18/06/2020 18/06/2020 Τη διαπίστωση ότι η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά σύνορα Ελλάδας-Αιγύπτου με βάση το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Al-Ahram» κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.  Στην ίδια εφημερίδα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι θεωρεί την Αίγυπτο «παράδειγμα προς μίμηση», καθώς το γεγονός ότι το...
18 Ιουνίου, 2020 - 14:14
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2020 - 16:05

Τι επιδιώκει η Τουρκία για τα σύνορα Ελλάδας-Αιγύπτου

Διαδώστε:
Τι επιδιώκει η Τουρκία για τα σύνορα Ελλάδας-Αιγύπτου

Τη διαπίστωση ότι η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά σύνορα Ελλάδας-Αιγύπτου με βάση το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Al-Ahram» κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο

Στην ίδια εφημερίδα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι θεωρεί την Αίγυπτο «παράδειγμα προς μίμηση», καθώς το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου αποτελεί τρανή απόδειξη ότι υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στη χώρα.  

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, ο κ. Δένδιας έλεγε στην αιγυπτιακή εφημερίδα: 

«Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα μας ένωνε αντί να μας χωρίζει. Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία.

Είναι κοινή αντίληψη της Ελλάδας και της Αιγύπτου ότι η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης για όλους τους λαούς της. Η Μεσόγειος αποτελεί γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου».

«Η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου».

«Όλα τα ανωτέρω αποτελούν περίτρανη απόδειξη της θρησκευτικής ελευθερίας της Αιγύπτου και την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν προσπαθήσει επί μακρόν να διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή και συνεργάζονται στενά στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται διαρκώς στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την αμυντική συνεργασία.

«Οι δύο χώρες έχουν θέσει τις βάσεις για μια πολυεπίπεδη συνεργασία, η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας της περιοχής και έχουν δημιουργήσει μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο ως και τον Κόλπο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη χώρα της Μεσογείου, η Γαλλία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», είπε αφήνοντας αιχμές για την Τουρκία, που στρέφεται μόνιμα εναντίον Ελλάδας και Κύπρου.

«Ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται πως στόχος της επίσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, που αποσκοπεί στην επί της ουσίας ακύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο προβλέπει κοινές θαλάσσιες  ζώνες νότια της Κρήτης.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων