07/09/2022 12/09/2022 Θερμή υποδοχή και τιμές που αρμόζουν σε αρχηγό κράτους επεφύλαξε η Κομοτηνή στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ακριτική Ελλάδα και ειδικότερα σε Κομοτηνή και Σάπες. ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Ρεπορτάζ: Νάνσυ Νάσκου Κάμερα: Μανώλης Δημελάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης Επιμέλεια: Κάτια Τσιμπλάκη Ανάλογες είναι και οι τιμές...
07 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:34
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2022 - 23:47

Η Κομοτηνή υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μπροστά στην Ιερά Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η Κομοτηνή υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μπροστά στην Ιερά Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Θερμή υποδοχή και τιμές που αρμόζουν σε αρχηγό κράτους επεφύλαξε η Κομοτηνή στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ακριτική Ελλάδα και ειδικότερα σε Κομοτηνή και Σάπες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ:

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Νάσκου

Κάμερα: Μανώλης Δημελάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Επιμέλεια: Κάτια Τσιμπλάκη


Ανάλογες είναι και οι τιμές οι οποίες αποδίδονται και στην Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστίν» που μεταφέρθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους προς ευλογία των Ακριτών και του Ελληνισμού.

19.00  Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το ναό και αναμένεται καρτερικά να προσκυνήσει το Άξιον Εστί.  Δεξιά και αριστερά της Ιεράς Εικόνας στέκονταν οι φύλακές της,  οι σερδάρηδες του Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους, οι οποίοι φορούν την επίσημη στολή τους.

Η έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου. 

19.30 Λίγο μετά τις 19.30 έφτασε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον Καθεδρικό Ναό της Κομοτηνής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα για να υποδεχθούν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Δίπλα του ο οικείος ιεράρχης ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. 

19.40 Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έφτασε μπροστά στη θαυματουργή εικόνα “Άξιον Εστίν”. Έσκυψε ευλαβικά και την ασπάσθηκε τρεις φορές.

19.45 Ξεκινά η Δοξολογία και η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου.

20.00 O Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είπε ότι τον υποδέχεται η Θρακική γη στην καρδιάς της και η πόλη της Κομοτηνής  μπροστά στην εικόνα της Κυράς του Πρωτάτου, την εικόνα Άξιον Εστίν.

Το χρέος της Εκκλησίας, είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας, στον σημερινό κόσμο που επικρατεί η ρευστότητα είναι η αφοσίωση η προβολή και η διδασκαλία των ιερών και των οσίων και του πλούτου και της Θεολογίας. Οφείλουμε να προβάλουμε τη Θεολογία των Πατέρων και το ασκητικό ιδεώδες ως απάντηση στις ρευστές ανθρωποκεντρικές αξίες της εποχής μας.

Σε έναν κόσμο που αργοπεθαίνει. “Κρατάμε αναμμένα τα κανδήλια των σεβασμάτων και δεν απογοητευόμαστε”, είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:  “Η παρουσία σας εδώ μας ενθαρρύνει να αγωνιζόμαστε πάντα και να κρατουμε αναμμένα τα καντήλια των προγόνων μας που μας εμπιστεύτηκαν οι πατέρες μας και να μην απογοητευόμαστε Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας διότι ο θεός μας είναι παρών”. 

Η έξοδος του Ιερού Εικονίσματα στις Παναγίας του Άξιον Εστί ρολόι με την ταυτόχρονη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Θρακική γη επεσήμανε το σκληρό κανονικό δεσμό της Αθωνικής Πολιτείας με την Αγία και Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

20.14: Προσφώνηση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου.

Ο ερχομός σας στον τόπο μας ταυτόχρονα με την ιερά εικόνα του “Άξιον Εστί” έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Θρακική γη. “Γνωρίζω πολύ καλά Παναγιώτατε πόσο έχετε εργαστεί προσωπικά την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων”.

20.20 Προσφώνηση Δημάρχου Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη.

“Η παρουσία σας εδώ αποτελεί για εμάς την ύψιστη τιμή και με την έλευση της Ιεράς εικόνας από χθες να μας ευλογεί”. 

20.25: Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου. “Και πάλι ο Πατριάρχης του Γένους εδώ στην Κομοτηνή προσήλθε προσκυνηματικώς για να τιμήσουμε όλοι μαζί την Κυρία των Αγγέλων”.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είπε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός ότι βρίσκεται σε αυτό τον ευλογημένο τόπο τη Ροδόπη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο λόγο του θυμήθηκε και άλλα δύο περιστικά που εκτυλίχθηκαν Σεπτέμβριο. Το ένα διαδραματίσθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1976, όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός είχε εγκαινιάσει το θυσιαστήριο του ναού.

Και το δεύτερο αφορούσε το δικό του Προκάτοχο, τον Μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο, ο οποίος είχε γεννηθεί ανήμερα του Γεννεσίου της Θεοτόκου.

 

20.40 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέρχεται του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα.

Οι επίσημοι

Τη Δοξολογία παρακολούθησε και ο Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Επίσης από τη ΝΔ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη ( η οποία είναι και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης), ο Θεόδωρος Ρουσσόπουλος και  ο Δημήτρης Καιρίδης.

Επίσης παραβρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Κομοτηνής Πασχάλης Χουρτερούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης  Μιχάλης Σεβδυνίδης.

Συνάντηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη

Πριν τη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Κομοτηνής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.  Βαρθολομαιος συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Νωρίτερα

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου. 

Συμπροσευχόμενος παραστάθηκε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Χριστοφόρος Ιβηρίτης καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας.

 

Στο ναό παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, όπως ο Σύλλογος «Κρητική Αδελφότις ο  Ψηλορείτης», ο Σύλλογος  Ηπειρωτών Ροδόπης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομοτηνής, ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Αρμένικης Κοινότητας.Επίσης παρεβρίσκεται ο Μουφτής της Κομοτηνής dr. Τζιχάντ Χαλήλ.

Οι εικόνες που μετέδιδε από νωρίς το απόγευμα το Pemptousia.tv ήταν πρωτοφανείς.

Κόσμος συνέρρεε από νωρίς έξω από το ναό και περίμενε καρτερικά για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας.

Η Δοξολογία μεταδίδεται ζωντανά από το ope.gr και την Pemptousia tv.

Το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» (ope.gr) και η διαδικτυακή τηλεόραση Pemptousia TV καλύπτουν ζωντανά με συνεργεία και ανταποκριτές την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» στη Θράκη και τις Ιερές Ακολουθίες.

Ειδικότερα, η έλευση της Ιεράς Εικόνας και η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου στην Ακριτική Ελλάδα καλύπτεται δημοσιογραφικά με ρεπορτάζ από τη Νάνσυ Νάσκου. Εικόνα και ήχο μεταδίδουν οι τεχνικοί Μανώλης Δημελάς, Ανδρέας Χαλκιόπουλος και Ραφαήλ Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται, ότι την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου οι οποίοι και υποδέχθηκαν την εικόνα με την Μάνα της Οικουμένης και αμέσως μετά την οδήγησαν στον Καθεδρικό Ναό της Πόλης, που τιμάται στο όνομα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Θεία Λειτουργία ενώπιον της Παναγίας “Άξιον Εστίν” (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Λαοθάλασσα στην Κομοτηνή για το «Άξιον Εστίν»

Η Κομοτηνή κλίνει το γόνυ στο «Άξιον Εστίν» – Κλήρος και λαός υποδέχθηκαν την Ιερά Εικόνα με τιμές (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Αποστολή Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για την υποδοχή της Παναγίας

Η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» για την Κομοτηνή

Κομοτηνή: Φωτοστιγμές λίγο πριν από την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστί»

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» στη Θράκη – Ζωντανά στην Pemptousia TV

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων