06/06/2022 06/06/2022 “Η αληθινή πίστη είναι μια ζωντανή σχέση με τον Θεό”, είπε στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ο οποίος ιερούργησε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας, την Κυριακή των Αγίων Πατέρων. Μάλιστα ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση να απομακρυνθούμε από σφάλματα του παρελθόντος που συνεχίζουν να γίνονται και σήμερα, και να...
06 Ιουνίου, 2022 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2022 - 13:53

Πατριάρχης Ρουμανίας: Να προσευχόμαστε για την ενότητα της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ρουμανίας: Να προσευχόμαστε για την ενότητα της Εκκλησίας

“Η αληθινή πίστη είναι μια ζωντανή σχέση με τον Θεό”, είπε στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ο οποίος ιερούργησε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας, την Κυριακή των Αγίων Πατέρων. Μάλιστα ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση να απομακρυνθούμε από σφάλματα του παρελθόντος που συνεχίζουν να γίνονται και σήμερα, και να μένουμε πιστοί στις Οικουμενικές Συνόδους.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Γιατί είναι απαραίτητη η πίστη για τη σωτηρία;”, ρώτησε στο θείο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος και απάντησε λέγοντας: “Επειδή η πίστη δεν είναι μια απλή κατάθεση λέξεων, μια απλή πνευματική πεποίθηση, η ορθή πίστη είναι μια ζωντανή σχέση με τον παντοτινό Θεό”.

“Αν δεν ομολογήσουμε την αληθινή ταυτότητα του αιώνιου Θεού, δεν θα μπορούμε να επιτύχουμε την αιώνια ζωή, η οποία είναι η ζωντανή σχέση με τον Θεό”, εξήγησε ο Μακαριώτατος.

Η Αρχιερατική προσευχή

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας ανέφερε ότι “ο Σωτήρας Χριστός δεν μιλά για την ενότητα της Εκκλησίας με έναν λόγο, αλλά με μια προσευχή”, και πρόσθεσε ότι ” η Αρχιερατική Προσευχή του Σωτήρος είναι πηγή φωτός για όλους όσους είναι αρχιερείς στις Μητροπόλεις και τις Ενορίες.

Αυτή η προσευχή δείχνει ότι αυτός που είναι βοσκός πρέπει να είναι υπόλογος στον Θεό για τον τρόπο που έχει φυλάξει αυτούς που τον έχουν εμπιστευθεί για την ποιμαντική φροντίδα τους, για τον τρόπο που τους φύλαξε στην κοινωνία”.

“Αυτή η ιεραρχική ή ποιμαντική προσευχή είναι επίσης μια ανακάλυψη του γεγονότος ότι τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδας δεν είναι το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά το ένα μέσα στο άλλο. Ο Θεός Πατέρας είναι ύδωρ το ζων και το μοιράζεται με τον αιώνιο Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Ο Υιός γεννιέται για πάντα από τον Πατέρα και το Πνεύμα εκπορεύεται για πάντα από τον Πατέρα. Ως εκ τούτου, η ενότητα της πίστεως σημαίνει και την ομολογία της αγάπης της Αγίας Τριάδος”, υπογράμμισε.

Η ενότητα της Εκκλησίας και η επικοινωνία με τους άλλους Ορθοδόξους

“Είναι σημαντικό ότι, όταν ο Ιησούς μιλά για την ενότητα της Εκκλησίας, δεν κάνει πρότυπο κανένα θεσμό στον κόσμο. Ο Ιησούς δεν είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι μια όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή η Ελληνική Δημοκρατία, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να είναι μια όπως εμείς είμαστε ένα. Πρότυπο και πηγή της ενότητας της Εκκλησίας είναι η Υπεραγία Τριάδα”.

Ωστόσο, όπως είπε ο Μακαριώτατος “δεν αρκεί να ομολογήσουμε το Σύμβολο της Πίστεως” αλλά “πρέπει επίσης να προσευχόμαστε για την ενότητα της Εκκλησία”.

“Αυτή η Κυριακή μας δείχνει ότι η ενότητα πρέπει να διατηρηθεί με την ομολογία της αληθινής πίστης αλλά με το να είμαστε σε κοινωνία με ολόκληρη την Εκκλησία”, τόνισε ο Μακαριώτατος.

Επίσης, ο Πατριάρχης Ρουμανίας επεσήμανε ότι “η ενότητα της Εκκλησίας διατηρείται με την προσευχή και την επικοινωνία με τους άλλους Ορθοδόξους”.

Οι προτροπές του Πατριάρχη Ρουμανίας

Στο τέλος του κηρύγματος ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση “να μεταδώσουμε τις αξίες της Ορθόδοξης πίστης στα παιδιά, στην οικογένεια και στην κοινότητα, να ομολογήσουμε την αληθινή πίστη μπροστά σε πολλά σφάλματα που πάντα υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν έως και σήμερα – πολλές αιρέσεις, ιδεολογίες και σφάλματα που προσπαθούν να μπερδέψουν τους ανθρώπους και τους απομακρύνουν από την αποστολική και πατερική πίστη των οικουμενικών συνόδων”.

“Ας διδάξουμε τους Ορθόδοξους πιστούς μας να διατηρούν επαφή με την Εκκλησία, να μάθουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της πίστης, και να έχουν στο σπίτι τους το βιβλίο διδασκαλίας της Ορθόδοξης πίστης που δίνει εξηγήσεις όχι μόνο για την πίστη, αλλά και για την Ορθόδοξη ζωή” κατέληξε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.


Φωτογραφία: ziarullumina

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πατριάρχης Δανιήλ τίμησε τους ήρωες της Ρουμανίας κατά την εορτή της Αναλήψεως

Πατριάρχης Ρουμανίας: Στην οικογένεια, το παιδί κατανοεί το μυστήριο της αγάπης του Θεού

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η Εκκλησία στο πλευρό των αγέννητων παιδιών

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Παιδικές φωνές γέμισαν τον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων