29/12/2022 30/12/2022 Με επιστολές προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον Γερουσιαστή της Ομοσπονδιακής Πολιτείας του Ιλινόις Ντικ Ντάρμπιν, καθώς και προς φορείς της διεθνούς κοινότητας, οι Επισκοπές της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας καταγγέλλει την απαγόρευση εισόδου από τις αρχές της Πρίστινα στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο ο οποίος ήθελε να μεταβεί, αυτές τις άγιες μέρες,...
29 Δεκεμβρίου, 2022 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 - 2:02

Επιστολές διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο – Έκκληση για ειρήνη από ΗΠΑ και ΕΕ

Διαδώστε:
Επιστολές διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο – Έκκληση για ειρήνη από ΗΠΑ και ΕΕ

Με επιστολές προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον Γερουσιαστή της Ομοσπονδιακής Πολιτείας του Ιλινόις Ντικ Ντάρμπιν, καθώς και προς φορείς της διεθνούς κοινότητας, οι Επισκοπές της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας καταγγέλλει την απαγόρευση εισόδου από τις αρχές της Πρίστινα στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο ο οποίος ήθελε να μεταβεί, αυτές τις άγιες μέρες, στην ιστορική έδρα του Πατριαρχείου στο Πετς.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Καθώς η κατάσταση ήταν έκρυθμη και οι δύο μεριές ήταν σε πολεμική ετοιμότητα, ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για αποκλιμάκωση, τελικά σήμερα ξεκίνησε η άρση των οδοφραγμάτων, αφού πρώτα το Βελιγράδι έλαβε εγγυήσεις ότι οι απαιτήσεις των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο θα ικανοποιηθούν. Έκκληση γίνεται ταυτόχρονα να τηρηθεί η Συμφωνία των Βρυξελλών που προβλέπει ότι το Κόσοβο δεν θα επιβάλει τελικώς πρόστιμα στους Σέρβους που κυκλοφορούν ακόμα με πινακίδες εκδοθείσες από τις σερβικές αρχές.

Ακόμη, σύμφωνα με το Πρακτορείο Tanjug, η κατάσταση αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων καταργήθηκε σήμερα με απόφαση του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η ετοιμότητα μάχης κηρύχθηκε στις 26 Δεκεμβρίου εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίος απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο από τις αρχές της Πρίστινα.

Στην επιστολή του, ο Πανιερώτατος επέστησε για άλλη μια φορά την προσοχή στον κ. Μπλίνκεν στην κατάφωρη παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των Σέρβων από την κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι (Πρωθυπουργός Κοσσυφοπεδίου). Ακόμη, επέστησε την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι αρχές της Πρίστινα αντιμετώπισαν τον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά την εορτή των Χριστουγέννων, ο οποίος ήρθε με στόχο να φέρει ένα μήνυμα ειρήνης και κατανόησης μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Ο Πανιερώτατος ζήτησε από τις αρχές της Ουάσιγκτον να σταματήσουν τις προκλητικές δράσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων οι οποίοι προσπαθούν να επαναφέρουν το πογκρόμ του 2004 κατά του σερβικού λαού, μοναχών και κληρικών, καθώς και θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Δείτε το βίντεο από τα επεισόδια του 2004:

Επιστολές παρόμοιου περιεχομένου απεστάλησαν στις διευθύνσεις σημαντικών αξιωματούχων και κυβερνητικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και συγκεκριμένα του κ. Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στον πρεσβευτή για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  στους συμπροέδρους της Σερβικής Ομάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, Claudia Tena και Emmanuel Cleaver, καθώς και στον Γκας (Κωνσταντίνο) Μπιλιράκη που είναι μέλος της Ομάδας του Κογκρέσου για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία.

Ακόμη ο Πανιερώτατος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, η οποία είναι υποχρεωμένη, σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να αναφέρει στο Κογκρέσο την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο. Επιστολές διαμαρτυρίας απεστάλησαν στις διευθύνσεις του Ύπατου Εκπροσώπου του Συμβουλίου των Εθνών στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και στον πρόεδρο του Ιδρύματος «Έκκληση για συνείδηση» στη Νέα Υόρκη.

Ο Επίσκοπος κ. Ειρηναίος και οι συνεργάτες του συνεχίζουν τις εντατικές προσπάθειες για παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον Πατριάρχη Σερβίας, τον κλήρο, τους μοναχούς και τον λαό του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.

Επιστολή προς τον Γερουσιαστή Ντικ Ντάρμπιν

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Νέας Γκρατσάνιτσας και Κεντροδυτικής Αμερικής κ. Λογγίνος έστειλε επιστολή στον Γερουσιαστή της Ομοσπονδιακής Πολιτείας του Ιλινόις, κ. Ντικ Ντάρμπιν, με την οποία τον ενημέρωσε ότι οι προσωρινές αρχές στην Πρίστινα απαγόρευσαν την είσοδο στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο ο οποίος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί αυτές τις άγιες μέρες την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Πετς (Πεκίου), την ιστορική πρώτη Καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας, την αρχαία και αιώνια έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Αυτή η πράξη αποτελεί παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και στοχευμένη διάκριση κατά των Σέρβων Ορθοδόξων Χριστιανών. Αυτή η παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών προσβάλλει όχι μόνο τους Σέρβους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά και για όλους τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Ζητούμε να έρθετε σε επαφή με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να ενημερώσετε τις αρχές της Πρίστινα ότι οι θρησκευτικές διακρίσεις δεν θα γίνουν ανεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”, αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Επισκοπή Ράκσας καταγγέλλει το απαγορευτικό στον Πατριάρχη

Η Επισκοπή Ράκσας στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απαγόρευση εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου χαρακτηρίζοντας την ως πράξη απολίτιστη και αποκορύφωμα της αλαζονείας που απειλεί περαιτέρω επιδείνωση των διεθνών σχέσεων.

“Τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, πρέπει να προστατεύονται επαρκώς, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Τα τελευταία 23 χρόνια, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις σε εθνική βάση, πολεμική πολιτική ρητορική που απειλεί την ασφάλεια των πιστών μας, καθώς και τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με ανοιχτή ασέβεια για δικαστικές αποφάσεις και νόμους, και με την επιλεκτική εφαρμογή της δικαιοσύνης. Είναι λυπηρό που αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται και μάλιστα εντείνεται και στις γιορτές των Χριστουγέννων. Η τελευταία παράνομη και εξαιρετικά απολίτιστη ενέργεια κατά του Σέρβου Πατριάρχη είναι το αποκορύφωμα της αλαζονείας που απειλεί περαιτέρω επιδείνωση των διεθνικών σχέσεων”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Συνάντηση Βούτσιτς με εκπροσώπους Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, φθάνοντας στη Ράσκα για να παρευρεθεί σε συνάντηση με εκπροσώπους Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε απάντηση από τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια σχετικά με την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων, και ότι θα δείξει κατανόηση.

“Οι προηγούμενες ημέρες ήταν δύσκολες”, όπως είπε, “για όλους τους πολίτες της Σερβίας”, και πρόσθεσε ότι είχε μιλήσει με τους εκπροσώπους των Σέρβων πολλές φορές και ότι θα μιλήσει ξανά απόψε, και ότι περιμένει ότι θα είχαν ορισμένες απαιτήσεις. “Θα είναι μια μακρά και δύσκολη νύχτα”, τόνισε.

“Περιμένω απαιτήσεις για μένα και για τη Σερβία, και θα δεχτώ ό,τι είναι λογικό. Πιστεύω ότι έχουμε θέσει κάποια πράγματα σε επίσημο νομικό επίπεδο”, δήλωσε ο κ. Βούτσιτς στο TV Pink.

Ακόμη επεσήμανε οι Σέρβοι γνωρίζουν ότι “για πρώτη φορά έχουμε κάτι που δεν σχετίζεται με την αλβανική πλευρά και το ΝΑΤΟ”.

“Έχουμε ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν (Πρώην Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ) και τον Χασίμ Θάτσι (Πρώην Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου), το οποίο αποτελεί πηγή δικαίου για εμάς και ορίζει ξεκάθαρα τη θέση της “Δύναμης Κοσσυφοπεδίου” (KFOR), ότι δηλαδή χωρίς την KFOR και την έγκριση της σερβικής κοινότητας, οι δυνάμεις της Πρίστινα δεν μπορούν να πάνε στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια”, είπε ο κ. Βούτσιτς.

Επίσης τόνισε ότι για τον ίδιο η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου θα είναι πάντα η Σερβία και ότι δεν θα είναι ποτέ τίποτα άλλο: “Είναι αδέρφια και αδερφές μου και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτούς”.

Στο προφίλ του στο instagram, ο κ. Βούτσιτς έγραψε: “Αυτή είναι η μικρή μας νίκη. Ξέρω ότι αντιμετωπίζουμε νέα προβλήματα, αλλά κάθε μέρα ειρήνης και σταθερότητας είναι μια ευκαιρία για το μέλλον. Για μένα το Κοσσυφοπέδιο και η Μετόχια είναι Σερβία, και οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι αδέλφια μου και θα πολεμήσω και θα σταθώ δίπλα τους, ό,τι και αν συμβεί. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί αλλά και αποφασισμένοι, γενναίοι και υπεύθυνοι, για να διατηρήσουμε τις ζωές μας και την πατρίδα μας“.

Άνα Μπρνάμπιτς: Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο και τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια για τη δέσμευσή τους για ειρήνη

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς εξέφρασε σήμερα την τεράστια ευγνωμοσύνη της στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τους Σέρβους από το Κ’οσοβο και τα Μετόχια που, απέναντι στον τρόπο και την επιθετικότητα, απαντούν “σχεδόν απεριόριστη υπομονή, δέσμευση για ειρήνη, σοφή πολιτική και διάλογο με όλους εκείνους που, με οποιονδήποτε τρόπο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης”.

“Δυστυχώς, πιστεύω ότι αυτό δεν είναι το τέλος των προκλήσεων από την κυβέρνηση Αλμπίν Κούρτι, όμως ελπίζω, και πιστεύω, ότι η διεθνής κοινότητα θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η ειρήνη και η σταθερότητα, και να στραφούμε στην εκπλήρωση της Συμφωνίας των Βρυξελλών” όπως έγραψε η Πρωθυπουργός στο Twitter.

Η κ. Μπρνάμπιτς ευχαρίστησε επίσης τους διεθνείς εταίρους που βοήθησαν στη διατήρηση της ειρήνης.

Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας: Να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Βρυξελλών και να σχηματιστεί Κοινότητα Σερβικών δήμων

Η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Τάνια Φάγιον δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια τις τελευταίες ημέρες είναι ανησυχητική και κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση, και τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Βρυξελλών και να σχηματιστεί Κοινότητα Σερβικών δήμων.

“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιδείξουν και οι δύο πλευρές εποικοδομητική στάση και να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό που θα εξασφαλίσει μια κανονική ζωή για όλους τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο, ειδικά τώρα που οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι”, δήλωσε η κ. Φάγιον σε συνέντευξή της για το Πρακτορείο Tanjug.

Με πληροφορίες από spc.rs

Διαβάστε ακόμη

Κοσσυφοπέδιο: Αντίδοτο στα τεταμένα Χριστούγεννα, ο Ειρηνοποιός Χριστός

Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο – Σε ετοιμότητα Στρατός και Αστυνομία

Κοσσυφοπέδιο: STOP στον Πατριάρχη Σερβίας στα σύνορα από την Αστυνομία εν μέσω τεταμένου κλίματος – Συνάντηση με τον Πρόεδρο Βούτσιτς την Τρίτη

Κοσσυφοπέδιο: 18 χρόνια μετά η Ορθοδοξία συνεχίζει να διώκεται – Οι μνήμες του πογκρόμ και το πρόσχημα της “διαφθοράς”

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων