27/09/2023 27/09/2023 Επίσημη θέση για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα έλαβε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας με αφορμή το τραγικό περιστατικό της Κυριακής κοντά στη Μονή Μπάνισκο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, τρεις  Σέρβοι και ένας Κοσοβάρος αστυνομικός, τονίζοντας τις πάγιες θέσεις της για...
27 Σεπτεμβρίου, 2023 - 13:49
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2023 - 13:56

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο – “Υποστηρίζουμε τη συνέχιση του ειρηνικού διαλόγου”

Διαδώστε:
Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο – “Υποστηρίζουμε τη συνέχιση του ειρηνικού διαλόγου”

Επίσημη θέση για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα έλαβε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας με αφορμή το τραγικό περιστατικό της Κυριακής κοντά στη Μονή Μπάνισκο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, τρεις  Σέρβοι και ένας Κοσοβάρος αστυνομικός, τονίζοντας τις πάγιες θέσεις της για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και διαψεύδοντας όσους θέλουν να την εμπλέξουν στα αιματηρά γεγονότα. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια ένταση στην περιοχή -πολλοί αναφέρουν ότι τελευταία φορά που σημειώθηκαν τέτοια περιστατικά ήταν το 2004 κατά το πογκρόμ των Αλβανών έναντι των Σέρβων- με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη. Η Σερβική Εκκλησία μπήκε στο στόχαστρο από το καθεστώς της Πρίστινα για εμπλοκή στα γεγονότα, κάτι ωστόσο διέψευσαν οι έρευνες των αρχών καθώς στη Μονή του Αγίου Στεφάνου όπου οχυρώθηκαν οι Σέρβοι που προκάλεσαν το περιστατικό βρέθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο μόνο όπλα και εξοπλισμοί που είχαν στην κατοχή τους οι εμπλεκόμενοι.

Προσευχή για τα θύματα, Σέρβους και Αλβανούς

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι η ειρηνική συνύπαρξη και η ειρήνη για την οποία καθημερινά εργάζεται η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων αφού αρχικά εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια Σέρβων και Αλβανών, ζητά από όλους να προσευχηθούν για τις ψυχές των θυμάτων.

“Με μεγάλη θλίψη στις καρδιές μας, προσευχόμαστε στον Σωτήρα να δεχτεί στη Βασιλεία των Ουρανών όλους τους Σέρβους και τους Αλβανούς που υπέφεραν στις 24 Σεπτεμβρίου, στο Μπανίσκο του Κοσσυφοπεδίου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και προσευχόμαστε στην Παναγία να τους παρηγορήσει. Καλούμε επίσης τον πιστό λαό να προσευχηθεί στον Θεό για όλα τα θύματα, ώστε ο Θεός να δώσει ειρήνη σε όλους, για χάρη του μέλλοντος τόσο των Σέρβων όσο και των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Πρέπει να γνωρίζουμε την απλή ευαγγελική αλήθεια ότι δεν μπορούμε να προσευχόμαστε για ειρήνη στον Θεό μόνο για τον εαυτό μας, αλλά ότι πρέπει επίσης να προσευχόμαστε για ειρήνη με όσους ζούμε, με τους γείτονές μας”, αναφέρει.

Προσπαθούν να αποδώσουν στην Εκκλησία κατηγορίες

Στη συνέχεια όμως προβαίνει στη διάψευση όσων από την Πρίστινα, τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το Βελιγράδι προσπαθούν να εμπλέξουν την Εκκλησία στο συμβάν.

“Με λύπη, ωστόσο, σημειώνουμε ότι πολλοί από την Πρίστινα και τον κόσμο, αλλά, κάτι που είναι πολύ πιο τραγικό, από το Βελιγράδι, από διαφορετικούς ιδεολογικούς πόλους, χωρίς να επιλέξουν τα μέσα, προσπαθούν να αποδώσουν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία την κατηγορία ότι συμμετείχε στις συγκρούσεις και τα τραγικά γεγονότα. Στόχος αυτών που με κάθε κόστος θέλουν να παρασύρουν την Εκκλησία σε τραγικές συγκρούσεις είναι να εξαφανιστεί η Σερβική Εκκλησία και ο πιστός λαός της από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια”, επισημαίνεται.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας στη συνέχεια υπενθυμίζει την αδιάλειπτη παρουσία της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια εδώ και δέκα αιώνες.

“Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, με τον κλήρο, τους μοναχούς και τον πιστό λαό της, επιβίωσε εκεί σε όλες τις εποχές, όλες τις συνθήκες, παρά τους φοβερότερους διωγμούς, τα βάσανα και τα μαρτύρια μοναχών, ιερέων και πιστών, και αυτό αποκλειστικά επειδή ήταν Ορθόδοξοι Σέρβοι, πιστοί στον σταυρό του Χριστού και στη διαθήκη του Κοσσυφοπεδίου”. 

Η πάγια θέση και ο στόχος της Πρίστινα

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ακόμη η πάγια θέση της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι οι όποιες διαφορές στο Κοσσυφοπέδιο επιλύονται ειρηνικά και μέσω διαλόγου, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των Σέρβων, των Αλβανών και όλων των άλλων λαών που ζουν στην περιοχή. Παράλληλα, εκφράζει την αμέριστη στήριξη στον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο, τους κληρικούς και μοναχούς της Επισκοπής.

“Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ιδιαίτερα στις μεγάλες δυνάμεις, επεσήμανε πολλές φορές την εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική των αρχών στην Πρίστινα, που μοναδικός στόχος τους είναι η πλήρης εκδίωξη του σερβικού λαού και η δημιουργία ενός εθνικά αλβανικού Κοσσυφοπεδίου. Για το σκοπό αυτό έγιναν αμέτρητες επιθέσεις στα ιερά μας, στον λαό μας, ακόμη και σε παιδιά Σέρβων. Τους τελευταίους μήνες, έχουν συλληφθεί άτομα, χωρίς κανένα στοιχείο ή βάσει κατασκευασμένων αποδεικτικών στοιχείων, κατασχέθηκε γη Σέρβων, με λίγα λόγια, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι σήμερα μια παράνομη χώρα, όπου δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε ελάχιστο της κανονικής ζωής για τους Σέρβους”, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

“Υποστηρίζουμε τη συνέχιση του ειρηνικού διαλόγου”

“Στέλνουμε ένα μήνυμα απεριόριστης αγάπης και πατρικής φροντίδας στους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η Σερβική Εκκλησία, όπου κι αν ζει και ενεργεί ως ποιμένας, θα συνεχίσει να βοηθά απλόχερα εσάς, τον πολύπαθο, αλλά σταθερό, περήφανο λαό της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, επιθυμώντας να σας προσφέρει παρηγοριά, ζεστασιά και ελπίδα ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες μέρες . Τέλος, τονίζουμε ότι για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κράτους της Σερβίας. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τη συνέχιση του ειρηνικού διαλόγου με στόχο την επίτευξη ειρήνης και την επίλυση ζωτικών ζητημάτων για όλους όσους ζουν στην επαρχία”, καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: 

Η Σερβική Εκκλησία καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά τα αιματηρά γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Κοσσυφοπέδιο: Κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί για εμπλοκή της Εκκλησίας στα αιματηρά γεγονότα – Αυτοψία Επισκόπου και EULEX στη Μονή Μπάνισκο

Βούτσιτς: Καμία εμπλοκή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο

Κόσοβο: Ηρεμία αλλά και ανησυχία μεταξύ μοναχών και πιστών στο Μοναστήρι Bajska

Κόσοβο: 30 ένοπλοι οχυρώθηκαν σε Μονή στο Μπάνισκο – Ένας νεκρός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων