03/10/2023 03/10/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ιερούργησε χθες, ημέρα κατά την οποία η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία εόρτασε την μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ειρηναίου της Μπάτσκας και των αγίων μαρτύρων Μπάτσκας, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στη Σουμπότιτσα. Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε ότι ο χριστιανικός τρόπος ζωής συνεπάγεται το να μην επιτρέπουμε...
03 Οκτωβρίου, 2023 - 9:51
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2023 - 10:06

Πατριάρχης Σερβίας από Σουμπότιτσα: Έκκληση για προσευχή για τους αδελφούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας από Σουμπότιτσα: Έκκληση για προσευχή για τους αδελφούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ιερούργησε χθες, ημέρα κατά την οποία η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία εόρτασε την μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ειρηναίου της Μπάτσκας και των αγίων μαρτύρων Μπάτσκας, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στη Σουμπότιτσα.

Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε ότι ο χριστιανικός τρόπος ζωής συνεπάγεται το να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να σκεφτεί τον εαυτό ως καλύτερο ή ανώτερο από τους άλλους. Ακόμη ο Μακαριώτατος απηύθυν έκκληση για προσευχή για τους αδελφούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βουδαπέστης και Ουγγαρίας του Πατριαρχείου Μόσχας, κ. Ιλαρίων, και οι Επίσκοποι Σιρμίου κ. Βασίλειος, Βουδιμίου κ. Λουκιανός, Βανάτου κ. Νικάνωρ, Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, Βρανίων κ. Παχώμιος, Σουμαδίας κ. Ιωάννης, ο Κρούσεβατς κ. Δαβίδ, Όσιγεκ και Μπάρανιας κ. Χερουβίμ, Βαλιέβου κ. Ησαΐας, Μόχακς κ. Δαμασκηνός.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Σερβίας έγινε δεκτός στην Σουμπότιτσα το απόγευμα της Κυριακής 1ης Οκτωβρίου. Η υποδοχή έγινε από τον Μητροπολίτη Μπάτσκας κ. Ειρηναίο, τον κλήρο και τον λαό της περιοχής ενώ ακολούθησε η τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στη Σουμπότιτσα . (Διαβάστε σχετικά: Σερβίας Πορφύριος: Χρησιμοποιήστε τα κλειδιά της ειρήνης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια)

Ο ναός είναι ένας τόπος συνάντησης με τον Ζωντανό Θεό

“Για τον λαό μας, ο ναός είναι ένα μέρος για να διατηρήσει κανείς τον εαυτό του και την ταυτότητά του, ένα μέρος για να βρει το νόημα της ύπαρξης εδώ στη γη. Ανεξάρτητα από το αν οι εξωτερικές συνθήκες είναι ευνοϊκές ή όχι, ο ναός είναι ένας τόπος συνάντησης με τον Ζωντανό Θεό, ένας τόπος όπου γινόμαστε ένα με Αυτόν και ένα με τον καθέναμας. άλλα, κυρίως, γινόμαστε το Σώμα Του. Συγκεντρωμένοι στον ναό μαρτυρούμε ότι είμαστε μία, Αγία και Αποστολική Εκκλησία“, είπε στην αρχή του κηρύγματός του ο Μακαριώτατος.

Μία ζωή με βάση τις εντολές του Θεού

“Αυτός που ακολουθεί τον Χριστό, έχοντας επιλέξει το Ευαγγέλιό Του, τις εντολές Του, πρέπει να ξέρει ότι θα αποτελεί εμπόδιο για αυτούς που έχουν επιλέξει να ζουν σύμφωνα με το θυμικό. Τους ενοχλεί ο Χριστός, και συχνά θεωρούν πρόκληση την προσπάθειά μας να ζούμε ευαγγελικά, σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη. Τους ενοχλεί που θέλουμε να διδάξουμε τα παιδιά μας τον λόγο του Χριστού. Επιλέγουμε να ζούμε έτσι επειδή γνωρίζουμε ότι ο λόγος του Χριστού είναι αληθινός και σωτήριος“, υπογράμμισε.

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξήγησε ότι ο τρόπος ζωής σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, δηλαδή ο χριστιανικός άθλος, συνεπάγεται πάντα συνάντηση με τον Θεό, αλλά και συνάντηση με τον εαυτό μας και με τους γείτονές μας, και ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να σκεφτεί τον εαυτό ως καλύτερο ή ανώτερο από τους άλλους.

“Προσπαθώντας να ζήσουμε με όλο μας το είναι σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού, και γνωρίζοντας ότι υπάρχουν εκείνοι που ενοχλούντια από αυτό, προσευχόμαστε στον Θεό να δώσει πίστη και σε εμάς και στους άλλους”, είπε και εξήγησε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προσευχόμαστε για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας, να μην περιφρονούμε και να μην απορρίπτουμε κανέναν.

Γι’ αυτό λέει ο Κύριος: Να γίνετε επιφυλακτικοί σαν τα φίδια και αγνοί σαν περιστέρια, δηλαδή χρειάζεται να συλλογιζόμαστε, γιατί αν έχουμε μόνο σοφία χωρίς να δείχνουμε έλεος και χωρίς να έχουμε αγάπη, τότε η σοφία μπορεί να μετατραπεί σε κακία. Και φυσικά, αν κηρύττουμε με ρομαντικό τρόπο την καλοσύνη, χωρίς να διακρίνουμε το καλό από το κακό, τότε μπορούμε να γίνουμε αφελείς“, τόνισε.

Έκκληση για προσευχή για τους αδελφούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

“Κύριε, δώσε μας πίστη, αγάπη και ελπίδα και ιδιαίτερα δώσε ειρήνη στους αδελφούς μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Σας παρακαλώ όλους, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να συμπεριλάβει στις προσευχές του και τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια έτσι ώστε να τους δίνει ο Θεός ειρήνη“, ανέφερε.

Η ομιλία του Επισκόπου Μπάτσκας

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος, μίλησε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.

“Σε όλους εσάς, αδελφοί και αδελφές, θέλω να συγχαρώ για τη σημερινή εορτή, για την οποία είμαστε συγκεντρωμένοι, η οποία, όπως είπα, είναι η γιορτή του Αγίου Irinej, του επισκόπου του Bač, αλλά και όλων των Bač μάρτυρες, νεομάρτυρες, που μαρτύρησαν την πίστη με το μαρτύριό τους και μας έδωσαν παράδειγμα πιστότητας, αυτό που οφείλουμε στον Χριστό. Σήμερα  συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια από τότε που χτίστηκε και καθαγιάστηκε ο ορθόδοξος ναός μας στη Σουμποτίτσα, ο οποίος ήταν ο πρώτος χριστιανικός ναός αυτής της πόλης“, είπε.

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εκκλησία απαντά στους ισχυρισμούς του στρατηγού Κλαρκ: “Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας”

Επισκοπή Ράσκας: Απορρίπτει τη “χείρα βοηθείας” της Πρίστινα για τη Μονή Μπάνισκο

Βελιγράδι: Επιμνημόσυνη δέηση στον ναό του Αγίου Σάββα για τα θύματα στο Κοσσυφοπέδιο

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο – “Υποστηρίζουμε τη συνέχιση του ειρηνικού διαλόγου”

Η Σερβική Εκκλησία καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά τα αιματηρά γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Πηγή και φωτογραφίες: tvhram, spc

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων