15/02/2024 15/02/2024 Η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει την παρουσίαση της έκδοσης του Ιωάννη Σίσιου με τίτλο «Η καλλιτεχνική σχολή της Καστοριάς κατά τον 14ο αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 18:00 στον δεύτερο όροφο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Βασίλειος Κατσαρός, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής...
15 Φεβρουαρίου, 2024 - 16:12
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2024 - 15:36

Βιβλιοπαρουσίαση Ιωάννη Σίσιου «Η καλλιτεχνική σχολή της Καστοριάς κατά τον 14ο αιώνα»

Διαδώστε:
Βιβλιοπαρουσίαση Ιωάννη Σίσιου «Η καλλιτεχνική σχολή της Καστοριάς κατά τον 14ο αιώνα»

Η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει την παρουσίαση της έκδοσης του Ιωάννη Σίσιου με τίτλο «Η καλλιτεχνική σχολή της Καστοριάς κατά τον 14ο αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 18:00 στον δεύτερο όροφο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Βασίλειος Κατσαρός, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΑΠΘ, Γεώργιος Φουστέρης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Για το περιεχόμενο:

Το βιβλίο του Ιωάννη Σίσιου επιχειρεί να περιγράψει την πνευματική και εικαστική ιδιοπροσωπία της Καστοριάς κατά τον 14ο αιώνα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη μνημειακή ζωγραφική, όχι μόνο εντός των τειχών της πόλης, αλλά και στην ευρύτερη περίμετρό της.

Μετά από πολλές δεκαετίες εργώδους ενασχόλησης, ο συγγραφέας προσφέρει την προσωπική του επιστημονική, αλλά συνάμα και εμπειρική πρόσληψη ενός ανεκτίμητου υλικού, που εως πρόσφατα παρέμενε ουσιαστικά απροσπέλαστο. Ο Ιωάννης Σίσιου αποκωδικοποιώντας τις ιδιαίτερες εικαστικές νοοτροπίες και εικονογραφικές προσεγγίσεις στις τοιχογραφίες 24 ναών, ουσιαστικά, επιχειρεί να διεισδύσει στο γοητευτικό πνευματικό περιβάλλον της Καστοριάς του 14ου αιώνα.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από τη γενναιόδωρη και πληθωρική τεκμηρίωση ενός πραγματικά τεράστιου –και εν πολλοίς άγνωστου– υλικού, με φωτογραφίες και σχέδια του συγγραφέα, συνεισφέροντας στην επικαιροποίηση ενός πολιτιστικού αποθέματος που διαρκώς αποκαλύπτει την ανεξάντλητη δυναμική ενός κόσμου που διαμόρφωσε και θα συνεχίζει να τροφοδοτεί την πνευματική φυσιογνωμία των λαών που μετέχουν στην κληρονομιά του Βυζαντίου.

   

Πηγή: Αγιορειτική Εστία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων