13/01/2023 13/01/2023 Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα βρεθεί από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023 ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προκειμένου να επισκεφθεί τις εκεί ενορίες της Σερβικής Εκκλησίας καθώς και την σερβική ομογένεια. Του Νικολάου Ζαΐμη Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Πατριαρχείο Σερβίας πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Προκαθημένου της εν Σερβία...
13 Ιανουαρίου, 2023 - 9:57
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2023 - 10:10

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Διαδώστε:
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα βρεθεί από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023 ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προκειμένου να επισκεφθεί τις εκεί ενορίες της Σερβικής Εκκλησίας καθώς και την σερβική ομογένεια.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Πατριαρχείο Σερβίας πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Προκαθημένου της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας θα είναι η Νέα Υόρκη.

Στον εορτασμό του Αγίου Σάββα στη Νέα Υόρκη

Ο Μακαριώτατος θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη έως τις 28 Ιανουαρίου. Διαδοχικά θα επισκεφθεί τις ενορίες και το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Σάββα ενώ θα ενημερωθεί και για την πορεία ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Σάββα ο οποίος είχε καεί το Πάσχα του 2016.

Ανήμερα της εορτής του διαφωτιστή και προστάτη των Σέρβων, Αγίου Σάββα, στις 27 Ιανουαρίου (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο), ο Πατριάρχης Σερβίας θα λάβει μέρος στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη.

Πρώτο μεγάλο ταξίδι μετά την εκλογή και ενθρόνιση

Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος μετά την εκλογή του στον Θρόνου του Αγίου Σάββα τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής καμία ειρηνική επίσκεψη σε άλλο Πατριαρχείο ή Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Μάλιστα, αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ως Πατριάρχης Σερβίας.

Πριν λίγες ημέρες η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ είχε στείλει δια του Προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία εξέφραζε την διαμαρτυρία για την απαγόρευση της μετάβασης του κ.κ. Πορφυρίου στην ιστορική έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας στο Πετς από το καθεστώς Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την μέχρι προς ώρας ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας, δεν αναφέρεται κάποια συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής παρά μόνο γίνεται αναφορά για σειρά συναντήσεων κατά την εκεί παραμονή του.

Τον Μάρτιο του 2020 κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο μακαριστός πλέον Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος είχε επισκεφθεί την έδρα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον Πατριάρχη Ειρηναίο τον Μάριο του 2020/ Φωτογραφία αρχείου: Dimitrios Panagos

Διαβάστε επίσης: Επιστολές διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο – Έκκληση για ειρήνη από ΗΠΑ και ΕΕ

Επιστολή Ελπιδοφόρου σε Μπλίνκεν για το Κοσσυφοπέδιο και το STOP στον Πατριάρχη Πορφύριο – Ασπίδα προστασίας από τους Επισκόπους των ΗΠΑ

Το δεύτερο μέρος της επίσκεψης

Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης, από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Libertyville κοντά στο Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον κοσμήτορα, τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους φοιτητές. Πρόκειται για το μοναδικό τριτοβάθμιο ίδρυμα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική.

Τέλος, προβλέπεται σύμφωνα με το πρόγραμμα συνάντηση του Πατριάρχη με τους Επισκόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο μοναστήρι Nova Gračanica.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων