22/09/2022 22/09/2022 Σκηνές που θυμίζουν αστυνομική ταινία έζησαν Σέρβοι επιβάτες λεωφορείου που ήταν σε προσκυνηματική εκδρομή με προορισμό τη Σταυροπηγιακή/Πατριαρχική Μονή Πεκίου (ή Πετς) στο Κοσσυφοπέδιο. Συγκεκριμένα, καθώς το λεωφορείο διέσχιζε το Πετς, μια περιοχή στα σύνορα Ουγγαρίας και Κροατίας, ξαφνικά δύο δράστες, που φέρεται να ήταν αλβανικής καταγωγής, σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους μπροστά από το λεωφορείο,...
22 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:47
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2022 - 21:52

Δράστες απείλησαν λεωφορείο με Σέρβους στα σύνορα Ουγγαρίας-Κροατίας

Διαδώστε:
Δράστες απείλησαν λεωφορείο με Σέρβους στα σύνορα Ουγγαρίας-Κροατίας

Σκηνές που θυμίζουν αστυνομική ταινία έζησαν Σέρβοι επιβάτες λεωφορείου που ήταν σε προσκυνηματική εκδρομή με προορισμό τη Σταυροπηγιακή/Πατριαρχική Μονή Πεκίου (ή Πετς) στο Κοσσυφοπέδιο. Συγκεκριμένα, καθώς το λεωφορείο διέσχιζε το Πετς, μια περιοχή στα σύνορα Ουγγαρίας και Κροατίας, ξαφνικά δύο δράστες, που φέρεται να ήταν αλβανικής καταγωγής, σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους μπροστά από το λεωφορείο, και στη συνέχεια  τοποθέτησαν την σημαία του Κοσσυφοπεδίου μπροστά του. Αφού έβγαλαν φωτογραφίες με το “κατόρθωμά” τους, άρχισαν να απειλούν στα αλβανικά όποιον τολμούσε να βγάλει τη σημαία. Το περιστατικό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες εναντίον του Ορθόδοξου Σερβικού πληθυσμού.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο οδηγός Slavica Josifovic επιβεβαίωσε το συμβάν στο Kosovo Online. Όπως τόνισε, η υπόθεση καταγγέλθηκε αμέσως στην αστυνομία.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αναφέρει ότι η υπόθεση έχει καταγγελθεί στην αστυνομία και καλεί τις αρχές στην Πρίστινα να βρουν και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους δύο δράστες που απείλησαν την ελευθερία μετακίνησης των Σέρβων επιβατών λεωφορείο.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια οργανωμένη άσκηση πίεσης προς τους Σέρβους, η οποία έχει στόχο να προκαλέσει αναταραχή, φόβο και ανασφάλεια στον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο και τα Μετόχια“, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Γραφείο υπογραμμίζει ακόμη ότι ενώ ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και η κυβέρνηση της Σερβίας καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο και τη δημιουργία συνθηκών για συνύπαρξη και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, οι ελευθερίες του σερβικού λαού απειλούνται σε καθημερινή βάση.

Όλα αυτά προκαλούν ανησυχία, αλλά και την υποψία ότι είναι μια προσπάθεια αναστάτωσης και πρόκλησης των Σέρβων, προκειμένου να λάβουν άλλοθι για κάποια πιο επικίνδυνη ενέργεια κατά του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια“,  τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Γραφείο δηλώνει ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα επιμείνει στις προσπάθειές της να διατηρήσει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια και να δημιουργήσει ασφάλεια για όλους τους πολίτες, παρά τις απειλές και τις προκλήσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση στην Πρίστινα, αλλά και ότι θα συνεχίζει να προστατεύει τους συμπατριώτες του και να τους παρέχει μια φυσιολογική ζωή.

Μια τρομοκρατία δίχως τέλος

Πριν λίγες ημέρες το ope.gr κατέγραψε τις επιθέσεις σε βάρος χριστιανών Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από δύο Αλβανόφωνους κοντά στην γέφυρα Baba, στο Vučitrn. Θέση για το περιστατικό είχε λάβει η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης η οποία με ανακοίνωσή της καταδίκασε τη βίαιη επίθεση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση του σερβικού πληθυσμού. “Αυτή είναι ακόμη μια σειρά επιθέσεων με εθνικά κίνητρα κατά του σερβικού πληθυσμού που απειλεί την ασφάλειά μας και δείχνει ότι η βία κατά των Σέρβων είναι καθημερινό μέρος της ζωής μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια”, σημείωσε η Επισκοπή.

Η Επισκοπή είχε ζητήσει την πλήρη εφαρμογή του νόμου σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες τέτοιου είδους φαινόμενα έμειναν ατιμώρητα.

“Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις βίας κατά Σέρβων που ποτέ δεν ερευνήθηκαν ούτε οι δράστες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Μια κοινωνία που επιτρέπει η βία κατά μιας κοινότητας να γίνεται πρότυπο συμπεριφοράς που επαναλαμβάνεται εδώ και είκοσι χρόνια, δείχνει ότι δεν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για μια κανονική ζωή για όλους τους πολίτες. Οι επιθέσεις εναντίον των Σέρβων, καθώς και άλλες μορφές απειλών και εθνοτικής μισαλλοδοξίας, εντάθηκαν ιδιαίτερα λόγω της ρητορικής των νέων αρχών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες αντί να εργάζονται για την προστασία όλων των πολιτών, κάνουν διακρίσεις κατά των Σέρβων, παραβιάζοντας το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις των δικών τους δικαστηρίων”.

Με πληροφορίες από rtrs, kosovo-online, gorazdevac, mitropolija

Φωτογραφία από kosovo-online

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την Ημέρα της Σερβικής Ενότητας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας

Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου για τις παραβιάσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων