03/07/2022 03/07/2022 Με αρχιερατική μεγαλοπρέπεια και Εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον Ιερό Ναό τους στην Σούμπρα του Καΐρου. Πανηγυρικές ημέρες για τον φερώνυμο Ιερό Ναό η Πέμπτη 30 Ιουνίου και η Παρασκευή 1 Ιουλίου με τα ευσεβή μέλη της Ελληνικής παροικίας του Καΐρου να τιμούν την...
03 Ιουλίου, 2022 - 19:37
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2022 - 19:44

Η ομογένεια στο Κάϊρο εόρτασε μεγαλοπρεπώς τους Αγίους Αναργύρους

Διαδώστε:
Η ομογένεια στο Κάϊρο εόρτασε μεγαλοπρεπώς τους Αγίους Αναργύρους

Με αρχιερατική μεγαλοπρέπεια και Εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον Ιερό Ναό τους στην Σούμπρα του Καΐρου.

Πανηγυρικές ημέρες για τον φερώνυμο Ιερό Ναό η Πέμπτη 30 Ιουνίου και η Παρασκευή 1 Ιουλίου με τα ευσεβή μέλη της Ελληνικής παροικίας του Καΐρου να τιμούν την μνήμη τους και να προστρέχουν με ταπείνωση στην θαυματουργή τους χάρη. Ο Ναός φροντισμένος και φωτεινός απ’ άκρη σ’ άκρη. Οι εντυπωσιακές ανθοστήλες ξεχείλιζαν από τα πολύχρωμα λουλούδια που ευωδίαζαν τον χώρο και γαλήνευαν τις καρδιές όλων μας.

Στον εσπερινό μετά αρτοκλασίας της Πέμπτης 30 Ιουνίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος πλαισιούμενος από τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Παύλο και Παΐσιο, τους πατέρες Γεώργιο, Γιούσεφ και Παύλο και τον Αρχιδιάκονο Παρθένιο ενώ συμπροσευχούμενος παρέστη ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ. Τους Ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και οι Αραβόφωνοι ιεροψάλτες κ.κ Τόνυ Ατάλα, Παΐσιος Μπισόι και Πόλα Ιμπραήμ

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν και η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων η κα Ευαγγελία Θηραίου Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία», ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος στον κηρυγματικό του λόγο αναφέρθηκε με πάθος στην ζωή και το έργο των Αγίων Αναργύρων που ενώ όπως είπε έζησαν σε δύσκολους καιρούς της Χριστιανικής Πίστης, που οι διώξεις και οι προπηλακισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο, εκείνοι γνώριζαν την δύναμη της Πίστης τους και ήταν διατεθειμένοι να δώσουν και την ζωή τους για αυτήν. Και συνεχίζοντας τον λόγο του ανέφερε ότι οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός πέραν από γιατροί των σωμάτων ήταν πρωτίστως και γιατροί των ψυχών τις οποίες θεράπευαν με την ίδια ζέση και στοργή.

Έχουν περάσει δεκαεπτά αιώνες από την εποχή που έζησαν οι Άγιοι Ανάργυροι ανέφερε ο πατέρας Παύλος, αλλά η μνήμη των λαοφιλών και θαυματουργών αυτών Αγίων είναι ακόμα ζωντανή και όλοι μας στην δύσκολη της ζωής μας στιγμή προστρέχουμε με ταπείνωση στην χάρη τους ζητώντας τους βοήθεια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος ευχήθηκε στην συνέχεια στους παριστάμενους χρόνια πολλά και η χάρης των Αγίων Αναργύρων να θεραπεύει τις ψυχές και τα σώματα όλων.

 

Η ατμόσφαιρα κατανυκτική και την κυριώνυμη ημέρα, Παρασκευή 1 Ιουλίου το πρωί, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού, και των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Παΐσιου και Θεόδωρου καθώς και του Αρχιδιάκονου Παρθένιου. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ.

Στο ποιμαντικό Λόγο που απεύθυνε προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο πατέρας Δαμασκηνός ανέφερε ότι οι Άγιοι Ανάργυροι τήρησαν κατά γράμμα την ρήση : «Ἀγαπήσης Κύριον τόν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου, ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καί τόν πλησίον σου ὡς τόν ἑαυτόν σου» δείχνοντας με όλο το «είναι τους» την αγάπη προς τον πλησίον.

Αξιοποίησαν όπως είπε στο έπακρον το χάρισμα της ιατρικής που τους δόθηκε από τον Θεό και σε συνδυασμό με την βαθιά πίστη τους θεράπευαν και βοηθούσαν όλους τους ασθενείς της εποχής εκείνης ανεξαρτήτως εθνικότητος, θρησκείας και χρώματος.

Συνεχίζοντας τον Λόγο του ο πατέρας Δαμασκηνός ανέφερε ότι η άδολη και ανιδιοτελής αγάπη των Αγίων Αναργύρων προς όλους τους ανθρώπους τους καθιστούσε φωτοδότες της πορείας όσων συναντούσαν στα χρόνια του δικού τους βίου, αλλά και αρωγούς, θεραπευτές και παραστάτες όλων όσων προσέτρεχαν και προστέχουν στην χάρη τους μέχρι και τις μέρες μας.

Και κλείνοντας τον Λόγο του προέτρεψε όλους να παρατηρήσουν την εικόνα των Αγίων και να κατανοήσουν τα συμβολικά ιατρικά εργαλεία που κρατούν στα χέρια τους και υποδηλώνουν ότι η θεραπευτική τους παρέμβαση είναι ενεργή προς όλους που θα προσευχηθούν με βαθιά πίστη στην ιερή τους μνήμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και όλα τα μέλη του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας, ως φιλόξενοι οικοδεσπότες των δύο πανηγυρικών ημερών είχαν επιμεληθεί την καλαίσθητη παρουσία του Ιερού Ναού και είχαν ετοιμάσει πλούσια κεράσματα προς όλους τους παριστάμενους μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου πλησίον του Ιερού Ναού.

Δείτε τον ποιμαντικό Λόγο του π. Παύλου:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων