ειρηναίος ταξίδεψε στις 29 Αυγούστου 2019 στην Ελλάδα και νοσηλεύτηκε.

Κατόπιν εισήχθη στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας, κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, όπου και φιλοξενείτω μέχρι την κοίμησή του.

Διαβάστε επίσης:

Επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Έφτασε στη Σάμο η σορός του μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου

Μνημόσυνο από τον Πατριάρχη Θεόφιλο για τον μακαριστό πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο

Εκοιμήθη ο Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος – Την Τετάρτη η Εξόδιος Ακολουθία στη Σάμο, γενέτειρα του εκλιπόντος – Τρισάγια από Προκαθημένους

Τρισάγιο για τον μακαριστό Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Συγκλονιστική συνέντευξη του μακαριστού Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου στη Μαρία Γιαχνάκη

Την Τετάρτη στη Σάμο η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κυρού Ειρηναίου

Εκοιμήθη ο Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Τρισάγιο για τον Μακαριστό Πατριάρχη Ειρηναίο τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ΦΩΤΟ)

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει τη λύπη του για την κοίμηση του Πατριάρχη Ειρηναίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων