09/08/2022 09/08/2022 Τις ευχές του προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος με αφορμή τη σημερινή εορτή του Αγίου (με το παλαιό εορτολόγιο), κατά την οποία πανηγυρίζει η Μονή. “Σας εύχομαι ολόψυχα σε όλους για την ημέρα μνήμης του μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, την...
09 Αυγούστου, 2022 - 12:35
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 - 13:46

Ο Πατριάρχης Μόσχας για την εορτή της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας για την εορτή της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους

Τις ευχές του προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος με αφορμή τη σημερινή εορτή του Αγίου (με το παλαιό εορτολόγιο), κατά την οποία πανηγυρίζει η Μονή.

“Σας εύχομαι ολόψυχα σε όλους για την ημέρα μνήμης του μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, την εορτή της μονής. Ο βίος αυτού του αγίου μας δείχνει ένα παράδειγμα ακλόνητης και αβλαβούς πίστης, σταθερής υπομονής και μεγαλοπρέπειας της ψυχής. Αυτός ο θαυμαστός άγιος του Σωτήρος Χριστού, συγκινημένος από την αγάπη προς Αυτόν, βοηθούσε πολύ τους φτωχούς και τους άπορους, παρηγόρησε τους πενθούντες και θεράπευε τους δοκιμαζόμενους από διάφορες παθήσεις”, αναφέρει αρχικά ο Μακαριώτατος.

“Με τη θαρραλέα μαρτυρία του για τον Αναστάντα Κύριο, ο παθιασμένος Παντελεήμων απέκτησε την άφθονη χάρη του Ζωοδόχου Πνεύματος, ώστε και μετά το μαρτύριο του να μην πάψει να βοηθάει τους πιστούς, μεσολαβώντας για αυτούς στον Θρόνο του Παντοκράτορα. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, σας προτρέπω όλους να μην εξασθενήσετε στις προσευχές ενώπιον του πολιούχου της μονής, ζητώντας από αυτόν την μεσιτεία για όλους όσους έχουν πίστη και ελπίδα στον Θεό (Α’ Πέτ. 1: 21)”, σημειώνει.

“Την εορταστική αυτή ημέρα εύχομαι ο Καθηγούμενος και οι αδελφοί της μονής να ενισχύσουν την πνευματική και σωματική τους δύναμη, την πνευματική ανάπτυξη, την ειρήνη και τη γενναιόδωρη βοήθεια από τον Κύριο στη μοναστική ζωή”, καταλήγει.

Ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμωνος Αγίου Όρους 

Η ιστορία της Μονής

Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήµονος, η και Ρωσικό επιλεγοµένη, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω, λίγο πριν το λιµάνι της Δάφνης. Η σηµερινή όψη της µονής, µε εγκατελειµµένα πολυόροφα και µεγαλοπρεπή κτίρια, µαρτυρεί για το πλούσιο και πληθωρικό παρελθόν της. Η ιστορία του µοναστηριού έχει τις απαρχές της περί το 10ο αιώνα στη µονή Υπεραγίας Θεοτόκου του Ξυλουργού (ταυτίζεται µε τη σκήτη Βογορόδιτσα), η αδελφότητα της οποίας στα µέσα του 12ου αιώνα µεταφέρεται στη µονή Θεσσαλονικέως που ήταν αφιερωµένη στον άγιο Παντελεήµονα. Σ’ αυτή την τοποθεσία η αδελφότητα θα παραµείνει επτά αιώνες, έως το 1765.

Γεγονότα σηµαντικά και σπουδαίες προσωπικότητες πέρασαν από τη µονή στο διάβα της ιστορίας. Περί το 1193 στη µονή εκάρη µοναχός ο άγιος Σάββας, αρχιεπίσκοπος των Σέρβων. Το 1307 καταλανικές συµµορίες πυρπόλησαν τη µονή, όµως λίγο αργότερα η εύνοια του Στέφανου ?ουσάν βοήθησε στην ανασυγκρώτησή της. Στη ζωή του µοναστηριού κατόρθωσε να συνυπάρχει αρµονικά τόσο το ρωσικό όσο και το ελληνικό στοιχείο. Ευεργέτες της µονής αναδείχθηκαν Βυζαντινοί αυτοκράτορες, Σέρβοι ηγεµόνες, πλούσιοι Ρουµάνοι και τσάροι της Ρωσίας.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το Ρωσικό δοκιµάστηκε σκληρά, αφού γνωρίζουµε και περιόδους που η µονή έµµεινε παντελώς έρηµη. Έτσι στα µέσα του 17ου αιώνα η Ιερά Κοινότητα θα την περιλάβει στα υπό κηδεµονία µοναστήρια. Το 18ο αιώνα οι ρωσοτουρκικοί πόλεµοι επέφεραν µείωση στον αριθµό των Ρώσων µοναχών, και κυριαρχείται κατά βάση από Έλληνες, Βουλγάρους και Σέρβους µοναχούς.

Το Ρωσικό κατορθώνει να ανασυγκροτηθεί και να ζωντανέψει µε τις πλουσιοπάροχες δωρεές της Φαναριώτικης οικογένειας των Καλλιµάχηδων, ιδιαίτερα µε την επέµβαση του ηγεµόνα της Μολδαβίας Ιωάννη Καλλιµάχη (18ος αιώνας) και του Σκαρλάτου Καλλιµάχη (18ος-19ος αιώνας). Εντωµεταξύ, από το 1760 η αδελφότητα από τη µονή Θεσσαλονικέως µεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στο µονύδριο της Αναστάσεως. Τότε η µονή Θεσσαλονικέως παίρνει την ονοµασία Παλαιοµονάστηρο και γίνεται εξάρτηµα της κυρίαρχης µονής του Ρωσικού.

Μετά την αποχώρηση των Τούρκων η µονή συνεχίζει την πορεία ανασυγκρότησής της µε ηγούµενο τον από Δράµας Γεράσιµο, άνδρα που ξεχώριζε για την αρετή του. Το 1835 επί ηγουµενίας του καταφθάνουν οι πρώτοι Ρώσοι µετά από πολύκαιρη απουσία τους. Η σταδιακή µαζική είσοδος Ρώσων στο µοναστήρι προκάλεσε σιγά σιγά ανισορροπία στις αριθµητικές αναλογίες Ελλήνων και Ρώσων µε συνακόλουθες εντάσεις. Οι ρωσικής εθνικότητας µοναχοί το 1895 έφτασαν τους χίλιους, ενώ µέχρι το 1913 ήταν σε αύξουσα πορεία. Η ταραχή µε την αίρεση των ονοµατολατρών που αναπτύχθηκε στη µονή, έφερε πολλούς στην εξορία, και ανέκοψε τελειωτικά η επανάσταση του 1917 τη συνεχόµενη προσέλκυση Ρώσων µοναχών.

Από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της µονής το Καθολικό είναι αφιερωµένο στον άγιο Παντελεήµονα και ανεγέρθη στις αρχές του 19ου αιώνα. Πασίγνωστες είναι οι καµπάνες του µοναστηριού που συνολικά ξεπερνούν σε βάρος τους είκοσι τόννους, µε τη µεγαλύτερη σε βάρος καµπάνα του Αγίου Όρους, που ζυγίζει δεκατρείς τόννους και έχει διάµετρο 2,70 µέτρα. Στα κειµήλια της µονής περιλαµβάνονται πολλά αξιόλογα εκκλησιαστικά σκεύη και άµφια. Η τελευταία πυρκαγιά το 1968 κατέστρεψε τη µισή µονή. Στη βιβλιοθήκη της στεγάζονται περί τα 1,320 χειρόγραφα από τα οποία τα 600 είναι σλαβικά, και πάνω από 20,000 έντυπα. Η µονή κατείχε µετόχια σε πολλά σηµεία της ρωσικής γης. Στο Άγιον Όρος έχει 5 Κελλιά και στην ιεραρχία των µονών κατέχει τη δέκατη έννατη θέση. Η µονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και 20 εξωκκλήσια. Σήµερα έχει περί τους πενήντα νέους µοναχούς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων