20/03/2023 20/03/2023 Τα φιλανθρωπικά αντανακλαστικά της Εκκλησίας της Ελλάδας αναδείχθηκαν από την άμεση ανταπόκριση στους σεισμοπαθείς της Συρίας και της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Αναδείχθηκε η μεγαλοψυχία, η αδελφοσύνη, το πνεύμα της φιλαδελφείας και της  αλληλεγγύης από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς οι οποίοι συστρατεύτηκαν μετά την έκκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής...
20 Μαρτίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2023 - 18:23

Η Εκκλησία της Ελλάδος μεταφέρει την προσφορά φιλαδελφείας του λαού της στους σεισμόπληκτους της Συρίας

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Ελλάδος μεταφέρει την προσφορά φιλαδελφείας του λαού της στους σεισμόπληκτους της Συρίας

Τα φιλανθρωπικά αντανακλαστικά της Εκκλησίας της Ελλάδας αναδείχθηκαν από την άμεση ανταπόκριση στους σεισμοπαθείς της Συρίας και της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Αναδείχθηκε η μεγαλοψυχία, η αδελφοσύνη, το πνεύμα της φιλαδελφείας και της  αλληλεγγύης από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς οι οποίοι συστρατεύτηκαν μετά την έκκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας θα επισκεφθεί από αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στον Λίβανο όπου θα παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσε η Εκκλησία της Ελλάδος για τους σεισμόπληκτους της Συρίας.

Διαβάστε επίσης: Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας μεταβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Βοήθεια από περιοχές με νωπές τις μνήμες από χτύπημα του Εγκέλαδου

Οι Ιερές Μητροπόλεις Λαρίσης και Τυρνάβου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, Σάμου και Ικαρίας, καθώς και η Μητρόπολη Ελασσώνος, με νωπή τη μνήμη από αντίστοιχους καταστροφικούς σεισμούς  κινητοποιήθηκαν στη συγκέντρωση βοήθειας αποδεικνύοντας τον αλτρουϊσμό και το αίσθημα αλληλεγγύης.

Φωτογραφία: in.gr

Συγκεκριμένα, σεισμός 6,7 Ρίχτερ (μέτρηση ΕΑΑ) και τσουνάμι ύψους 3,35 μέτρων, μεταξύ Σμύρνης και Σάμου, σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 στις 13:51 ώρα Ελλάδος αφήνοντας πίσω του συντρίμμια στην περιοχή της Σμύρνης και στο νησί. Επίσης δύο χρόνια πέρασαν (3 Μαρτίου 2021), από τον σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που πλήγωσε πολλές περιοχές σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Λάρισα.

Φωτογραφία: larissanet.gr ( εκκλησία στο Μεσοχώρι )

Φωτογραφία: larissanet.gr (ιερός ναός στο Κουτσόχερο)

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου συγκέντρωσε σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας 26 τόνοι τροφίμων, 30 παλέτες νερό και 1.069 κουβέρτες. “Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε οι άνθρωποι αυτοί να βρουν ανακούφιση και ο Άγιος Θεός να απαλύνει τον πόνο τους, όσο το δυνατόν περισσότερο”, ανέφερε η ανακοίνωση της Μητρόπολης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης βοήθειας δήλωσε σχετικά: “Παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε και εμείς εδώ πριν από δύο χρόνια με τον σεισμό, ευτυχώς μόνο σε υλικές ζημιές, αλλά καθημερινά εισπράτταμε την συμπαράσταση και την βοήθεια από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ευχόμαστε στον Θεό να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων του σεισμού και να χαρίζει δύναμη, παρηγοριά και ελπίδα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται πολύ σκληρά να ανταπεξέλθουν και να ξεπεράσουν την μεγάλη αυτή συμφορά. Θέλω επίσης να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους κατοίκους της μητροπολιτικής μας περιφέρειας που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα στην πρωτοβουλία αυτή όπως επίσης και στις μεταφορικές εταιρίες των κ. Φάφα και κ. Ντελόπουλου, που ανέλαβαν αφιλοκερδώς την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας”. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου συγκέντρωσε 23 παλέτες (17 από τη Σάμο, 4 από την Ικαρία και 2 από τους Φούρνους) βοήθειας. “Μας συγκίνησε βαθύτατα ο ακριτικός μας λαός της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας εξεδήλωσε ολοπρόθυμα τα φιλανθρωπικά αισθήματά του (εξάλλου γνωρίζει καλά τι σημαίνει σεισμός και τι επιφέρει, αφού τον έζησε την 30 η Οκτωβρίου 2020)”, ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου της η Ιερά Μητρόπολη. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, σε συνεργασία με τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριακών Ναών, συνέλεξαν τα απαραίτητα είδη τα οποία συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρου του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Τρικάλων. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους Τρικαλινούς που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα στην έκκληση αγάπης και φιλανθρωπίας και ευχήθηκε ο Δωρεοδότης Κύριός μας να χαρίζει υπομονή και δύναμη στους εμπερίστατους και να ενισχύσει με δύναμη και θάρρος όσους ασχολούνται έμπρακτα με την κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπία. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Συστράτευση όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών της χώρας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμοπαθείς

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, αποφάσισε – μεταξύ άλλων – τη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας. Μάλιστα κάλεσε σε συστράτευση όλους τους Χριστιανούς Ορθόδοξους της χώρας να ενισχύσουν τους δοκιμαζόμενους λαούς, όπως είχε γίνει και το 1999. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

“Όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΙΣ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. 

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Τα σημεία συγκέντρωσης του ανθρωπιστικού υλικού, που διήρκεσε από την Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, ορίστηκαν οι κατά τόπους Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Εκτός από την υλική βοήθεια η Εκκλησία της Ελλάδος έστειλε μηνύματα συμπαράστασης τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο όσο και στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ Ιωάννη. Αντίστοιχες επιστολές αποστάλθηκαν στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η Δ.Ι.Σ. συνεχάρη και την Ελληνική Πολιτεία για την άμεση έμπρακτη συμπαράστασή της προς τους σεισμοπαθείς, αφού ήταν η πρώτη παγκοσμίως που κινητοποιήθηκε και απέστειλε στην πληγείσα περιοχή πλήρως εξοπλισμένο κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), την οποία συνδράμει επιχειρησιακά το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), με σκοπό την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια και την διανομή ανθρωπιστικού και υγειονομικού υλικού.

Τα λόγια του Αρχιεπισκόπου με οδηγό το 1999

 Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε δήλωσή του λίγες ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία υπογράμμισε: «Συγκλονισμένοι όλοι οι Έλληνες παρακολουθούμε με πόνο ψυχής τις τελευταίες ώρες την τραγική απώλεια των ζωών εκατοντάδων συνανθρώπων μας στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο Θεός να δίνει δύναμη σε όλες και σε όλους και ένα αίσιο τέλος να έλθει στην αγωνία για τους χιλιάδες αγνοούμενους, ώστε να μην θρηνήσουμε περισσότερα αθώα θύματα». Ακόμη τόνισε ότι όπως και το 1999 έτσι και σήμερα οι Έλληνες θα βρεθούμε κοντά στους γείτονες: «Έχω την βεβαιότητα πως, όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Κεντρική φωτογραφία: Πατριαρχείο Ανιοχείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων