23/06/2020 23/06/2020 Ανοιχτός για το κοινό ήταν χθες ο νέος Ιερός Καθεδρικός Ναός των Ενόπλων Δυνάμεων., Ημέρα Μνήμης για τη Ρωσία με αφορμή την 79η επέτειο από την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστή και ως επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.  Ο επικεφαλής της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Ναού, πρωθιερέας Λεωνίδ Καλίνιν...
23 Ιουνίου, 2020 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2020 - 9:56

Οι συμβολισμοί του ναού των Ενόπλων Δυνάμεων

Διαδώστε:
Οι συμβολισμοί του ναού των Ενόπλων Δυνάμεων

Ανοιχτός για το κοινό ήταν χθες ο νέος Ιερός Καθεδρικός Ναός των Ενόπλων Δυνάμεων., Ημέρα Μνήμης για τη Ρωσία με αφορμή την 79η επέτειο από την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστή και ως επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. 

Ο επικεφαλής της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Ναού, πρωθιερέας Λεωνίδ Καλίνιν εξήγησε στη πληθώρα των επισκεπτών τους συμβολισμούς που κρύβει ο ναός υπογραμμίζοντας ότι και στην διακόσμησή του, και στην αρχιτεκτονική του “ενυπάρχει η ιστορία, ενυπάρχει προσπάθεια να αποδεχτούμε και τον πόνο και τις νίκες της Ρωσίας, να αποδεχτούμε την ιστορία σε όλες τις πτυχές της”.

Ο π. Λεωνίδ ανέφερε ότι στον ναό δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους σε πιστούς και άθεους: “Σήμερα είναι άθεοι, αύριο έρχονται στον Θεό και ελάχιστα είναι τα αντίθετα παραδείγματα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, στις οποίες αρκεί να αγγίξει κάτι ιερό, για να καθαρίσεις την ψυχή σου”.

Νωρίτερα, στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από σύντομη προσευχή ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος απευθύνθηκε στον στρατό και μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Σε αυτήν την εξαιρετικά επίσημη μέρα, σας απευθύνω έκκληση με ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Είναι μια μέρα θλίψης και μνήμης. Αυτή είναι η ίδια ημέρα που, πριν από 79 χρόνια, ένας ένοπλος εχθρός, σίγουρος για την απόλυτη υπεροχή του έναντια στη χώρα μας, παραβίασε τα ιερά σύνορα της Πατρίδας μας με πλήρη πεποίθηση ότι θα κέρδιζε και θα συνέτριβε τη δύναμή μας στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Και ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν τους πρώτους μήνες και τα χρόνια του πολέμου, πόση προσπάθεια καταβλήθηκε, πόσες ζωές δόθηκαν για την Πατρίδα! Σε εκείνη την τρομερή και μοιραία στιγμή, εμείς ως χώρα και ως λαός αντέξαμε. Διατηρήσαμε την ανεξαρτησία μας, διατηρήσαμε την ελευθερία μας από τυχόν εξωτερικές επιρροές, αποφασίσαμε την περαιτέρω προοδευτική ανάπτυξη της χώρας μας με αυτή τη νίκη. Αλλά στο βωμό της νίκης δόθηκαν χιλιάδες, και χιλιάδες, και χιλιάδες ζωές, και, γιορτάζοντας τη νίκη, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις θυσίες του λαού μας. Αυτές είναι ιερές θυσίες, αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα σε ολόκληρη την ιστορία χιλιάδων χρόνων της Ρωσίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων