29/09/2023 29/09/2023 Την άρνησή της σε κάθε παροχή βοήθειας την οποία τείνει να προσφέρει η Πρίστινα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Μονή Μπάνισκο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τα αιματηρά γεγονότα της περασμένης Κυριακής, εξέφρασε η Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης καταγγέλλοντας την κίνηση αυτή ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες.  Του Νικολάου Ζαΐμη  Ο υπουργός Πολιτισμού...
29 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:50
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2023 - 9:24

Επισκοπή Ράσκας: Απορρίπτει τη “χείρα βοηθείας” της Πρίστινα για τη Μονή Μπάνισκο

Διαδώστε:
Επισκοπή Ράσκας: Απορρίπτει τη “χείρα βοηθείας” της Πρίστινα για τη Μονή Μπάνισκο

Την άρνησή της σε κάθε παροχή βοήθειας την οποία τείνει να προσφέρει η Πρίστινα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Μονή Μπάνισκο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τα αιματηρά γεγονότα της περασμένης Κυριακής, εξέφρασε η Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης καταγγέλλοντας την κίνηση αυτή ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ο υπουργός Πολιτισμού του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, Χαϊρουλά Τσέκου, εξέφρασε την άποψη ότι η μετά τη συμπλοκή που έγινε στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων αστυνομικών, οι αρχές θα πρέπει να εκτιμήσουν την κατάσταση των ζημιών που υπέστη το μοναστήρι και να εργαστούν για την αποκατάστασή τους.

Ωστόσο, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης η οποία παρακολουθεί τα γεγονότα από την πρώτη στιγμή, έχει διαφορετική θέση την οποία και εξέφρασε με ανακοίνωσή της.

Απογοήτευση

Αρχικά η απογοήτευση από την Επισκοπή έρχεται από το γεγονός ότι ο κ. Τσέκου αποφεύγει στην ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα της Μονής η οποία λειτουργεί κανονικά και αποτελεί τόπο προσκύνησης για χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο.

“Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Τσέκου, ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του στο Twitter αρνήθηκε και πάλι να δηλώσει το πραγματικό όνομα της Εκκλησίας μας, παραλείποντας ότι πρόκειται για μοναστήρι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου τελούνται τακτικά ακολουθίες, όπου ζει η μοναστική αδελφότητα και όπου πολλοί πιστοί έρχονται να προσευχηθούν . Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο αγνοείται η πολιτιστική κληρονομιά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αρνείται η ταυτότητά της, αλλά αναδυκνύεται το γεγονός ότι το μοναστήρι ήταν παλαιοχριστιανικό ιερό πριν από χίλια χρόνια και είναι πιο σημαντικό από το γεγονός ότι είναι ένα ζωντανό μοναστήρι σήμερα”, αναφέρει η Επισκοπή.

Όπως τονίζεται από την πλευρά της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, η Μπάνισκο δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο, το οποίο η Εκκλησία και το κράτος φροντίζουν επίμονα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως ένας ιερός τόπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έχει μεγάλη σημασία για την πνευματική ζωή του πιστού λαού της, ειδικά στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

“Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Τσέκου κάνει λόγο για την παλαιοχριστιανική εκκλησία, αν και είναι γνωστό ότι η Μονή Μπάνισκο υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον 14ο αιώνα και ο ταφικός ναός του αγίου βασιλιά Mιλούτιν, που έχει ανακαινιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια”, σημειώνεται.

Η Μονή Μπάνισκο 

“Στερούμαστε βασικές θρησκευτικά δικαιώματα”

Για ακόμη μια φορά η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο υπενθυμίζει τις συστηματικές στερήσεις και διακρίσεις που γίνονται εις βάρος καθώς και την αλλοίωση της εκκλησιαστικής και πνευματικής της ταυτότητας. “Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια στερείται τα βασικά θρησκευτικά δικαιώματα από τους ίδιους θεσμούς, κάτι που φαίνεται καλύτερα στην περίπτωση της μη εφαρμογής της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου στη Μονή Βισόκι Ντέτσανι, η οποία δεν έχει εγγραφεί στο δημοτικό κτηματολόγιο εδώ και επτά χρόνια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις διεθνών εκπροσώπων και διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα θρησκευτικά δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς”, υπογραμμίζεται.

Επίσης, η Επισκοπή κάνει λόγο για συστηματική προσπάθεια των αρχών του Κοσσυφοπεδίου προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης χρήσης ιερών της Σερβικής Εκκλησίας, ακόμη και απαγόρευση επίσκεψης σε αυτούς τους χώρους. Δεν παραλείπει δε να στηλιτεύσει και την “επί του παρόντος εργασία” του καθεστώτος της Πρίστινα για την υιοθέτηση νόμου με σκοπό την ανάκληση ορισμένων από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην ουσία πρόκειται για το λεγόμενο σχέδιο Αχτισάαρι, κάτι που στην ουσία αφορά δικαιώματα τα οποία είναι ήδη κατοχυρωμένα από τους διεθνείς θεσμούς.

Δεν είναι διατεθημένη να δεχθεί “χείρα βοηθείας” από την Πρίστινα

Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος επισκέφθηκε την Δευτέρα τη Μονή Μπάνισκο και είδε από κοντά τις ζημιές που έγιναν ενώ ενημερώθηκε από τον ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Δανιήλ, για όλες τις εξελίξεις.

Αναφορικά με τη “χείρα βοηθείας” την οποία τείνει η Πρίστινα η Επισκοπή, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί την παρέμβαση των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου στη ζωή της Εκκλησίας και την ανάληψη της προστασίας της μονής Μπάνισκο.

“Βλέπουμε αυτή την πρωτοβουλία πρώτα απ’ όλα ως μια πολιτική πράξη που στοχεύει όχι μόνο να θέσει τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια υπό τον πολιτικό έλεγχο των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και ως ένα βήμα προς την περαιτέρω υποβάθμισή μας. Υποβάθμιση στις βασικές θρησκευτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα και την πολιτιστική οικειοποίηση των εκκλησιών μας και του μοναστηριού. Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης είναι σε θέση να προσλάβει ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα εκτιμήσουν τη ζημιά, προκειμένου να αποκαταστήσει ό,τι έχει υποστεί ζημιά με δικά της κεφάλαια και τα κεφάλαια των δωρητών της”, καταλήγει η ανακοίνωση

Την ίδια ώρα οι έρευνες για τις συνθήκες που συνέβη το τραγικό περιστατικό που στοίχησε τη ζωή σε τέσσερεις ανθρώπους, τρεις Σέρβους και έναν Κοσοβάρο αστυνομικό, συνεχίζονται. Σύμφωνα με το RTS το Βελιγράδι υποπτεύεται ότι η Πρίστινα αποκρύπτει στοιχεία και ως εκ τούτου θα ζητήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα στο Μπάνισκο, όπως λέει ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Επαναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου Βούτσιτς ότι η Σερβία έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες και μάρτυρες για το πώς πέθανε ο Αλβανός αστυνομικός, αλλά και πώς οι Σέρβοι δολοφονήθηκαν με βάναυσο και εν ψυχρό τρόπο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βελιγραδίου.

Διαβάστε επίσης: 

Βελιγράδι: Επιμνημόσυνη δέηση στον ναό του Αγίου Σάββα για τα θύματα στο Κοσσυφοπέδιο

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο – “Υποστηρίζουμε τη συνέχιση του ειρηνικού διαλόγου”

Η Σερβική Εκκλησία καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά τα αιματηρά γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Κοσσυφοπέδιο: Κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί για εμπλοκή της Εκκλησίας στα αιματηρά γεγονότα – Αυτοψία Επισκόπου και EULEX στη Μονή Μπάνισκο

Βούτσιτς: Καμία εμπλοκή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο

Κόσοβο: Ηρεμία αλλά και ανησυχία μεταξύ μοναχών και πιστών στο Μοναστήρι Bajska

Κόσοβο: 30 ένοπλοι οχυρώθηκαν σε Μονή στο Μπάνισκο – Ένας νεκρός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων