08/12/2021 08/12/2021 Mήνυμα για την Ημέρα του Ρουμανικού Συντάγματος ανέγνωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ σήμερα, Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021, που κλείνουν 155 χρόνια από την υιοθέτηση του πρώτου Συντάγματος της χώρας, το 1866, και 30 από την υιοθέτηση του πρώτου μετά-κομμουνιστικού Συντάγματος, το 1991: «Με την ευκαιρία της 155ης επετείου από την υιοθέτηση του Συντάγματος,...
08 Δεκεμβρίου, 2021 - 16:19
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2021 - 16:58

O Πατριάρχης Ρουμανίας για την Ημέρα Ρουμανικού Συντάγματος

Διαδώστε:
O Πατριάρχης Ρουμανίας για την Ημέρα Ρουμανικού Συντάγματος

Mήνυμα για την Ημέρα του Ρουμανικού Συντάγματος ανέγνωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ σήμερα, Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021, που κλείνουν 155 χρόνια από την υιοθέτηση του πρώτου Συντάγματος της χώρας, το 1866, και 30 από την υιοθέτηση του πρώτου μετά-κομμουνιστικού Συντάγματος, το 1991:

«Με την ευκαιρία της 155ης επετείου από την υιοθέτηση του Συντάγματος, το 1866, και της 30ής επετείου από την υιοθέτηση του Συντάγματος, το 1991, με χαρά μεταφέρουμε από τη Μεγάλη Αίθουσα του Πατριαρχικού Μεγάρου μήνυμα φόρου τιμής για αυτές τις δύο σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του ρουμανικού κράτους.

Όπως είναι γνωστό, το Πατριαρχείο, πρώην έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων (μέχρι το 1996), χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1906-1908) στη θέση κτηρίου του Μητροπολιτικού Ναού της Βλαχίας. Σε εκείνο το παλιό κτήριο εγκρίθηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ρουμανίας, το 1866.

Και στο σημερινό κτίριο, η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε το 1991 το πρώτο σύνταγμα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο καθιερώθηκε, καθώς και την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας.

Μεταξύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων που εγγυώνται τα ρουμανικά συντάγματα είναι το δικαίωμα στην ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, που διακηρύσσεται επί του παρόντος από το άρθρο 29 του Συντάγματος, το οποίο επιβεβαιώνει και εγγυάται την ελευθερία και την αυτονομία των θρησκειών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας τους να συντάσσουν το δικό τους καταστατικό ως προς την οργάνωση και λειτουργία τους.

Έτσι, η Πολιτεία και η Εκκλησία, η καθεμία ανάλογα με τις αρμοδιότητές της, μπορούν να συμβάλουν στην προάσπιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, στην προαγωγή της ανθρώπινης ελευθερίας και ευθύνης, καθώς και στην επίτευξη δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης στη ζωή του ρουμανικού λαού.

Αποτίουμε φόρο τιμής με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση σε όλα τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης του 1991, καθώς και σε όλα τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας που απεβίωσαν.

Προσευχόμαστε στον Θεό να αναπαύσει τις ψυχές τους εν ειρήνη και στο φως της αιώνιας ζωής.

Σε αυτήν την επέτειο για το ρουμανικό κοινοβούλιο και το ρουμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ευχόμαστε στα δύο αυτά θεσμικά όργανα σε αυτό το ιστορικό κτίριο, που εδραιώθηκε και αναστηλώθηκε μεταξύ 2014 και 2016 με ευρωπαϊκούς πόρους.

Ειδικότερα, προσευχόμαστε στον Θεό να ευλογήσει τις δραστηριότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να δώσει σε όλα τα μέλη αυτού του σημαντικού θεσμού του ρουμανικού κράτους πολλή βοήθεια σε όλο το χρήσιμο έργο τους για τη ρουμανική κοινωνία και την αξιοπρέπεια του ρουμανικού λαού».

† Δανιήλ
Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων