04/01/2023 04/01/2023 Η έκρυθμη κατάσταση που σημειώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με αποκορύφωμα, από εκκλησιαστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, την απαγόρευση εισόδου στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου, δεν πέρασε απαρατήρητη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Μετά την διαμαρτυρία του Επισκόπου Ανατολικής Αμερικής (Σερβική Εκκλησία) προς τον Υπουργό Εξωτερικών...
04 Ιανουαρίου, 2023 - 14:52
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2023 - 17:17

Επιστολή Ελπιδοφόρου σε Μπλίνκεν για το Κοσσυφοπέδιο και το STOP στον Πατριάρχη Πορφύριο – Ασπίδα προστασίας από τους Επισκόπους των ΗΠΑ

Διαδώστε:
Επιστολή Ελπιδοφόρου σε Μπλίνκεν για το Κοσσυφοπέδιο και το STOP στον Πατριάρχη Πορφύριο – Ασπίδα προστασίας από τους Επισκόπους των ΗΠΑ

Η έκρυθμη κατάσταση που σημειώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με αποκορύφωμα, από εκκλησιαστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, την απαγόρευση εισόδου στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου, δεν πέρασε απαρατήρητη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Μετά την διαμαρτυρία του Επισκόπου Ανατολικής Αμερικής (Σερβική Εκκλησία) προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σείρα έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με την ιδιότητα του Προέδρου της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το περιεχόμενο της Επιστολής

Στην επιστολή του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την αλληλεγγύη και τις ειλικρινείς ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος επέστησε την προσοχή του κ. Μπλίνκεν στην άρνηση εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, στις 26 Δεκεμβρίου 2022.

Με αυτόν τον τρόπο ο Μακαριώτατος κ.κ. Πορφύριος δεν μπόρεσε να είναι με τους Σέρβους Ορθόδοξους πιστούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, σημειώνεται στην Επιστολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν 

Στήριξη από τους Επισκόπους στους Ορθοδόξους του Κοσσυφοπεδίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κάλεσε τον κ. Μπλίνκεν να συνεχίσει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Σερβικής Επισκοπής στην Αμερικής, η επιστολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, μαζί με τη Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει την ειλικρινή χριστιανική αγάπη προς τον Πατριάρχη Σερβίας, τους κληρικούς, τους μοναχούς και τον λαό από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Αποκλιμακώθηκε η ένταση

Οι Σέρβοι προχώρησαν στο αποκλεισμό δρόμων με οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στις 10 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη ομοεθνών τους πρώην αστυνομικών που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση.

Η κρίση έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας, την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα ύστερα από κοινή παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ που εγγυήθηκαν την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού, οι Σέρβοι του Κοσόβου σε συνεννόηση με το Βελιγράδι αποφάσισαν να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

Το STOP της Πρίστινα στον Πατριάρχη Πορφύριο

Η απόφαση των αρχών της Πρίστινα να απαγορέψει στον Μακαριώτατο να επισκεφθεί την περιοχή για την εορτή των Χριστουγέννων, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από το Βελιγράδι όσο και από σέρβους της διασποράς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος επρόκειτο να μεταβεί τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Πετς (Πεκίου), την ιστορική πρώτη Καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας. Ωστόσο η απαγόρευση των αρχών της Πρίστινα εφαρμόστηκε παρά την δεδηλωμένη πρόθεση του Μακαριωτάτου να μεταβεί στη Μονή, όπως την είχε γνωστοποιήσει μέσω ανακοίνωσης του Πατριαρχείου Σερβίας.

Λίγα 24ωρα μετά την απαγόρευση Πατριάρχης Σερβίας και Πρόεδρος Βούτσιτς συναντήθηκαν στην έδρα του Πατριαρχείου στο Βελιγράδι. Στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βούτσιτς, ο Πατριάρχης Πορφύριος δήλωση αρχικά ότι πρώτη φορά μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι στο Πατριαρχείο, και ότι «αυτό το γεγονός δείχνει ότι ενδιαφέρεστε όλοι για το τι συζητήσαμε με τον Πρόεδρο, για το τι συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή η κατάσταση εκεί είναι πραγματικά σοβαρή και οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί ».

Για την κατάσταση στο Κόσοβο και τα Μετόχια, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Επανέλαβα και τόνισα ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη με κάθε κόστος, και προσωπικά ζήτησα από τον πρόεδρο και ολόκληρη την κυβέρνηση να κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης, ώστε, Θεός φυλάξοι, να μην υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις, γιατί δεν θα φέρει κανένα καλό».

Διαβάστε ακόμη:

Μονή Ντέτσανι: Απογοητευτική η σιωπή για την απαγόρευση της επίσκεψης του Πατριάρχη

Επιστολές διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο – Έκκληση για ειρήνη από ΗΠΑ και ΕΕ

Κοσσυφοπέδιο: Αντίδοτο στα τεταμένα Χριστούγεννα, ο Ειρηνοποιός Χριστός

Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο – Σε ετοιμότητα Στρατός και Αστυνομία

Κοσσυφοπέδιο: STOP στον Πατριάρχη Σερβίας στα σύνορα από την Αστυνομία εν μέσω τεταμένου κλίματος – Συνάντηση με τον Πρόεδρο Βούτσιτς την Τρίτη

Κοσσυφοπέδιο: 18 χρόνια μετά η Ορθοδοξία συνεχίζει να διώκεται – Οι μνήμες του πογκρόμ και το πρόσχημα της “διαφθοράς”

Κεντρική φωτογραφία: Η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ (Αρχείου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων