01/02/2020 01/02/2020 “Το 1821 ήταν μια στιγμή ρήξης  και η επέτειος των δυο αιώνων είναι μια εξέλιξη διαρκείας”, τόνισε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μουσικής.  Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου έλαβε χώρα χθες το απόγευμα η παρουσίαση των...
01 Φεβρουαρίου, 2020 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2020 - 15:57

Η Εκκλησία δίπλα στις δράσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Πρωτοβουλία 1821 – 2021”

Διαδώστε:
Η Εκκλησία δίπλα στις δράσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Πρωτοβουλία 1821 – 2021”

“Το 1821 ήταν μια στιγμή ρήξης  και η επέτειος των δυο αιώνων είναι μια εξέλιξη διαρκείας”, τόνισε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μουσικής. 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου έλαβε χώρα χθες το απόγευμα η παρουσίαση των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821-2021, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Παρόντες ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Περισσότεροι από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν για την οργάνωση και προετοιμασία περίπου 120 δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της τριετίας 2020-2022. Ενενήντα πανεπιστημιακοί και ερευνητές απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της «Πρωτοβουλίας», ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν ως ομιλητές στα διεθνή συνέδρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κα Γιάννα Αγγελοπούλου αλλά και η Πρόεδρος της ΕΛΠΙΔΑΣ και πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχαν μία σύντομη συνομιλία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης.

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Η παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων έγινε από τον κ. Ιωάννη Μάνο, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστή της «Πρωτοβουλίας», η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, πρέπει να τονισθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ήδη διοργανώνει τα τελευταία χρόνια Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια αφιερωμένα στην Επανάσταση και έχει την ευθύνη του προγράμματος των Συνοδικών και των Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021).

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέθεσε λόγια από τον πρόλογο του ποιήματος “Ελλάς”, του Άγγλου φιλέλληνα ποιητή Πέρσι Σέλεϋ, που εκδόθηκε το 1822 και τα έσοδα είχαν δοθεί για τους σκοπούς της ελληνικής Επανάστασης: “Είμαστε όλοι Ελληνες. Οι νόμοι και η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι Τέχνες μας, όλα έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Και ο σύγχρονος Ελληνας κληρονόμησε από τους προγόνους ευαισθησία, ταχύτητα αντίληψης, ενθουσιασμό και θάρρος”.

“Λόγια που αποδεικνύονται προφητικά” σημείωσε ο πρωθυπουργός, “διότι οι σύγχρονοι Ελληνες αξιοποιήσαμε τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται και πετύχαμε να κτίσουμε ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος που συνδυάζει την ατομική ελευθερία και δράση, με τη διαρκή προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη”. Ο Σέλεϋ πέθανε την ίδια χρονιά που εκδόθηκε το ποίημά του και δεν πρόλαβε να δει το αποτέλεσμα του Αγώνα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Υποδεχόμαστε την επέτειο των δυο αιώνων ως μια εξέλιξη διαρκείας, διότι το 1821 είναι μια στιγμή ρήξης” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ιστορικό περιβάλλον της Ιερής Συμμαχίας, μέσα στο οποίο γεννήθηκε και τελικά επικράτησε το εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα που οδήγησε στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
Αναφερόμενος στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση, σημείωσε ότι “πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού, αλλά και ζωογόνου περίσκεψης, αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας. Πρόκειται για μια επαναγνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό που θα προσφέρει σημαντική ευκαιρία στην πατρίδα μας να ανασυνταχθεί εσωτερικά και να επανασυστηθεί με μια σύγχρονη ταυτότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο”.

Μιλώντας για το ιστορικό περιβάλλον την περίοδο του Αγώνα και του νευσύστατου στη συνέχεια ελληνικού κράτους, επισήμανε “πως υπήρξε πρωτοπόρο σε κάθε στροφή της πολυκύμαντης ιστορίας του. Οταν στην Ευρώπη κυριαρχούσαν ακόμη οι δυναστείες, οι εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης καταρτίζουν ήδη φιλελεύθερα Συντάγματα. Οταν ξεσηκώνονται για δημοκρατία και ισότητα οι λαοί της Ευρώπης το 1848, η καθολική ψηφοφορία μετρά τέσσερα χρόνια ζωής σε αυτήν τη μικρή χώρα, στην άκρη της Ευρώπης. Οταν στη Γαλλία του 1870 πασχίζουν να στήσουν τη Δημοκρατία, στην Ελλάδα ο βασιλιάς αποδέχεται την Αρχή της Δεδηλωμένης. Αυτή η πολιτικά πρωτοπόρα Ελλάδα κατόρθωσε σε ένα άλλο επίπεδο να προσαρτήσει, πάντα με τις κατάλληλες συμμαχίες, νέες επαρχίες στην επικράτεια, να ενσωματώσει όλους σχεδόν τους Έλληνες στον εθνικό κορμό. Πλήρωσε, βέβαια, ένα υψηλό τίμημα, με την απώλεια ιστορικών εστιών του Ελληνισμού, χωρίς να λήψουν και οι μαύρες σελίδες”.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το εντυπωσιακό πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας 1821-2021, που θα ξετυλιχθεί στη διάρκεια τριών ετών (2020,2021,2022), παρουσίασε συνοπτικά ο Ιωάννης Μάνος, σε μια παρουσίαση που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα. Στη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν, επίσης, αντιπροσωπεία καθηγητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος και η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι εκδηλώσεις αφορούν συνέδρια και εκδόσεις, μουσική και εικαστικές εκθέσεις, ευρωπαϊκές πολιτιστικές ανταλλαγές. Συνέδρια, συναυλίες και εκθέσεις θα γίνουν στο εξωτερικό σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία.

Συγχρόνως, θα υποστηριχθούν εκπαιδευτικά – ερευνητικά προγράμματα, αλλά και υποτροφίες. Ενενηντατέσσερις (94) επιστήμονες και ερευνητές από κορυφαία ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της Πρωτοβουλίας, ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στα διεθνή συνέδρια.

Επιπλέον, 16 πολιτιστικοί οργανισμοί συνεργάζονται για την υλοποίηση 10 εκθέσεων και 12 μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων, με θέματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, περισσότερες από οκτώ δράσεις αφορούν το μέλλον της Ελλάδας, ενώ τουλάχιστον 43 επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι χώρες του εξωτερικού.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής –  Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων